Ocena zużycia podzespołów

• Autor wątku Autor wątku Lobuz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Lobuz

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.6 T.S.
Witam wszystkich

Zaznaczam pytanie lajka wiec bez spiny :D

Po 2 latach bezawaryjnego jeżdżenia 147 dziś na przeglądzie dowiedziałem się ze moje przednie 2 letnie opony sa starte od wewnątrz, a winne temu sa wahacze górne, wymianę wykonam sam w domu, ale przy okazji chciałbym ocenić czy reszta podzespołów zawieszenia jest w dobrym stanie zeby nie bylo takich niespodzianek. napiszcie prosze jak ocenić czy element jest sprawny, jak wy to robicie, skąd wiecie ze dany element jest zużyty i nadaje si do wymiany, czy lepiej oddać auto do warsztatu...

Dobre i zaufane SKP powinno Ci pomóc - niech porządnie przetrzepią zawieszenie i będzie wiadomo od czego zacząć. U mnie wczoraj na przeglądzie wyszło, że sworzeń prawego dolnego wahacza ma lekki luz, a na lewym jest ledwo wyczuwalny - podczas jazdy tylko sporadycznie coś puknęło :)

To w jakim stanie te wahacze, że aż tak zeżarło opony?

Jak zdemontuje to zobaczę, opony na pograniczu wymiany, nic nie wskazywało ze coś sie dzieje, żadnych stuków, puków, mocno starł sie cieki pasek bieżnika od wewnętrznej strony 215/45 R17

A skrzypią na nierównościach? Zbieżności pewnie jeszcze nie miałeś okazji sprawdzać/ustawiać?

Amortyzatory
Powrót