• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Odpowietrznik zbiornika paliwa.

Forza

Nowy
Auto
147 jtd 16v
Koledzy, ostatnio mam duży problem z zatankowaniem samochodu. Do baku wchodzi kilka litrów i paliwo zaczyna się wylewać lub pistolet odbija. Doszedłem do wniosku że to coś nie tak z odpowietrzeniem zbiornika. Owy odpowietrznik znajduję się tylko i wyłącznie w korku wlewu czy jest gdzieś indziej jakaś "rurka" (jeśli jest, to gdzie?)?

Odpowietrzenie powinno być jeszcze przewodem ze zbiornika do filtra oparów paliwa

Hmmmm jeśli jestes w stanie wlać tylko kilka litrów do zakładam pustego zbiornika to znaczy ze masz zatkany wlew. Spróbuj wziac rurkę taka przezroczysta do paliwa i dopchać ją do dna zbiornika a właściwie jak daleko sie da. Najlepiej jakbyś miał kamerę endoskopowa.... Niewiadomo skad jestes bo gdyby z Łodzi to akurat mam takie cudo....

Może być coś nietak z przelewem zbiornika.

Zadymił diesel!

Raz zalałem 2/3 zbiornika i zaczęło się wylewać (paliwo miałem w kanistrze, manewry z lejkiem nie działały). Jak leje bardzo powoli to jest okej, ale jak zacznę szybciej to chwila i już niby "full". Tak jakby nie odpowietrzał się zbiornik. Za każdym razem kiedy otwieram wlew, towarzyszy mocny syk w moją stronę. Dziwna sprawa;/

a może masz pełny bak! ale masz zepsuty wskaźnik poziomu paliwa?

Już ze dwa lata się zbieram by to naprawić ale zawsze zapominam :blink: Oto źródło problemu :

Witam!
Miałem ten sam problem.Przyczyna okazała się bardzo prozaiczna.
W przewodzie łączącym wlew paliwa z bakiem znajduje się zawór zwrotny zapobiegający
wyciekowi paliwa oraz przelaniu.Czasami się zdarza,ze wypada on z gniazda(np.przy próbie
spuszczania paliwa przez wlew przy pomocy węża)- spada on wówczas do kolana
rury karbowanej zatykając jej przekrój.T powoduje powolny spływ paliwa do zbiornika
i odbijanie nalewaka.Naprawa bardzo prosta:-zdjąć koło,wymontować osłonę nadkola,
zdjąć opaskę zaciskową na złączu rury karbowanej i sztywnej.Po zdjęciu rury karbowanej
w jej kolanku najprawdopodobniej będzie się znjdował zaworek.Należy go zamontować
w sztywnej części rury w metalowym gnieżdzie tuż nad łączeniem(wcisnąć w zatrzaski
- możliwa tylko jedna pozycja tak ,że pomyłka wykluczona).reszta w odwrotnej kolejności
i gotowe.Pozdrawiam i powodzenia.

http://www.forum.alfaholicy.org/166/48439-problmy_z_tankowaniem-2.html

Ostatnia edycja:
a może masz pełny bak! ale masz zepsuty wskaźnik poziomu paliwa?

Też tak myślałem do chwili kiedy samochód nie stanął mi na środku drogi :-D Dziś zatankowałem do pełna, tylko że dwa razy dłużej mi się zeszło.

Dzięki gramian! Na pewno to sprawdzę kiedy czas pozwoli.

Wysyłane z mojego GT-S6500D za pomocą Tapatalk 2

Ostatnia edycja:
to ja sie dopytam, ar 147 lift 1.9 jtdm 16v 150km jak mam wiecej niz 30% zbiornika paliwa, i odkrecam korek wlewu paliwa to bucha mi cisnienie. ???? co moze byc przyczyna? Odpowietrznik? bo cisnienie powinno gdzies uchodzic a po odkreceniu jednoglosnie slychac i czuc mocny wybuch oparow.

Moim zdaniem przyczyną jest zbyt płytkie wkładanie rury przez którą leje się paliwo. Trzeba ją wsadzać głęboko. Przykład: wsadz pistolet tylko kilka cm za korek i naciśnij spust. Zobaczysz, że wypluje paliwo spowrotem. Albo inaczej - wsadz do oporu pistolet z dystrybutora dla tirów.

A u mnie też syczy po odkręceniu korka, jest to strasznie denerwujące.

z tego co ja wiem, to w ropniaku, wytwarza się ciśnienie, w wężach i w zbiorniku, ale moge się mylić

Mam diesla i benzynę i w obu nie ma nad- ani podcisnienia w zbiorniku przy odkręceniu korka.

Mam diesla i benzynę i w obu nie ma nad- ani podcisnienia w zbiorniku przy odkręceniu korka.
Zjawisko to może ale nie musi występować. W lecie może być częstsze. Instrukcja obsługi wyraźnie o tym pisze.

Zadymił diesel!

czyli to normalne ze przy wiekszej ilosci paliwa w zbiorniku, przy odkrecaniu korka ulatniaja sie dosc mocno gazy?:D

Odkręciłem od wlewu przewody paliwowe.
attachment.php
Grubszy od paliwa, węższy odpowietrznik. Gdzieś tam miał być zaworek zwrotny ponoć jak pisał kolega embrion . a tam nic. To gdzie on jest. Przy baku , przy tej obejmie?
attachment.php

Alfa 147 FL . JTD

Załączniki

• 20150228_151842.jpg
    20150228_151842.jpg
    83.7 KB · Wyświetleń: 417
  • 20150228_151935.jpg
    20150228_151935.jpg
    60 KB · Wyświetleń: 393
Amortyzatory
Powrót