Alfa 147 1.6 105 KM dwa problemy

dawid2092

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.6 105 KM
Witam

1 problem to skrzypienie przy prawym przednim kole podczas jazdy. Skrzypi tylko na jakichś dziurach i nierównościach. Co to może być? Dodam że najbardziej to słychać jak auto jest nierozgrzane bo gdy trochę pojeździ to już mniej.

2 problem to drżenie auta na biegu jałowym podczas postoju. Auto chodzi normalnie jakies 2 minuty i potem na kilkanaście sekund zmienia minimalnie obroty i drży. Normalnie siedząc w aucie można to wyczuć. I po kilkunastu sekundach znowu chodzi normalnie i potem znowu po kilku minutach na chwile zacznie chodzić tak dziwnie.

Jeżeli ktoś się orientuje jakie mogą być przyczyny tych problemów to proszę pisać. Z góry bardzo dziękuję za wszystkie pomocne odpowiedzi.

Pozdrawiam

Dzięki bardzo za odpowiedź.
A co do żółtej kontrolki to świeciła się jakieś 3 miesiące temu ale to był błąd sondy lambda i zostala ona wymieniona a teraz nic nie świeci i jest ok a mimo to te drgania występują.

1. wahacz górny też lubi skrzypieć na nierównościach typu progi spowalniające itd. Warto zobaczyć i testowo spryskać silikonem w sprayu jak ustąpi to oznacza że wahacz daje oznaki zużycia i trzeba myśleć nad wymianą.

2. może masz włączoną klimatyzację i stojąc na wolnych obrotach włącza się sprężarka, która zbytnio obciąża silnik.

Sprawdze jeszcze z tymi drganiami ale jak nie mam klimy to wydaje mi się że też tak jest. To jest odczuwalne na dole auta normalnie trzymając nogi na wycieraczkach czuć że coś tam pod spodem drży.

2. EVAP zatkany, jeśli ten model ma takie cuś.

Ale na rozgrzanym silniku trzęsie budą czy jak jest zimny , mi w korkach jak jest rozgrzany jak wentylator się załącza to wtedy trzęsie.
Mi skrzypi też zawieszenie a wymieniałem je w marcu kompletne(bez gum stabilizatora),może się wyrobiło bo drogie nie było mi to tam nie przeszkadza za bardzo.

Co do autora postu pyt.2 to sprawdź czy to nie dwumas. Jak ma luzy to wtryski też odczuwaja i potrafia dawki paliwa skakać co się przenosi obroty i z powrotem na drzenie dwumas.

wysłane z mt11

Ktoś sobie chyba pomylił TS z JTD :)

W TS nie ma dwumasa.

Na rozgrzanym trzęsie, ale tak jak pisałem tylko spód auta drży.

Amortyzatory
Powrót