147 Problem Airbag

Auto
Alfa 147 1.6 TS
Dzień dobry forumowicze.

Jestem posiadaczem Alfy 147 1.6 TS 2002, od jakiegoś czasu mam problem z kontrolką poduszek. Cały czas świeci się czerwona kontrolka poduszki + dodatkowo przy starcie miga żółta poduszka pasażera ( potem znika ). Sprawdziłem połączenie kostek pod fotelami, kostki z tyłu w klapie, po podłączeniu przez ELM 327 wykazuje błąd poduszki ( sprawdziłem samodzielnie ) A w serwisie po podłączeniu do innego komputera i innym urządzeniem stwierdzili, że "nie mogą się dogadać z centralką, może być uszkodzona". Jeśli ich diagnoza okaże się trafna, to ile może kosztować naprawa/wymiana ww.

Czy ktoś z kolegów ma na to jakiś pomysł ?

Jestem świeżym kierowcą, a to moja pierwsza Bella dlatego proszę o wyrozumiałość :)

Pozdrawiam serdecznie.

Po pierwsze temat wałkowany milion razy. Co do żółtej kontrolki to tak ma być, jest to kontrolka informująca o dezaktywacji poduszki pasażera gdy przewozisz fotelik na przednim siedzeniu. Jaki dokładnie masz nr błędu airbaga ? Mi np świeci się kontrolka a błędów nie ma w ogóle, centralka jest udupiona. Koszt nowej czyt. używanej w granicach 50-100 zł i po sprawie

Centralki są różne. Weź klucz 10tke idz do auta wsiądź od strony pasażera i zdejmij ten kawałek tapicerki co jest pod tunelem środkowym
attachment.php

odkręć klemy od aku poczekaj z 10 min, i zdemontuj tą centralkę na której będą numery. Szukaj takiej samej z tymi samymi numerami i tyle

to jest to duże z zdjęcia poniżej ( nie sugeruj się strzałką )
attachment.php

Załączniki

• url.jpg
    url.jpg
    105.9 KB · Wyświetleń: 310
  • 71980d1349330351-sie_dostac_wymontowac_centralke_airbag-lokalizacjaj.jpg
    71980d1349330351-sie_dostac_wymontowac_centralke_airbag-lokalizacjaj.jpg
    45.3 KB · Wyświetleń: 378
Super, bardzo Ci dziękuję za pomoc! Dziś będę się nad tym doktoryzował, po robocie podzielę się efektami.

Pozdrawiam serdecznie!

Mi od poduch w 146 sie swieci od lat i w 147 tez. Nie reaguje na to :D niech se swieci. Gorzej jak wkoncu wywali mi poduche xd

albo jak bedzie wypadek a nie wywali poduch. czego ci nie życzę

Dokładnie, poduchy ci raczej nie wywali ale podczas wypadku módl się byś nie wytrąbił mocno autem bo przy świecącej się kontrolce, poduszki nie wystrzelą co może mieć duży wpływ na to jakie obrażenia będziesz miał po wypadku bądź czy nawet przeżyjesz.

Osobiście to bym wolał dać to 100zł i kupić tą centralkę niż się obawiać co będzie w razie gdyby.

Dzieki poduchom w poprzednim aucie zyje i nic mi nie jest. Bez nich bylbym warzywem. Wiec nie igraj z wlasnym zyciem tylko zrob je. Ty mozesz jezdzic super oszczednie, nie masz jednak zadnek kontroli nad innymi.

Amortyzatory
Powrót