• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Panel sterowania szybami el. z "anglika"

fleszu2

Nowy
Auto
147 1,9 JTD 16V
Witam.
Mam rozwalony lewy panel sterowania szybami (4xel. szyby), poprzedni właściciel rozebrał go sami i wszystkie sprężynki i inne części mu wyleciały. Zostały tylko przyciski i płytka z obudową.
Nowy kosztuje ok 800 PLN, a używki jak na złość brakuje na ten czas. Znalazłem za 140 PLN wersje z anglika.
Pytanie jest czy da się z dwóch zrobić jeden sprawny do lewych drzwi. Może ktoś robił taki myk lub dawał komuś co to robił.
A może ktoś ma taki panel na sprzedanie lub podejmie się naprawy mojego panela.

Co znaczy rozwalony ? Jeżeli brakuje części to zapewne zrobisz z dwóch jeden

Jesli masz plytke ze starego (tz. Twojego oryg.) to bez problemu przełożysz resztę części z anglika. Ja tak robiłem u siebie w poprzedniej alfie, kiedy wyrobiły mi się gumki, są niby w odbiciu lustrzanym ale po rozcięciu na 2 części da się przełożyć do europejskiego sterowania. Jakie części potrzebujesz bo mam u siebie resztę z anglika jc :)

na ułamaną nóżkę przycisku też jest sposób.
Ja sam podkleiłem miedziany drucik dobrym klejem dwuskładnikowym. Śmigam już ponad trzeci rok.
Dodatkowo dobrze jest delikatnie przesmarować wszystkie elementy ruchome smarem silikonowym. Chodzi jak nówka.

Ja tez mam na miedziany drucik. Ale trzyma gora pol roku i trzeba na nowo

Wysłane z mojego Trooper_X55 przy użyciu Tapatalka

Jakie części potrzebujesz bo mam u siebie resztę z anglika jc :)
oo ! a masz może ten przełącznik od wyboru które lusterko chcemy regulować - lewe czy prawe ? są w nim takie mega delikatne pręciki, wszystkie prócz jednego miałem połamane, ale dzięki mnie i ten ostatni powiedział bye :(

też miałem połamane. Ale na taśmie dwustronnej (takiej gąbczastej) przykleiłem, dodatkowo smarując ocierające się elementy olejem silikonowym. :) Już jakiś czas działa, bez problemu.
Natomiast co do przyklejania drucika do plastiku, to musisz zastosować jakiś dobry (najlepiej dwuskładnikowy) klej.

Ale jeśli masz możliwość podmiany na nieuszkodzony element, to będzie najlepsza opcja.

Dzięki za info. Dziś patrzyłem i nie mam w środku sprężynek i takich tam części więc wezmę z anglika i z dwóch złoże jeden już zamówiłem.

oo ! a masz może ten przełącznik od wyboru które lusterko chcemy regulować - lewe czy prawe ? są w nim takie mega delikatne pręciki, wszystkie prócz jednego miałem połamane, ale dzięki mnie i ten ostatni powiedział bye :(

Jeżeli chodzi Ci o te 4 bolce takie długi to mam niestety tylko 2 :| ale jak jeszcze nie miałem części z anglika to wymyśliłem domowy sposób na to, na grubość tego bolca dopasowałem gwóźdź i tylko obciąłem na odpowiednią długość :) śmigało aż do rozwalenia alfy i nawet po :d

Amortyzatory
Powrót