Mam dziwny problem z manualną klimą w 147 JTD 8v. Teoretycznie nie powinienem się przejmować bo klima działa, chłodzi bardzo dobrze i wydawało by się że wszystko jest ok, ale...
Podczas jazdy a zwłaszcza na postoju (np. stojąc w korku czy parkując) słyszę że co jakiś czas, w nieregularny sposób załącza się sprężarka (czyli słychać charakterystyczne cyknięcie sprzęgiełka spod maski). Oczywiście na desce klima odpalona jest cały czas, dioda nie gaśnie, klima cały czas chłodzi więc wygląda to tak jakby sprężarka się wyłączała i dosłownie chwilę po tym znowu włączała. Dzieje się to w sposób losowy, ale czasem mam wrażenie że jak ruszam, manewruję itp. to dzieje się to częściej.
Byłem z tym u jednego "speca" ale twierdzi że tak ma być, co dla mnie jest bzdurą, bo jeszcze rok temu czegoś takiego na pewno nie miałem.
Klimatyzacja jest też świeżo po serwisie, i to niczego nie zmieniło w tej kwestii (nabite 560g czynnika).
Dziś z ciekawości podłączyłem się przez program AlfaOBD pod klimę, na włączonym tylko zapłonie pokazało takie błędy:
B1970 - czujnik temp. zew.
B1971 - czujnik temp. wody
B1972 - czujnik prędkości silnika
B1973 - sprężarka klimatyzatora
Następnie skasowałem je, odpaliłem silnik i przy włączonej klimie odczytałem ponownie błędy, pokazało się tylko to:
B1970 - czujnik temp. zew.
Z tym że auto stało w pełnym słońcu i czujnik był na pewno na maxa rozgrzany.
Muszę jeszcze pojeździć i obserwować, być może coś z powyższych błędów jeszcze powróci.
Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim?![]()