czujnik kąta skrętu - kilka pytań

Blackchart

Nowy
Auto
alfa romeo 147 105KM
Witam!
Mam problem od dłuższego czasu z klaksonem w mojej AR - zacząłem się zastanawiać czy to nie ma związku z tym, że nie posiadam czujnika kąta skrętu.
Czy może to powodować taki efekt? Na komputerze i w FES'e nie mam żadnych błędów...
Jeżeli może to być przyczyną takiego stanu rzeczy który czujnik kąta skrętu byłby najlepszy do mojej AR?

1: http://allegro.pl/alfa-romeo-147-czujnik-kata-skretu-kierownicy-04r-i4064639184.html
2: http://allegro.pl/alfa-romeo-147-2001r-czujnik-skretu-i3982459943.html
Przy tym pytanie - nie mam żadnej luźnej kostki... a 1 i 2 potrzebują podpięcia wtyczki... Jak to powinno działać? Skąd taka kostka powinna przychodzić?

Koledzy proszę pomóżcie bo zbliża mi się termin przeglądu a Alfa nie chce się odzywać..
AR 147 00r 1.6 TS wersja podstawowa bez multifunkcji, przełącznik zespolony z przyciskiem set.

Ostatnia edycja:
Czujnik skrętu jest potrzebny dla VDC.
Sprawdzałeś czy pojawia się napięcie na wtyczkach klaksonu? W kierownicy jest tylko styk +12.

Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka

Nie mam napięcia na wtyczkach od klaksonu przy kierownicy.. i nie za bardzo wiem jak ono ma się tam dostać - do taśmy airbag mogę podpiąć tylko jeden kabel a wychodzą z niej dwa..
Przy klaksonie mam napięcie i po spięciu na krótko na przekaźniku klakson jest.
W związku z tym problem leży gdzieś na drodze Kierownica - przekaźnik i stawiam na to że problem jest związany z taśmą/przełącznikiem zespolonym?
Czy po wciśnięciu klaksonu na kierownicy sygnał idzie tym samym przewodem co airbag? (mam na myśli kostkę w taśmie, nie przewód który wychodzi z taśmy).
Proszę pomóżcie koledzy bo walczę z tym już od dłuższego czasu.... i mam problem ze zrozumieniem jak to działa.. Więc gdyby chociaż ktoś objaśnil jak to działa w praktyce byłoby mi to bardzo pomocne.

Ostatnia edycja:
Czy ktos moze mi pomoc rozwiazac problem? Borykam sie z nim juz od przeszlo miesiaca.. Pisze na forum, staram się podać informację najbadziej dokładnie jak to mozliwe ale jakoś nikt nie chce pomóc...
Myślałem, że taka jest inicjatywa forum... Pomoc...

A sciągałeś poduszkę kierowcy? Jak tam wyglądają blaszki? Jeżeli faktycznie nawalił przełącznik zespolony to tylko go wymieniasz. Ale zanim to zrobisz to trzeba potwierdzić miernikiem czy aby na pewno w nim jest przerwa.

Wymiziane S3 mini!

Blaszki wyglądają dość dobrze. Jak je zawieram to pojawia mi się obwód na wtyczce w kierownicy. Czyli cala komunikacja pomiędzy przełącznikiem zespolonym a kierownica odbywa się przy pomocy jednej kostki 2pin w taśmie? Jak mogę sprawdzić przełącznik? Dziękuję Ci bardzo za odpowiedz ;-)

Wysłane z mojego HTC Sensation przy użyciu Tapatalka

Czyli wchodzi + i wychodzi? A za przelacznikiem? Pojawia sie plus?

Wymiziane S3 mini!

Amortyzatory
Powrót