Wskaźnik paliwa wariuje

dawid2092

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.6 105 KM
Zauważyłem coś takiego w mojej Alfie 147: Stojąc Alfą na biegu jałowym wskaźnik paliwa spada aż o jedną kreskę. A jadąc później autem co chwila ten wskaźnik się unosi i gdy przejadę jakieś 5 km wraca na swoją poprzednią pozycje :D. Już dwa razy tak mi się zdarzyło. Jest ktoś w stanie to wytłumaczyć? :O

Słyszałem już że te wskaźniki są nie precyzyjne i wgl ale czy aż tak?

Ja jak zatankowałem ostatnio 60,5L to miałem ledwo ponad rezerwę i dopiero po 70km pokazał się pełny bak. Tak zatankowałem ze pływak nie miał miejsca.

Wracając do tematu to zależy co masz w bagażniku, kogo na pokładzie i jak jest ustawione auto. Paliwo w baku się przechyla i stąd te wskazania ale faktem jest że czasem skacze ten wskaźnik i jak krzywo zaparkujesz to cieszysz sie że paliwa jeszcze sporo a jak już ruszysz to rezerwa pika.

U mnie jest podobnie. Nie przejmuje sie tym. W 46 tez mam nie precyzyjny wskaznik. Nie wiem ile w tym prawdy ale obijało mi sie paro krotnie o uszy ze alfy słyną z nieprecyzyjnych wskaznikow paliwa.

To tak pół serio, wiadomo.

Zwyczajnie od sporej rezerwy wlałem paliwa na maks z taki wybijaniem pistoletu żeby była równa kwota i pływak podniósł sie minimalnie ponad rezerwę co mnie dziwiło mocno. Dopiero po 70km wstał na pełny bak, z tym że wstawał całą drogę, tzn wraz z przejechanymi km miałem "więcej" paliwa - fajne uczucie.

W sumie ciekawe dlaczego tak?

Czyli każda Alfa ma podobny trik :). Też się zastanawiałem jak oni to skonstruowali że tak dziwnie to działa :).

Ten czujnik paliwa jest bardzo niedokładny, sam się o tym boleśnie przekonałem.

Amortyzatory
Powrót