Problem z elektrycznymi szybami

Roswell

Nowy
Auto
147 120KM 2007 3d
Witam, wiem że jest sporo takich tematów odnośnie szyb i sporo z nich przeczytałem, ale chciałbym doprecyzować pewne kwestie, na które nie znalazłem odpowiedzi.

Pacjentem jest alfa 3d z 2007 roku.

Szyby można opuszczać bez problemu, niestety podnoszenie jest skokowe (naciskam przycisk i szyba podnosi się z dwa centymetry i staje i tak w kółko do zamknięcia), tak samo drzwi lewe jak i prawe i oba przełączniki.
Przy każdym naciśnięciu przycisku od szyb słychać piknięcie.

Czy to sugeruje usterkę tych przełączników ? Czy może wystarczy je jakoś zaprogramować etc. ?

Czy taka usterka el. szyb może powodować miganie licznika ?

Piknięcie przy wciskaniu to normalne, tak ma być. Natomiast problem ze skokowym opuszczaniem/podnoszeniem to może być kilka przyczyn. Proponuję zacząć od porządnego umycia wszelkich uszczelek do których przylega szyba wodą z jakimś płynem, a potem przesmarowanie ich olejem silikonowym w sprayu. W moim przypadku pomogło. Jak nie pomoże to zostają 2 rzeczy - moduł sterujący (w drzwiach kierowcy) lub same podnośniki (silniczki, zatarte linki itp).

Migający licznik to inny temat - trzeba zrobić osiowanie proxy, było o tym dużo, SZUKAJ!

Proponuję sprawdzić uszczelki anty zgniecieniowe mam ten sam problem przesmarowałem silikonem prawa i lewa szyba lżej pracuje ale nadal skokowo mam dwa typy
1) lewa uszczelka nie wpięta i centralka łapie błędy i nie pozwala ciągle zamykać
2) plastikowe wodziki szyb są połamane

jak kupię elm 327 i sprawdzę body komputer to się zajmę głębiej tym ;)

Dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi :)

Z licznikiem sobie poradziłem, zrobiłem osiowanie proxy i wszystko jest jak należy.

Jutro postaram się zająć tymi uszczelkami.

EDIT: Nie wiem czy to zbieg okoliczności, ale po zrobieniu proxy szyby zaczęły prawidłowo działać:cool:

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót