Błędy w mojej belli

DamianoLdz

Nowy
Auto
AR 147 1.9 16v
Witam

od soboty mam problem z moją bellą. Po wymianie rozrządu i przejechaniu na nim 30 km bella przeszła w tryb awaryjny, po zatrzymaniu się i odczekaniu, odpaliłem ją i wyświetlił się ERROR GLOW PLUG wraz z distance to service 0km. Od razu po dojechaniu na miejsce podpiąłem alfe pod komputer. Znalazło mi 6 następujących błędów:
P0489 - recyrkulacja spalin
P0047 - zawór regulacji ciśnienia doładow.
P1639 - siłownik przepustnicy
P0101 - przepływomierz powietrza
P1612 - ogrzewanie filtra paliwa
P0683 - sterowanie czasem grzania

Po przeszukaniu całego forum i zastosowaniu się do rad jakie znalazłem wyczyściłem przepustnice, przepływomierz, sprawdziłem, czy nie ma nieszczelności w układzie dolotowym (diagnosta powiedział, że alfa dostaje jedynie 50% powietrza), nadal nic się nie zmieniło. Dodam też, że błędy podczas sprawdzania na diagnostyce nie dały się usunąć.

Proszę o pomoc, bo nie wiem, co dalej robić.

Skoro mechanik nawet nie pokusił się o skasowanie licznika instepkcji to aż boje się pomyśleć jak zrobił rozrząd. Możliwe że źle ustawił rozrząd i masz teraz choinkę choć nie wiem czy powyskakiwałyby takie błędy jak przepływka. Auto chodzi normalnie ? W sensie odgłosy silnika i praca ?

Dodano po 2 minutes:

może to czysty zbieg okoliczności i po prostu padły ci świece- 'error glow plug', albo rozrząd jest zdupcony i masz problem, niech ktoś bardziej ogarnięty w jtdkach się wypowie

Ostatnia edycja:
Auto chodzi normalnie. Pod komputer podpinał inny mechanik, nie ten od rozrządu

Dodano po 6 minutes:

czy możliwe jest to, żeby od świec przeszła w tryb awaryjny?

Ostatnia edycja:
zapewne tak bo świeca to dość ważna rzecz w silniku, może nie tak ważna jak w benzynie ale ważna :D

Niestety nie wezmę za ciebie miernika i online ci tego nie zrobie. Wszystko to jest na jednej czy tam dwóch liniach. Ogólnie elementy kluczowe dlatego awaryjny. Nie dlatego że nie działają, one poprostu nie mają zasilania.

Przekaźniki T19, T9.
Jest jeszcze kostka która to spina D4 na lewo od ECU jak stoisz przodem przed samochodem.

Niestety nic nie pomogło,ale odkryłem,że jak auto stało na słońcu to błąd nie wyskoczył

Amortyzatory
Powrót