wypadająca szyba

noname

Nowy
Auto
chwilowy brak;)
Witam
Mam problem z szyba od strony kierowcy w wersji 3d. Opuszczajac i zasuwajac(powoli) wszystko jest ok(szyba nie wychodzi ale wodzik owszem) ale robiąc to szybko(automatycznie jak robi to przelacznik szyb) wyskakuje wodzik przytwierdzony do szyby i szyba często staje w poprzek:/ Jest to uciazliwe bo nigdy nie wiadomo kiedy podczas jazdy sie tak stanie...
Rozmontowałem drzwi, wymieniłem wodzik(ten maly czarny plasticzek przy szybie) Niestety nic to nie pomoglo.... czy w 147 sa 3 prowadnice? 2 wiadomo ze sa za blacha w srodku, a czy jest 3 za słupkiem kolo zasunietej szyby w ktora wsuwa sie wodzik? Jezeli tak to jak sie do niej dobrac, zeby zobaczyc czy sie nie wytarla/zuzyla?

Załączam zdjecie o ktore miejsce mi chodzi:
attachment.php

Załączniki

• drzwi.jpg
    drzwi.jpg
    53.7 KB · Wyświetleń: 648
może masz krzywe prowadnice i dlatego wypada

hmmm no wlasnie wyjmowalem je i nic nie wskazywalo na to zeby byly krzywe...
dlatego tez pytam czy w zaznaczonym miejscu jest jakas 3 prowadnica. widocznie musi byc jakas prowadnica/rowek skoro ten wodzik ma wystajacy "grzbiet"... Pytanie jak sie do tego dostac? jak zdjac ten czarny plastik przy szybie zeby nie uszkodzic go...
ktos wie?

weź nagraj filmik co ci się dzieje z tą szybą dokładnie

ok postaram sie jutro cos takiego zaaranzowac;)

wodzik wyglada tak:
attachment.php

a tu filmik co sie dzieje i w czym rzecz im dalej tym lepiej to widac...

Załączniki

• wodzik.jpg
    wodzik.jpg
    21.5 KB · Wyświetleń: 512
nie chodzi ta szyba coś za szybko ? mi chyba wolniej się rusza...
i fakt, raczej ten wodzik masz rozleciały , w filmiku nawet widać jak wystaje biały plastik, a jak szyba wskoczy , to plastik znika

właśnie, że wodzik nie jest rozleciały bo wymieniłem go na nowy - zamiennik był biały i taki jest zamontowany... wychodzi jak widac:/ wiec jedyne co mi przychodzi na mysl to "jakas" prowadnica za oslona ktora zaznaczylem na zdjeciu w pierwszym poscie. NIe wiem tylko jak sie dostac do srodka...

...w filmiku nawet widać jak wystaje biały plastik, a jak szyba wskoczy , to plastik znika
Nie do końca rozumiem co chcesz przez to powiedziec... owszem o ten biały plastik chodzi czyli wodzik ktory wyskakuje i wychodzi zza uszczelki a jak szyba wyjdzie juz calkowicie (jak widac na filmiku) to jest do niej przytwierdzony;)

z tego co pamiętam to zdejmujesz zewnętrzna uszczelkę tą gumową z zewnątrz co jest na drzwiach i później ten lustrzany czarny plastik jest na zatrzaskach.. trzeba umiejętnie podłożyć i wyskoczy... wtedy powinno być widać coś więcej i może usać się wymienić ten wodzik na nowy, chyba że też jest krzywa prowadnica któraś w drzwiach i szyba przy lusterku opada i przez przekrzywienie jej wyskakuje

Ta prowadnica/wodzik musi wskoczyć a drugi rant uszczelki. Jeśli nie wskoczył to taki daje to efekt. Inna sprawa, że może jest odwrotnie założony lub rant jeżdżący w uszczelce się złamał. Zrób zdjęcie jego montażu i będzie jaśniej. Osobiście stawiam na pierwszą opcję czyli zbyt płytkie wciśnięcie szyby w tą uszczelkę.

Ta prowadnica/wodzik musi wskoczyć a drugi rant uszczelki. Jeśli nie wskoczył to taki daje to efekt. .

i o to wlasnie mi chodzi, że to chyba jest wina
dlatego chce tam zajrzec...
ale....dosuwajac maksymalnie szybe do boku tak by wodzik wszedl pod uszczelke, sposobem zmierzylem ile zostaje "luzu" od wew "belki" czy wneki do szyby i odstep jest ten sam co w drugich drzwiach. Wychodziloby na to ze wodzik dobrze wchodzi a mimo to sie nie trzyma. Dlatego jest to drugi powod zeby tam zajrzec;)

Inna sprawa, że może jest odwrotnie założony...

Nie nie tu jest wszystko cacy... Odwrotnie nie jest az takim jełopem nie jestem:p spr jak byl zalozony stary;)

...lub rant jeżdżący w uszczelce się złamał.

No i tu pewnosci bez rozebrania nie mam
tu musze sie dostac(powod nr 3) :)
ale cos ten czarny plastik sztywno przylega i mysle ze trachnie:/
a jakie sa tam zarzaski? pewnie nie takie kolkowe jak np do plastikow np klapy bagaznika? i mniej wiecej w ktorych miejscach?

Ktos cos doradzi jak to zdjac zeby nie pourywac? Bo podwazalem i nic. Siedzi dosyc mocno to cholerstwo...

Witam,
niestety spotkało mnie to samo, dzisiaj zamykając szybę poszła w poprzek i z tego co widzę na filmiku i w tym temacie, wodzik wyparował, w szybie jest tylko dziura na jego montaż i nic więcej.
Mógłbym prosić o jakiś opis jak go zamontować? Trzeba cały boczek demontować czy jest jakiś inny prosty i szybki sposób aby to zrobić?

Musisz kupić ten plastik (najlepiej z szyby od 156 bo są najtańsze a w ASO stany zerowe). Jak Ci się szyba wysunie to wsadzisz go na miejsce i dopchniesz szybę do ramki. Żeby wskoczyła łatwiej w ramkę posmaruj ją wazeliną lub jakimś innym środkiem natłuszczającym. Rób to w cieple, żeby nie pękł plastik i poszło w miarę gładko.

Ostatnia edycja:
Wodzik już u mnie, chciałbym się upewnić jak założyć, grzbietem do środka samochodu?

W weekend zamontowałem, "pobawiłem" się szybą i jest cacy :)
Tak dla potomnych. Na początku wydawało mi się że wodzik wskoczył, i wyglądało to dokładnie tak jak na filmiku autora tego tematu. Czyli był widoczny podczas pracy szyby. Po paru otwarciach/zamknięciach nie wypadła, lecz coś mi nie pasowało. Porównałem to z drugą szybą i tam oczywiście go nie widać, siedział głębiej. Tak więc dopchnąłem jeszcze bardziej, i dopiero wtedy zaskoczył w właściwe miejsce (było też słychać lekkie "pyknięcie"). Tak więc co do problemu autora tego tematu, obstawiam że na 90% wodzik nie wskoczył za drugą uszczelkę. Pewnie temat już dawno nie aktualny, ale komuś może się przyda ;)

Amortyzatory
Powrót