Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: [147] Wymiana gniazda zapalniczki

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa romeo 147

Domyślnie [147] Wymiana gniazda zapalniczki

Witam.

Mam problem z wymianą gniazda zapalniczki w alfie 147. Kupiłem GPS'a ale niestety ładowarka nie pasuje do obecnej zapalniczki dlatego chcę ją wymienić. Niestety nie wiem jak wyjąć poprzednią żeby wszystkiego nie połamać, czy ktoś może wie jak to zrobić?

Będę wdzięczny za pomoc.

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Było, było, było. Trzeba użyć szukajki. Są foty i porady

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AlfaRomeo Brera 2.4 / Stelvio MY20

Domyślnie

Ja wyjmowałem zapalniczkę, żeby m.in. wymienić żaróweczkę, która się spaliła.

Sprawa nie jest trudna.

Odpinasz mieszek lewarka biegów (żeby mieć dojście z dwóch stron).
    Przede wszystkim musisz wyciągnąć zapalniczkę i wyjąć klucz z stacyjki (wówczas nie będzie prądu w zapalniczce).
    Ten metalowy pierścień powinien wyjść do góry - czerwona obramówka zostaje.
    Jeśli Ci się to uda, to możesz od spodu odłączyć kabel zasilający, i zapalniczka wyjdzie bez problemu (przez wysunięcie metalowego elementu z plastikowej czerwonej obudowy, cała konstrukcja przechodzi przez otwór, bo ma odpowiednie nacięcia).

Szkoda, że nie zrobiłem relacji foto, bo łatwiej to pokazać na zdjęciu niż opisując słowami

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Nemiks
    Mieszka w
    Świętochłowice
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150 KM

Domyślnie

Iam mam nastepujacy problem, gdy wkladam cos do zapalniczki nir zawsze dzialalo a ostztnim czasem przestala dzialas bo nawet gdy chce nagrzac grzalke w zapalniczce nie dziala :/ nie wiecie jaka moze byc tego przyczyna ?? Czy to znak ze trzeba juz wymienic zapalniczke na nowa a jeali tak to czy nie orientujecie sie jak wyglada sprawa z nowa zapalniczka w ASO ??

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Szprotawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 TS 105 KM, 2001 r.

Domyślnie

Wyciągnij gniazdo zapalniczki, przekręć kluczyk i zobacz czy masz napięcie na kostce doprowadzającej zasilanie. Jeśli jest to znaczy, że gniazdo popsute, jeśli zasilania brak, to coś dalej (np. bezpiecznik). Gniazdo zapalniczki to po prostu kilka blaszek, więc tam ciężko, żeby coś się popsuło.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD V16

Domyślnie

Cytat Napisał Nemiks Zobacz post
    Iam mam nastepujacy problem, gdy wkladam cos do zapalniczki nir zawsze dzialalo a ostztnim czasem przestala dzialas bo nawet gdy chce nagrzac grzalke w zapalniczce nie dziala :/ nie wiecie jaka moze byc tego przyczyna ?? Czy to znak ze trzeba juz wymienic zapalniczke na nowa a jeali tak to czy nie orientujecie sie jak wyglada sprawa z nowa zapalniczka w ASO ??
    Myślę, że mógłbyś spróbować sprawdzić bezpiecznik bo jeśli chodzi o model 147 to chyba za zapalniczke odpowiada bezpiecznik w desce rozdzielczej F44 (nie chce skłamać ale chyba przedostatni od dołu całkiem po prawej) ) sprawdź w instrukcji samochodu najlepiej.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Tarnów
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6ts 77kw

Domyślnie

Cytat Napisał mateuszszar Zobacz post
    Ja wyjmowałem zapalniczkę, żeby m.in. wymienić żaróweczkę, która się spaliła.

Sprawa nie jest trudna.

Odpinasz mieszek lewarka biegów (żeby mieć dojście z dwóch stron).
    Przede wszystkim musisz wyciągnąć zapalniczkę i wyjąć klucz z stacyjki (wówczas nie będzie prądu w zapalniczce).
    Ten metalowy pierścień powinien wyjść do góry - czerwona obramówka zostaje.
    Jeśli Ci się to uda, to możesz od spodu odłączyć kabel zasilający, i zapalniczka wyjdzie bez problemu (przez wysunięcie metalowego elementu z plastikowej czerwonej obudowy, cała konstrukcja przechodzi przez otwór, bo ma odpowiednie nacięcia).

Szkoda, że nie zrobiłem relacji foto, bo łatwiej to pokazać na zdjęciu niż opisując słowami
    udało mi się w górę gniazdo zapalniczki wypchać nieco, ale:
    jak wyciągnąć tą metalowy środek zapalniczki?

odpiąłem od spodu wtyczkę zapalniczki, odgiąłem w środku gniazda te boczne blaszki do środka, wcisnąłem bolce czerwonego plastiku, metal wychodzi do góry, ale coś go od spodu trzyma i nie chce całkiem odejść od czerwonego plastiku. Przez tą dziurę zapalniczki ma wyjść całe to gniazdo? za pierniki nie chce mi to wyjść od dołu coś blokuję jak by za szerokie to było. Ma ktoś jakieś zdjęcia jak ma wyglądać ten demontaż? Nie świeci mi żarówka co powoduje moją irytacje ;-)