Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 60

Temat: Alfa 147 czy skoda felicia? :D

Użytkownik Rowerzysta Avatar AndrzejGP23
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    AR 156 1.8 TS FL SW

Domyślnie

No ja Cię nie rozumiem. Zbierałeś tyle czasu na wymarzone autko i kupiłeś Skodę?
    Jak widać z powyższych wpisów opinie o Alfach są różne.
    Ale mając kasę na start na pewno byś sobie poradził z jej utrzymaniem.
    A teraz zaproś dziewczynę na randkę i podjedz Felicją ;-)

Wysłane z mojego LG-E610 przy użyciu Tapatalka
    Ostatnio edytowane przez AndrzejGP23 ; 13-12-2014 o 16:07

Użytkownik Pirat drogowy Avatar pietek
    Mieszka w
    Katowice / Lubin
    Auto
    Alfa Romeo 156 1999 1.6 TS 120KM Alfa Romeo 156 2002 2.0 JTS 166KM

Domyślnie

Kolega może nie potrzebuje auta żeby wyrywać na nie panienki tylko do jezdzenia i taniego w utrzymaniu. Teraz ma auto, pieniadze np. na wakacje i nie musi się niczym martwic. skoda felicia bardzo dobry wybor na początek, alfe zdazysz jeszcze kupic i się nia nacieszyć.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Auto
    Alfa Romeo 147 Ti 1.9 JTDm 150 KM

Domyślnie

Lata mu przeleca i sie nie nacieszy....

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar michal.115
    Mieszka w
    Wadowice
    Auto
    Była Alfa Romeo 147 FL 1.6 TS 120KM 2008r teraz GT 3.2 :)

Domyślnie

Skoro nie potrzebuje auta, by wyrywać panienki, to po co zakładał temat? Chciał poznać opinię kilku z nas, to poznał. No chyba, że chciał tylko znaleźć kółko wzajemnej adoracji.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    147 1,6t-spark 00r

Domyślnie

Na forum alfy szuka wsparcia w zakupie skody mając możliwość kupna o wiele lepszej alfy 147

Użytkownik Romeo Avatar KlaudioOs
    Mieszka w
    Koszęcin
    Auto
    Alfa Romeo 2003' 147 1.9 JTD 140KM BOSE

Domyślnie

czy lepszej nie wiadomo, bo to już kwestie indywidualne, ja natomiast wiem że w CZĘSTOCHOWIE i jej okolicy jest dużo "medalikorzy" którzy mają gówno a wyceniają to i opisują oraz wychwalają w niebogłosy jakby to było złoto. wiele razy to już zauważyłem i miałem do czynienia. Pomijając to , może oglądał "alfy trupy" a trafił na zadbaną skodę, taka możliwość też była.

Użytkownik Rowerzysta Avatar dejot_ns
    Auto
    MiTo QV

Domyślnie

Nie wczytywałem się w komentarze, ale jeździłem felicią z 5 lat jak nie lepiej i fajne auto, tanie części, wszędzie idzie je za grosze naprawić, ja miałem jeszcze czeski silnik na łańcuchu więc było zacnie. Niestety ruda dawała o sobie co sezon znać :/ więc jeśli bym szukał felicji to właśnie z tym silnikiem a nie z tym z vw..jeśli masz ograniczony budżet miesięczny to lepiej kup coś na co zawsze będzie Cię stać, alfa ma sporo elektroniki i innych bajerów, w których naprawa to już nie 10 czy 20 zł za 7tys to alfe kupisz chyba nie za dobrą.. a raczej na pewno.. wersja mega uboga itp, zawias w alfie też nie zrobisz za kilkaset zł w całości a jak już Alfa to lepiej znajdź dobrego mechaniora

Użytkownik Embrion
    Auto
    brak

Domyślnie

Ooo ile odpowiedzi
    Ale, widzę, że nie wszyscy zrozumieli dobrze istotę całego problemu. Wiadomo, że porównywanie Felicji do Alfy 147 to w ogóle mija się z celem. Tu bardziej chodziło o to czy jestem w stanie z obecnych zarobków utrzymać Alfę. Gdybym miał stałą pracę to wybór byłby oczywisty. A tak z prostej matematyki wychodzi, załóżmy, że kupię 147 za 8tys w benzynie. Zrobienie pakietu startowego, rozrząd, oleje, filtry i powiedzmy wariator jeżeli byłaby to wersja z wariatorem to koszt koło 1600zł z robotą, wiadomo, że zawsze wyjdę jakieś rzeczy jeszcze do porobienia, to załóżmy, że zamknę się w 2tys zł. No to już 10tys z 12 już wydane. No a jeszcze formalności, rejestracja chyba koło 180zł, podatek 160zł a no i po kupnie trzeba by jeszcze zatankować, skromnie za 150zł no i ubezpieczenie - auto musiałbym ubezpieczyć na siebie. No to zostaje kasy jakieś 1500zł które w moim przypadku chyba nie starczyło by nawet na ubezpieczenie? Fakt, można rozłożyć na raty, ale wtedy wyjdzie jeszcze więcej. Więc praktycznie zostaję bez gotówki. Wizja pensji za grudzień? Koło 500zł Jak już wspominałem moje zarobki są nieregularne i różnej wysokości. No i jak tu się cieszyć Alfą? Jak nią jeździć? Z resztą nawet jakbym ubezpieczył na kogoś ze zniżkami to wiele by mojej sytuacji nie poprawiło. Dlatego wybrałem Skodę.
    Temat może faktycznie trochę bez sensu, bo nie trzeba było go zakładać żeby popatrzeć na ceny, podzwonić po warsztatach itd. Ale, skoro już założyłem to przedstawiam moje wyliczenia, zwłaszcza tym co piszą, że wybór Felicji to najgorsze co mogłem zrobić.

Użytkownik Embrion
    Auto
    147 fl

Domyślnie

Ja pracy stałej nie mam i alfę kupiłem będąc w szkole. Powinieneś kupić 147 bo taki był Twój cel jeśli będziemy odkładać wszystko na później nie będziemy mieli nic. Pracowałeś po coś i powinieneś mieć tą satysfakcje patrząc na swoją Alfę o której marzyłeś. Zemsta, najlepiej smakuje na zimno, marzenia nie koniecznie..

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Auto
    Alfa Romeo 147 Ti 1.9 JTDm 150 KM

Domyślnie

dla mnie ten temat jest bez sensu ... najwyżej byś nie jeździł ale alfa by stała , a prace stałą zawsze możesz mieć , nawet w tesco na magazynie tylko trzeba chcieć ............. zrobiłeś wielki błąd moim zdaniem , odrób potem to wszystko co dołożysz do feli : opłaty , jakies wymiany itp
    pozdro