Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: luz jak wciskam pedał sprzęgła

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Karol147
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6

Domyślnie luz jak wciskam pedał sprzęgła

Siemka
    Pojawił mi się, albo już był, sam nie wiem, dzisiaj na to zwróciłem uwagę luz na pedale sprzęgła. Tzn przez pierwsze 2-3cm w ogóle nie łapie, można go luźno wciskać dopiero później łapie. Z biegami nie mam problemów chociaż ostatnio podczas jazdy miałem parę razy problem z wrzuceniem 3 biegu, charczało. Później już wszystko ok. Czasami zacharczy przy wstecznym. Podjechałem do serwisu, Pan powciskał pedał parę razy i mówi: "powiem krótko, sprzęgło kończy swój żywot, do wymiany" Wszystko razem 1500zł. I tak mnie zastanawia czy to musi być to bo sprzęgło ani mi się nie ślizga, auto ładnie przyśpiesza itd. Miał ktoś podobne objawy? Może to pompka albo wysprzęglik? Można tak stwierdzić tylko wciskając pedał, że sprzęgło do wymiany?

Użytkownik Embrion
    Auto
    AR147, 1.6 TS 105KM, 2001r.

Domyślnie

Witam, podpinam się pod pytanie kolegi, mam tak samo

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 ECO / Seat Toledo II

Domyślnie

Aż 1500PLN?? To z wakacjami doliczyli, czy nockę z córką prezesa? Tarcza i docisk do 1.6ts to jakieś 450-500PLN, łożysko ok 300PLN - i to są ceny bez żadnych zniżek. Robocizna za 700PLN?! Zmień Kolego mechanika...

PS: Odnośnie nie wchodzącej "trójki: - A tulejki na skrzyni dobrze nasmarowane? Lewarek zmiany biegów wraca sam na pozycję, ale nie "noo wraca nawet nieźle", tylko czy wraca sprężyście, szybko, bez zacięć. Jeśli nie jesteś pewien to rozbierz, nasmaruj i pojeździj. Mnie pomogło - miałem podobne objawy. Zmiana starego płynu hamulcowego + smarowanie tulejek teflonowych na skrzyni i jeżdżę do dziś - od naprawy 25kkm przejechane.
    Ostatnio edytowane przez redbad_1 ; 17-07-2014 o 07:49

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kajzer
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    147 1.9 JTDm 2006r

Domyślnie

miałem podobny luz na sprzęgle, mozna spawdzić czy to od pompki sprzęgła, wypinajac pedał sprzęgła i ruszajac pompką: z tego co czytałem sporo osob wymieniało ową pompkę:
    http://www.iparts.pl/auto-czesci/pom...41-100061.html
    połóż sie na dole poruszaj zobacz czy masz tam luz
    ps. troszkę zabawy jest zeby wyciągnąc to gówno
    Ostatnio edytowane przez kajzer ; 17-07-2014 o 09:42

Użytkownik Romeo
    Auto
    brak

Domyślnie

regulacja luzu na pompie gdzieś musi być. poszukaj.

Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6

Domyślnie

Dzisiaj luz mniejszy a na zimnym silniku prawie wcale go nie było

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Paulos76
    Mieszka w
    Mielec
    Auto
    Alfa romeo 147 2.0 TS LPG

Domyślnie

Mam podobny problem,rano na zimnym silniku luzu nie ma wcale,sprzęgło działa jakby nigdy nic,z czasem jazdy luz się zwiększa,po około pół godziny jazdy szczególnie po mieście praktycznie nie można wrzucić żadnego biegu.Zaznaczę,że tydzień temu pompa sprzęgła została wymieniona na nową,a sprzęgło odpowietrzone i problem pozostał.Na weekendzie auto idzie do mechanika na sprawdzenie,być może wysprzęglik(notabene wymieniony w grudniu razem ze sprzęgłem)to wtedy trzeba będzie zrzucić skrzynię.

Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6

Domyślnie

A jak w ogóle powinno "brać" sprzęgło? Nisko czy wysoko? Bo mi bierze bardzo nisko, tzn trochę tylko puszczę od podłogi i już samochód rusza (bez gazu).

EDIT: No i chyba jednak jest lipa z tym sprzęgłem, zrobiłem test. Zaciągnąłem ręczny i próbowałem ruszyć na 3 biegu - silnik nie zgasł. Nawet na 5 nie zgasł. Gazu nie dodawałem w ogóle, tylko lekko puszczałem pedał sprzęgła. Ale, czy taki test jest obiektywny? Bo tak czytam w necie to opinie są różne.
    Ostatnio edytowane przez Karol147 ; 19-07-2014 o 12:18

Użytkownik Znawca Avatar wheelerwasp02
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6TS 120KM

Domyślnie

Powiem z mojego doświadczenia że żadnej regulacji luzu na pompie nie ma.. jest ona jednorazówką robioną z taniego plastiku.. także tu ASO poleciało w huk.. Wymieniałem już 2 razy taką pompę prosto z ASO.. i cena nie jest za niska.. a produkt jest słabej jakości..

Więc jeśli jest luz to może być że pompa do wymiany.. widać to po niej jeśli za pedałem sprzęgła olej z niej nieco wycieka przy uszczelniaczu trzpienia..

Druga rzecz jeśli ten luz jest dziwny to warto przyjrzeć się sprężynie obok pompy i pedału sprzęgła.. może pękła (często się zdarza) i dlatego taki luz jest zanim sprzęgło zacznie pracować..

No i ostatnie oczywiście 1500zł to gruba przeginka w cenie..
    Sprzęgło LUK najtańsze to koło 400zł..
    Wysprzęglik to koło 200-300 zł
    Wymiana 300-500zł
    Pozdrawiam Kuba

Pomogłem kliknij "Podziękuj"

Użytkownik Znawca Avatar Mongoose
    Auto
    156 Sportwagon 2.0 JTS

Domyślnie

U mnie tez takie cos jest, od samego poczaktu, sprzeglo odpowietrzone, plyn wymieniony u mechnika bylem i powiedzial, ze to w tych samochodach norma, bo jakos sie tam luz reguluje, aby tarcze przypadkiem nie pilowaly o siebie... No i jakos tak jezdze juz od 40tys i nie mam z niczym problemu. Jak probuje ruszyc z 3 biegu i powli bede ruszal sprzeglem, to ledwo puszcze, zaharczy raz, czy dwa razy i padnie, wiec sprzeglo ok.

I maly offtop, moze ktos zobaczy i mi odpowie.
    Alfa fabrycznie powinna odpalac bez sprzegla, czy nie ? Czasem mam tak, ze odpalam, nie wcisne sprzegla to rozrusznik zakreci, a silnik nie ruszy, wyglada mi to jak na system anty-debil z USA, ale z drugiej strony dzieje sie to sporadycznie, raz tak zapali, raz nie, a jak nie chce to wcisne sprzeglo i od strzala ;d
    Ostatnio edytowane przez Mongoose ; 20-07-2014 o 21:46