Pytanie odnośnie ASR/VDC

Lenix

Aktywny
Auto
Była 147 2.0, jest GT i Saxo
Szybkie pytanie, da się jakoś ustawić by domyślnie przy odpalaniu auta ASR/VDC ( przycisk przy ręcznym) było wyłączone ? Przeszkadza mi to tylko w jeździe a trochę denerwuje wyłączać to co odpalanie auta.
Do tych co zaraz będą pytać po co itd, przeszkadza w jeździe a najbardziej gdzieś na skrzyżowaniach gdy chce szybko ruszyć ( żeby się wcisnąć a nie wymusić) i gdy ASR/VDC jest ON ja w gaz a tu nagle silnik muł i 'stoi' na środku drogi ...

Da się to wyłączyć ? Pomijam wyciągnięcie bezpiecznika

Też mnie to czasami denerwuje..... Chcesz szybko ruszyć a tu silnik zamula bez sensu.

W 147 trzeba by sprawdzić w BC ale znając życie to się nie da.

Ślizganie się opon wcale nie przyśpiesza ruszenia :)

Mi to nie przeszkadza, mam juz takie przyzwyczajenie, ze siadam, odpalam, wlaczam swiatla, klikam ASR OFF, zapinam pasy i jade.
Kwestia przyzwyczajenia ;d

jabolek, zerwanie przyczepności nie pomaga fakt, ale można ruszyć bez puszczenia kapcia a VDC i tak się odezwie

jabolek, zerwanie przyczepności nie pomaga fakt, ale można ruszyć bez puszczenia kapcia a VDC i tak się odezwie

Przez "q" bo jest inny z "k".
ASR działa tylko wtedy gdy oba koła bądź jedno traci przyczepność i w przypadku tym drugim start może być spowolniony.

Naszczęście z S3 mini

Oj widzę, że za bardzo nie lubicie swoich silników.
Takie dawanie ostro w palnik od razu po odpaleniu auta.
Bardzo nonszalanckie podejście.

jakie dawanie w palnik od razu po odpaleniu ? Gdzieś to wyczytał ?

No tak to zrozumiałem, skoro chcecie już od odpalenia mieć wyłączony ASR/VDC, no to chyba po to, żeby nie ingerował już od startu.
Zagrzanie silnika w zależności od warunków atmosferycznych to raczej dobre parę kilometrów jazdy.

Ostatnia edycja:
Moze to jest kwestia słabych opon - łatwo tracą przyczepność? Ja w v6 nie mam takich problemów, a w 115km dieslu w 147 brakuje mocy po prostu. A moze strzelasz ze sprzęgła? Mozna ruszyć na asr z pełna mocą ale trzeba dobrze zsynchronizowac prace gazu i sprzęgła.

Boże ludzie nei filozofujcie. ASR/VDC wyłączam przy starcie bo taki nawyk, żeby potem 20 min później na skrzyżowaniu nie myśleć- ' a wyłączyłem VDC?' a nie żeby zaraz po odpaleniu auta w garażu wyjechać z niego mieląc trawnik i posadzkę w garażu...

Marcin_M opony są dobre i problemów z trakcją już nie ma ( zamiast 205 wjechały 215) Ze sprzęgła też nie strzelam, po prostu czasami się zdarzy że koła zaboksują albo po prostu silnik wychwyci granicę pomiędzy przyczepnością a poślizgiem i ogranicza, po prostu CZASAMI nie zawsze ! ASR/VDC utrudnia szybki start ( niekoniecznie start z kapcia )

No to pozostaje wyłączać asr :) ztcw nie ma opcji dezaktywacji asr. No chyba ze razem z abs-em :)

Tak :) ale jeśli masz tez vdc mozna spróbować założyć wyłącznik na czujnik ruchu obrotowego - powinno odłączyć vdc a zostawić abs/asr. Niestety na sam asr nie znam pomysłu - chyba ze zrobisz wyłącznik sam przyciskajacy za ciebie guzik asr. Taki prosty elektroniczny ukladzik.

Ja tam u siebie problemów z szybkim ruszaniem nie mam. Szkoda by tylko było gdyby kontrola trakcji mogła by Ci uratować życie na zapiaszczonym łuku, ale Ty miałabyś ją wyłączoną. Ja wiem że jesteście w większości nieomylnymi kierowcami rajdowymi i takie bzdety jak abs asr i esp są zbędne ale trochę pokory czasem nie zaszkodzi.

Warto dodać, ze czas reakcji kierowcy to około 1s., czas reakcji systemu ESP to 0.02s.
Ja mieszkam w górach. Ośnieżone, śliskie, mokre serpentyny i to jeszcze na wzniesieniach to u mnie rzecz codzienna. Podobnie jak np. brudna górska droga bo ktoś za zakrętem wywoził drewno z lasu.
I ESP wyłączam czasami zimą, przy stromym podjeździe lub jak chcę się na drodze pobawić.
Ale podczas codziennej eksploatacji jest włączony cały czas. I nie raz już był pomocny.
W Saabie mam ten system wyłączany, ale jakoś mnie nie kusi żeby z niego nie korzystać.

Ostatnia edycja:
syfon chyba nie w 147mce... VDC jest powolne i nie mówie o wyłączeniu VDC tylko ASR albo to chyba dwie współpracujące ze sobą rzeczy. Tylko zapytałem czy się da a nie musisz mnie uświadamiać o ratowaniu ludzkiego życia przez ebany komputer, nie dopowiadajcie sobie

syfon chyba nie w 147mce... VDC jest powolne i nie mówie o wyłączeniu VDC tylko ASR albo to chyba dwie współpracujące ze sobą rzeczy. Tylko zapytałem czy się da a nie musisz mnie uświadamiać o ratowaniu ludzkiego życia przez ebany komputer, nie dopowiadajcie sobie

z ciekawosci zapytam - jaki jest czas reakcji VDC ?

z tego co bawiłem się na placu w lato ( asfalt-opony) było nawet nawet ale ogarnięty kierowca szybciej skontruje kierownicą ( mowa o lekkim uciekaniu tyłka) , szybko go wyprostowało ale w zime ( błoto pośniegowe-opony) lipa straszna, chociaż może za mocno zarzucałem dupą, nie wiem

Tak jak pisałem. Zimą jak celowo wyprowadzasz auto z równowagi to ja też wyłączam.
Ale jak jedziesz zdrowo i niespodziewanie Cię na zakręcie coś zaskoczy, typu błoto, kupa liści, wyciek na drogę to te systemy się sprawdzają. I faktycznie pomagają. Nie mówię że są wystarczające i kierowca niepotrzebny ale faktycznie wtedy potrafią sytuację uratować.
I faktycznie ciekawe jaki jest czas reakcji w naszych autach.

Amortyzatory
Powrót