Woda w aucie

Piasek25

Nowy
Auto
brak
Witam. Szukałem tematu, ale niestety nie znalazłem, chodzi o to że po mocniejszych opadam zbiera mi się woda na progu, wygląda na to że leci gdzieś po drzwiach bo w schowku jest często mokro, miał ktoś taki problem ? lub spotkał się z tym gdzieś ? jeśli tak to proszę o radę, a jeśli nie to może macie jakiś pomysł bo mi już brakuję, którędy woda się tam dostaje ;/

uszczelka drzwi cała? szyba dobrze się domyka?

Mam to samo, jutro będę obczajał skąd się ta woda bierze. Tylko u mnie woda stoi na tej gumowej uszczelce na progu.

najlepszym wyjściem żeby sprawdzić skąd leci to, lać wodę w dane miejsce i obserwować czy robi się gdzieś mokro czy nie. Ewentualnie sprawdź podszybie,może być zatkany odpływ i leci do środka

Z podszyba jak leci to na podłogę, a nam ewidentnie leci na próg. Myślałem o tej gąbce w środku drzwi ale u mnie jest ona cała.

logicznie myśląc to musi puszczać uszczelka na drzwiach. Nie wiem na jakiej zasadzie by to się odbywało,ale jeśli walnięta jest uszczelka drzwi przy szybie to możliwe,żeby leciało przez całe drzwi w środku i wylatywało na próg?:D wydaje się realne,ale raczej mało prawdopodobne. Sprawdzić jednak możecie

Raz jeszcze sprawdz ta gabke pod boczkiem. Lej woda na drzwi i patrz ktoredy przesiaka.Ewentualnie uszczelki porwane, sparciale lub brudne.Oczysc je i spryskaj sprayem silikonowym by zakonserwowac.

U mnie też woda stoi na gumowej uszczelce na progu. Na zakręcie zrobi chlup na dywanik. Uszczelka w całości, w dobrym stanie, autko 2005 rok.

Odkopię trochę temat.
Dziś po ostatnich dwu dniowych opadach zauważyłem, że w uszczelkach przy progach nagromadziła się woda.
Sprawa jest o tyle dziwna, że dzieje się to w uszczelkach przy wszystkich drzwiach ( pacjent 147 FL 07r, 5D) - w jednej uszczelce wody jest więcej, w innej tylko śladowe ilości.
Uszczelki w dobrym stanie, obstawiam jakąś niedrożność w drzwiach, gąbka pod boczkiem itp, ale żeby lało ze wszystkich drzwi na raz? Jakiś pech?
Auto 2 tyg temu było na myjni gdzie dostało konkretną kąpiel i wtedy problemu nie zaobserwowałem, wszystkie uszczelki i progi suche - a dziś taka niespodzianka.
Jakieś porady, pomysły?

Ostatnia edycja:
Ja tak miałem w trzech na cztery drzwiach ;) Zdjąłem boczki, pokleiłem porwane gąbki, a je same przykleiłem na silikon uniwersalny i już brak problemu :)

Hmm czyli faktycznie duża szansa, że to jednak te gąbki wewnątrz popękały i puszczają wodę.
Tak mi to dziś wyglądało bo po opadach sprawdziłem wszystkie drzwi i były mokre schowki w przednich oraz delikatnie kapało pod nimi oraz z tylnych drzwi.
Jak tylko pogoda się poprawi to rozbiorę boczki i sprawdzę temat - miejmy nadzieję, że to to :)

Hmm czyli faktycznie duża szansa, że to jednak te gąbki wewnątrz popękały i puszczają wodę.
Tak mi to dziś wyglądało bo po opadach sprawdziłem wszystkie drzwi i były mokre schowki w przednich oraz delikatnie kapało pod nimi oraz z tylnych drzwi.
Jak tylko pogoda się poprawi to rozbiorę boczki i sprawdzę temat - miejmy nadzieję, że to to :)

Jak będą upały to rób. Niech porządnie wyschną drzwi w środku. Sprawdzisz czy odpływy są drożne, wyczyścisz środek z brudu, pozostałości organicznych i możesz zakonserwować by nie ew. gniły. Spod uszczelki przy odpływach też wyczyść nagromadzone błoto.

Przy okazji nasmarujesz cięgno zamka oraz sprawdzisz stan prowadnic szyby. Zrobisz wszystko za jednym razem ;)

Amortyzatory
Powrót