• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Momenty dokręcenia śrub - wachacz góra + łącznik stabilizatora

sebawroc

Nowy
Auto
Jest: Skoda Superb 2.0 TDI. Było: 159 SW 1,9 JTD AR 147 1.9 JTD 16V 170 KM 2003 r. Passatto B5 1.8
Witam

Nie mogę znaleźć odpowiedniego tematu, a eLearn mi świruje dlatego zakładam temat.

Jako że przyszedł czas na wymianę wachaczy górnych to powiedzcie mi proszę, jakie powinny być momenty dokręcenia śrub:

1. Śruby wachacza

2. Sworznia ( wiem wiem - na opuszczonym samochodzie w ,,naturalnej" pozycji )

3. Gdyby w życiu mi nie wyszło to jakie są momenty dokręcenia 4 śrub na kielichu ( mocujące Mc Persona do kielicha ) - jak nie wyciągnę śruby wachacza, to odkręcę Mc Persona z kielicha

Przy okazji wymieniam łączniki stabilizatora to:

4 Z jakim momentem dokręcić śruby

Dzięki za odpowiedzi

Śruba wahacza górnego - 45 Nm
Sworzeń wahacza górnego - 45 Nm
Śruba łącznika stabilizatora - 45 Nm
Widełki amortyzatora do wahacza - 125 Nm
Śruby kielicha - 45 Nm

Momenty śrub są uśrednione.

Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
jaboleq dziękuję. Klucz z zakresem 40 -200 Nm już czeka :cool:

W poprzednim poście uzupełniłem momenty. Jak widać większość tak samo jest skręcana - wynika to z tego samego rozmiaru śruby oraz gwintu :)

Czyli łącznik stabilizatora też na ~45 Nm będzie.

Tak w ogóle to jest konieczność posmarowania gwintu na śrubie / sworzniu klejem / jakimś płynem zabezpieczającym? Przeczytałem przed chwila instrukcje łączników stabilizatora TRW, w której producent łącznika zaleca posmarowaniem / zabezpieczenie ,,płynem zabezpieczającym do śrub" o.O. Smarować? jeżeli tak to czym?

Ostatnia edycja:
Moim zdaniem kleju nie potrzeba bo nakrętka ma pierścień gumowy.

Naszczęście z S3 mini

Nic się nie smaruje, bo nakrętki mają wkładki zabezpieczające przed odkręceniem.
Zresztą zobaczysz, jak będziesz robił co to znaczy odkręcić starą nakretkę od łącznika stabilizatora.

Dziękuję za podpowiedzi. z drugiej strony wiecie jak człowieka pocieszyć przed robotą ;P

Zresztą zobaczysz, jak będziesz robił co to znaczy odkręcić starą nakretkę od łącznika stabilizatora.

Żeś Waść wykrakał :mad:. Niech mi ktoś zdradzi słodką tajemnicę jak bez użycia ,,gumówki" można odkręcić śrubę łącznika po wyrobieniu gniazda na imbus ?

Zdjęcie0264.jpg

Ostatnia edycja:
Teraz, jak już dopuściłeś do zmielenia gniazda na imbus to praktycznie tylko cięcie pozostaje.
Normalnie, jak się robi takie rzeczy to trzeba najpierw bardzo dokładnie oczyścić wystającą gwintowaną końcówkę sworznia poza nakrętkę z korozji i potem ją posmarować.
Odkręcać nakrętkę trzeba stopniowo, ciągnąc i cofając po 1/8 obrotu, żeby nie dopuścić do zakleszczenia nakrętki, bo wtedy ten nędzny imbus 6 mm nie utrzyma takiej siły i się obmieli.
Jak już zrobisz to radzę czymś zabezpieczyć wystające końcówki sworzni, żeby w przyszłości było łatwo to odkręcić.
Ja zabezpieczam w ten sposób, że zakręcam drugą nakrętkę na smar - wtedy nic nie rdzewieje.

Ostatnia edycja:
Dziękuję Panowie za rady, udało się i lewa strona jest już skręcona.

Jak powiadają NO PAIN NO GAME

Tak z ciekawości zapytam. Co się stanie jak wahacz dolny nie zostanie dokrecony jak auto stoi tylko jak kolo jest w powietrzu ?

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Z tego co wiem to nic, chodzi tylko o sworzeń wachacza górnego żeby dokręcać w jego naturalnej pozycji pracy.

Wczoraj zrobiłem lewą stronę, zaraz dopiję kawę i walka z prawą

Ostatnia edycja:
Jakim cudem skoro pomiędzy tuleja a widelkami sa podkładki? Musiałbys chyba dokrecic momentem 10000000Nm....

W eLernie jest pokazane jak ma być dokręcany wahacz dolny. Wieczorem wrzucę zrzut.

Jakim cudem skoro pomiędzy tuleja a widelkami sa podkładki? Musiałbys chyba dokrecic momentem 10000000Nm....

Moment jest 125 Nm. A jak byś wiedział jak to działa to byś głupot niepisał :)

Naszczęście z S3 mini

Kolega jaboleq ma rację. Oba wahacze można dokręcać jak się komu podoba.
Trzeba tylko uważać na tuleję od wideł amortyzatora w dolnym wahaczu. Podkładki nie mają nic do rzeczy, bo jak będzie mocno dociągnięte to można zerwać gumę w tej tulei.

Widły w tulei wahacza dolnego dokreca się w jego normalnej pozycji pracy, czyli na obciążeniu ciężarem auta.
Dokrecone widły przy podniesionym aucie po jego opuszczeniu przekręca tuleje. Nie zerwie gumy ale szybciej się zużyje.

Amortyzatory
Powrót