Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: [147] Luz na kierownicy

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Berlin / Gliwice
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD 16V 140 KM

Domyślnie [147] Luz na kierownicy

Po wymianie kompletu zawieszenia, koncowek drazkow, wahaczy, lacznikow stabilozatora nadal cos dolega mojej Beli. Zdarza sie czasami, ze mam luz na kierownicy. Gdy postawie auto inaczej albo chociaz lekko przekrece kierownica - luz znika. W czasie jazdy luzu nie zauwazylem. Wyciekow z maglownicy nie mam, ale jestem na jej punkcie przewrazliwiony. Czy moga byc tego przyczyna drazki kierownicze, ktorych nie wymienilem?? Jak mozna poznac ich uszkodzenie?? W zawieszeniu nic nie stuka, nie puka, tylko ten luz czasami i w roznych polozeniach kierownicy - nie mozna stwierdzic, ze zawsze np po pol obrotu luz jest. Mam nadzieje, ze cos mozecie z tego zrozumiec.

Gesendet von meinem Xperia Arc
    Ostatnio edytowane przez Lukasz A. ; 22-07-2014 o 18:29

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.0 JTS

Domyślnie

Witam,

Sprawdzałes krzyżak (przegub) na kolumnie kierowniczej?

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Berlin / Gliwice
    Auto

Domyślnie

Tak. Wydaje sie byc ok. Wykonywalem ruchy kierownica w jedna i w druga strone i wszystko bez jakis luzow sie tam poruszalo.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.0 JTS

Domyślnie

Spróbuj dojśc do krzyżaka i wykonuj ruchy kierownicy prawo, lewo w bardzo małym zakresie i energicznie. Dobry przegub ma luz w granicy ok. 1mm. Szczerze mówiąc nie wiem jaka może być inna przyczyna, skoro wymieniłes praktycznie całe zawieszenie, a maglownica mówisz, że jest ok.

Pozdrawiam

EDIT: a wybacz, nie zauwazyłem faktu, że drażki masz niewymienione. Tu również może leżeć przyczyna. Luzy na sworzniach zwrotnicy czy wahaczy, sprawdza się chwytając koło i wykonując mocne ruchy w małym zakresie góra, dół, lewo, prawo.
    Ostatnio edytowane przez Tomba ; 21-07-2014 o 13:39

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Berlin / Gliwice
    Auto

Domyślnie

Nie wydaje mi sie zeby sworznie na wahaczach byly juz pozrywane, powybijane. Kamplet wahaczy wymienialem niecale 1000 km temu i nie mam najmniejszych stukow, nawet na duzych "kocich lbach". Nie wymienione zostaly jedynie drazki kierownicze - koncowki wymienione. Nie wiem jak dokladnie zbudowane sa drazki kierownicze i czy moglyby dawac wlasnie taki efekt. Co jeszcze zauwazylem - luzu na kierownicy nie ma nigdy gdy np stoje na swiatlach i mam wcisniety hamulec. Reszte sprawdzalem na zaciegnietym recznym wiec przednie kola mogly sie swobodnie poruszac. Dodam, ze mam przegub wewnetrzny do wymiany (polos juz do mnie jedzie), ale czy on moglby dawac rowbiez taki efekt?? Nie przypominam sobie takiego czegos gdy z prawej strony mialem przeguby do wymiany..

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Berlin / Gliwice
    Auto

Domyślnie

Problem.rozwiazany. Powodem luzow na kierownicy byly drazki. Cos mi tez stukalo na kocich lbach a poza tym wcale.. Terat nic nie puka. Znowu pieknie jezdzi sie Alfa. Wymienialem tez polske kompletna z przegubami, kielichem. Rowniez mogla sluzyc jedynie za grzechotke, pomimo, ze wcale nie pukala podczas jazdy, tylko czasami wibracje byly przy przyspieszaniu oraz po zmianie biegu dochodzil czasami trzask, pukniecie. Teraz cisza.