Wymiana zawiasu klamki drzwi przednich

mmax88

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA
Koledzy,
muszę wymienić zawias klamki drzwi kierowcy. Jakie narzędzia będą mi do tego potrzebne i jak się do tego zabrać? Pewnie trzeba boczek zdjąć i od środka się dostawać jakoś.
Pozdrawiam

Jeśli mówisz o klamce zewnętrznej to przerabiałem to miesiąc temu. Kilka kluczy i bardzo dużo cierpliwości będzie Ci potrzebne :) Gdzieś na forum jest tutorial jak wymienić wspomnianą klamkę.

Wytapatalkowane z SGS2

Z cierpliwością u mnie jest duuuży problem :P O te klucze właśnie mi chodzi - jakie one mają być? Spróbuję znaleźć tutorial :)

Znajdź wątek o rozbieraniu boczka drzwi, pozniej odkrecasz dwie śrubki od klamki - jedna od wewnętrznej strony drzwi, druga z boku. Przesuwasz klamke do przodu i gotowe. Wykrecasz zawiasik krzyzakowym śrubokrętem i montujesz. Klucze to chyba imbusy i torxy o ile pamietam i klucz 10 bodajże do odkręcenia śruby od wewnętrznej strony drzwi -uważaj, zeby śruba nie spadła Ci na dol :) i tyle. Łatwizna. Najgorzej zdjąć boczek :)

Dziękuję toyfel :) Z torxami tylko będzie problem :/

Otwórz drzwi i zobacz z boku jakie sa śrubki. Ta na poziomie klamki jest ta, która musisz wykręcić.

Amortyzatory
Powrót