• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Ciepłe powietrze po przejechaniu 8 km

blood_dd

Nowy
Auto
AR 147 TS 1.6 120KM 2004r.
Czesc Wszystkim! Z racji tego,ze na dworze co raz chlodniej chciałam Was zapytac o ogrzewanie w Waszych autach. A mianowice po przejechaniu ilu km z nawiewu czuc cieple powietrze? To moje pierwsze chlodne poranki z Alfa i zastanawia mnie fakt czy to normalne,ze dobrze cieple powietrze leci z nawiewu po przejechaniu 8km? Wtedy tez temperatura osiaga 90stopni. Moze zle ustawiam parametry nawiewu? A moze to wina termostatu?

A odpalasz nawiew od razu przy odpaleniu? Daj złapać autu temperaturę i dopiero włącz ogrzewanie. Tylko nie pałuj auta specjalnie, żeby złapał temperaturę :)

Jak temperatura osiąga 90 stopni i trzyma tą temperaturę to termostat masz w porządku.

AR 1.6 120km jak w opisie? Też mam, tylko po lifcie. U mnie ciepłe powietrze idzie po 2km, a wskaźnik dochodzi do 90 po 3-4km. I to przy bardzo spokojnej jeździe (zmiana biegów koło 2500-3000) i ruszeniu z parkingu od razu po odpaleniu. Ja mam ręczną klimę i temperaturę ustawiam na max, a wentylator na 0, żeby nagrzewnica już się grzała. Dopiero później uruchamiam wentylator i mam już ciepełko :) Zauważyłem jeden mankament... Dając temperaturę na połowę po przejechaniu 20km miałem za zimno. Potem dałem na max, jak się zrobiła sauna ująłem znów na połowę i przez kolejne 20km miałem o wiele cieplej niż wcześniej. Dlatego Zawsze daję najpierw na max a później obniżam. Ustawiając na odwrót jest jakoś za zimno.

Temperatura dochodzi do 90 i trzyma sie na tym poziomie. Dzisiaj zwróciłam na to specjalna uwage i po odpaleniu auta,przejechaniu 10km z pracy do domu temperatura doszła do 90. Jazda bardzo spokojna,bez żadnych korkow i postojow. Tak, nawiew wlaczam od razu po odpaleniu silnika. Przetestuje jutro Twoj sposób szejker.
To co mnie martwi to dlaczego tak pozno łapie 90stopni?

Ostatnia edycja:
Włącz nawiew dopiero wtedy gdy wskazówka będzie ok 90 stopni to ci się dużo szybciej zagrzeje.

Temperatura dochodzi do 90 i trzyma sie na tym poziomie. Dzisiaj zwróciłam na to specjalna uwage i po odpaleniu auta,przejechaniu 10km z pracy do domu temperatura doszła do 90. Jazda bardzo spokojna,bez żadnych korkow i postojow. Tak, nawiew wlaczam od razu po odpaleniu silnika. Przetestuje jutro Twoj sposób szejker.
To co mnie martwi to dlaczego tak pozno łapie 90stopni?

Włączając od razu nawiew, zabierasz silnikowi ciepło i przez to nie dość, że dmucha na Ciebie chłodnawe powietrze, to motor później się ogrzewa.

Co do tego czasu ogrzewania, to jest to Twin Spark, także dość wolno się ogrzewa, dużo wolniej od V6.

Włączaj nawiew nawet od 70°, ale nie od razu. :)

Alfa romeo 147 1.9 jtdm 16v FL, odpalam auto, czekam jakies 30sekund, jade normalnie nie przekraczajac 2.5tys obrotow, od właczenia auta ciagle mam nawiec na przednia szybe 20stopni. Po przejechaniu 1km juz wieje ciepławe powietrze:) Inna sprawa ma sie w 146 1.9TD. Tam cieple powietrze leci dopiero po przejechaniu jakis 3-4km.

U mnie sila nawiewu sama sie reguluje jak silnik nie ma 50 st to jest minimalny lapie 50-60 nawiew automatycznie sie zwieksza zeby dogrzac wnetrze. Przy temp 6-10 st na zewnatrz lapie 60 st po okolo 1.5 km

u mnie z kolei 90 stopni jeszcze nigdy nie zostało osiągnięte, latem w upałach dochodziło, a teraz 60-70 to jest max. Walnięty termostat?

Ostatnia edycja:
Tak, termostat. Przerabiałem to 2 tygodnie temu, chociaż na forum wmawiano mi, że tak ma być. Jeśli po wymianie nadal nie będzie 90 to reklamuj termostat. Żeby wykluczyć walnięty czujnik albo wskaźnik, należy sprawdzić górną rurę chłodnicy. Musi być ciepła dopiero po pełnym nagrzaniu, czyli nie wcześniej niż po ok. 3km przy dzisiejszych temperaturach.
U mnie rura była ciepła po kilometrze, gdy temp doszła do 70. Jeśli na postoju doszła do 70 można było zauważyć szybki spadek do 60 (termistat się otworzył).

Ostatnia edycja:
Dzisiaj sprawdziłem i po 30km temperatura to 65 stopni na włączonym ogrzewaniu po wyłączeniu temperatura spada do 60 stopni. Myślę, że wszystko jasne, dzięki.

Dzis temperatura na zewnątrz byla niższa niz wczoraj,nie odkrecalam od razu ogrzewania,dopiero jak temperatura wzrosla do 70stopni i musze przyznac,ze i powietrze bylo cieplejsze i auto szybciej zlapalo 90stopni w porownaniu z dniem wczorajszym.

Dzisiaj sprawdziłem i po 30km temperatura to 65 stopni na włączonym ogrzewaniu po wyłączeniu temperatura spada do 60 stopni. Myślę, że wszystko jasne, dzięki.

Na 100% do wymiany. Z termostatem jest tak, jak jedziesz to ma się zagrzać do 90 stopni i nie ma prawa iść niżej albo wyżej w czasie jazdy.

Wytłumaczę dla potomnych.
Ogólnie zasada działania jest prosta. Masz w aucie tak jakby 3 obiegi (obieg silnika, ogrzewanie kabiny, chłodzenie płynu).
Pierwszy to obieg w silniku, obieg zapewnia pompa wody, przy okazji zahaczając o zbiorniczek płynu.
Drugi jest dołączony do obiegu silnika, jest to ogrzewanie. W momencie gdy załączysz ciepło leci ciepły płyn z silnika do nagrzewnicy na której dmuchawa wdmuchuje ciepło do kabiny.
Trzeci najistotniejszy to układ chłodzenia płynu który również jest dołączony do obiegu silnika. Czyli ciepły płyn w momencie gdy osiągnie 90+ stopni przepuszcza termostat do chłodnicy i gdy termostat odczuje spadek temperatury o parę stopni (nie pamiętam dokładnie) to obieg ten zamyka. Termostat odczuje spadek temperatury bo płyn w chłodnicy chłodzi się w czasie jazdy, więc jak wpuszcza gorący płyn do chłodnicy to automatycznie z drugiej strony pobiera zimny płyn i tak cały czas pracuje w kółko. Potem masz w chłodnicy czujnik, który jak wykryje że jest zbyt wysoka temperatura w chłodnicy odpala wentylator który ma zasysać powietrze do auta co też jest bardzo istotne, nie odwrotnie, z tym że wentylator powinien pracować tylko w korkach gdy nie ma przewiewu powietrza przez chłodnicę (chyba ze AC jest odpalone).

Termostat może się zepsuć na dwa sposoby.
1 Termostat nie otwiera się gdy osiągnie swoją określoną temperaturę co skutkuje tym że auto łapie temperaturę ponad 90 stopni po przejechaniu kawałka i zaraz gotuje płyn.
2 Termostat nie zamyka się, czasem trochę, czasem wcale, przez co przepuszcza od razu ciepły płyn do chłodnicy przez co auto jest nie dogrzane, co szkodzi silnikowi i ma wpływ na spalanie (jest wyższe). Cechuje się tym że w czasie jazdy spada temperatura. Mozna to tez sprawdzić tak że odpalasz zimne auto, jedziesz i gdy wskazówka wskoczy na 50 stopni zatrzymujesz się i dotykasz chłodnicy/węży do chłodnicy. Jeżeli sa ciepłe tzn mają koło 50 stopni to wiesz że przepuszcza termostat (nie zamyka się do końca).

Ostatnia edycja:
Jak już temat o termostatach. Jaki opłaca się założyć? Jakiej firmy i jaki szacowany koszt? Mam ten sam problem, tzn podczas temperatury jakie sa teraz auto łapie ~~65-70stopni podczas jazdy na tempomacie ~~90-100km/h. Co byście założyli?

marco - dopiszę
to nie termostat ma się zagrzać
i niestety w przypadku AR często wskaźnik kabinowy ma mało wspólnego z rzeczywistościa
i dla tego zawsze piszemy o sprawdzeniu temp cieczy chłodzącej pod kompem jeszcze
bo nie raz bywało że wskaźnik w aucie około 75 a jednak faktycznie było ok 90

tyle z mojej strony

marco - dopiszę
to nie termostat ma się zagrzać
i niestety w przypadku AR często wskaźnik kabinowy ma mało wspólnego z rzeczywistościa
i dla tego zawsze piszemy o sprawdzeniu temp cieczy chłodzącej pod kompem jeszcze
bo nie raz bywało że wskaźnik w aucie około 75 a jednak faktycznie było ok 90

tyle z mojej strony

Jasne że nie termostat, źle się wyraziłem. Termostat odpowiada za to żeby silnik pracował cały czas w optymalnej temperaturze.
Co do wskaźnika to też trzeba brać to pod uwagę.

... Potem masz w chłodnicy czujnik, który jak wykryje że jest zbyt wysoka temperatura w chłodnicy odpala wentylator który ma zasysać powietrze do auta co też jest bardzo istotne, nie odwrotnie, z tym że wentylator powinien pracować tylko w korkach gdy nie ma przewiewu powietrza przez chłodnicę (chyba ze AC jest odpalone).
...
Jesteś pewien że to czujnik w chłodnicy uruchamia wiatrak ? W innych postach mówią że czujnik w termostacie. Jeśli jest tak jak mówisz to ja szukam felera nie tam gdzie powinienem :-(

U mnie w ropniaku 90st po okolo 8km i wtedy zalaczam ogrzewanie.

A teraz szybkie pytanie w 8v mam idealnie 90st a w 16v 88~89st wymieniać czy olać?

Amortyzatory
Powrót