Diagnostyka klimatyzacji - jaki kabel ?

Smith

Nowy
Auto
chwilowo brak
No właśnie. Mam kabel KKL z przełącznikiem, bez problemu czytam i kasuję błędy ECU, ABS czy Airbagów. Niestety nie mogę się podpiąć pod np. klimatyzację - wyskakuje błąd, że powinienem użyć kabla ELM327. Niby spoko, ale coś mi się kojarzy, że to nie jest takie hop siup :P szukałem odpowiedniego tematu ale nie znalazłem - jak kupię pierwszy lepszy ELM327 z allegro to będzie to działało czy należy coś przerabiać ?
BTW - łączył się ktoś z Was z klimatyzacją ?

Sterownik klimatyzacji działa tylko z ELM 327 (nie wspominając o interfejsach typu OBDkey 1.4 czy OBDLink ale to jest wyższa półka.). Za pomocą niebieskiego VAG-KKL się nie połączysz. Kup "ELM" dedykowany do programu FES, Multiscan i będzie dobrze (dodatkowe przejściówki nie są potrzebne). Viaken takie sprzedaję.

Ostatnia edycja:
Ja bez problemu łączę się niebieskim od Viakena z przełącznikiem.

Łączę się z ECU, ABS, poduchami i klimą. Klimę zresztą nawet wczoraj sprawdzałem. Pokazała mi jakieś 2 błędy, ale z działaniem nie mam problemów.

hmm, ja swój niebieski też mam od Viakena ale jak chcę połączyć się z klimą to mi wywala błąd i prosi o ELM327 :( na jaką pozycję ustawiasz przełącznik na wtyczce ? coś przerabiałeś w kablu ?

Łączę się z ECU, ABS, poduchami i klimą. Klimę zresztą nawet wczoraj sprawdzałem. Pokazała mi jakieś 2 błędy, ale z działaniem nie mam problemów.

Z opisu wynika, że posiadasz Alfę 156 1.9 JTD gdzie jest sterownik od klimy "Harrison", który jest kompatybilny z kablem KKL. Użytkownik jednak pyta o sterownik klimatyzacji w AR 147 TS gdzie jest zupełnie inny moduł klimatyzacji mianowicie "Delphi" i on nie zadziała na VAG-KKL.

Może być tak jak mówisz. Ja rzeczywiście mam sterownik Harrisona, ale nie sądziłem że w JTD i TS może być inny sterownik

A jakim programem łączycie się z klima? Bo mam problem z polaczeniem mes nie lonczy mi sie z klima ani kkl 409.1 ani 409.9 mam jeszcze elm ten duży on sie lonczy z ecu za pomocą komorki po bt... A ten mikro nie potrafi sie polonczyc moze cos podpowiecie ...

Alfa Romeo 156 1.9 2001 jtf

Amortyzatory
Powrót