• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Ustawiona zbieznosc a ciagnie w prawo

Auto
159 2.0 / ex147
Witam!

Bylem wczoraj ustawic laserowo zbieznosc. Wyszlo to co widzicie. Mozecie mi wytlumaczyc co poszczegolne wartosci oznaczaja i ktore sa krytyczne i czemu sa takie a nie inne? Auto ciagnie bardzo lekko auto w prawo, wyczuwalne tylko na autostradzie a opony maja 2tys km. Jak by trzeba bylo ustawic zeby nie zciagalo?
attachment.php

Załączniki

• UeGef4Ql.jpg
    UeGef4Ql.jpg
    54.6 KB · Wyświetleń: 766
Ostatnia edycja:
Witam
Geometria wygląda całkiem dobrze. Nie można powiedzieć że jest coś "spaprane", tym bardziej, że teoretycznie można ustawić tylko zbieżność kół przednich i tylnych. Krytyczne dla utrzymania kierunku jazdy na wprost jest geometryczna oś jazdy (zbieżność kół tylnych) - ostatni wiersz, różnica kąta wyprzedzenia sworznia zwrotnicy i kąta pochylenia kół przednich - odpowiednio wiersz pierwszy i drugi. Co do dwóch ostatnich pozycji są poza tolerancją, ale różnice miedzy nimi są niewielkie i wg mnie nie powinny wpływać na prowadzenie, przynajmniej w samochodzie przednionapędowym jakim jest 147. Ile lat ma Twoja Alfa, jaki przebieg i czy aby układ zawieszenia, kierowniczy i tłumienia drgań jest bez zarzutu?
Pozdrawiam.

była chociaż wcześniej na szarpakach?

lewe przednie koło za bardzo pochylone- to ściąga w prawo
wcześniej miało skopaną zbieżność połówkową- nie dostało strzała?

nie ma też podanej nierównoległości osi- któreś koło może być np cofnięte względem nadwozia

Ala ma przebieg 190 tys. 2007 rok. 2 dni temu byly robione gorne wahacze i laczniki stabilizatora. Niestety gumy stabilizatora z przodu sa do wymiany bo niezle stuka. Auto bylo na szarpakach przod i tyl w 2ch roznych stacjach diagnostycznych, na drugiej wczoraj przy ustawianiu. Panowie powiedzieli o stabilizatorze ale stwierdzili ze nie ma on wplywu na geometrie i mozna ustawiac. Ciezko mi mowic o ewentualnych kolizjach, auto mam od polowy grudnia.

Ostatnia edycja:
Samochód ma już trochę lat i kilometrów na karku. Nie ma sensu od niego wymagać żeby jeździł idealnie prosto, w każdych warunkach. Często za ściąganie odpowiadają opony. Napisałeś, że masz nowe. Jeśli masz taką możliwość załóż inny komplet kół i porównaj zachowanie. Dla pewności wymień gumy na stabilizatorze. Jak jest stan amortyzatorów?

Gumy stabilizatora beda wymienione jak tylko bede w polsce. Nie wiem nic o amortyzatorach :( moga miec wplyw na geometrie? jest to dla mnie dlatego odczuwalne bo alfa przedewszystkim jezdze po autostradach, 500km na raz, jednak nie jest to az tak straszne sciaganie i mozliwe ze jestem poprostu zbyt pedantyczny bo auto naprawde idzie prawie jak po nitce, z naprawde drobna tendencja na prawo. Co nie zmienia faktu ze jesli sie da, to chetnie zmienil bym ten stan, o ile miesci sie to w granicach rozsadku.

Ostatnia edycja:
Zamien kola na lewo na prawo i daj znac.

Pokombinuj z kołami, zajrzyj do amortyzatorów i sprężyn. Zużyty amortyzator może powodować znoszenie. Zacznij od kół, najlepiej spróbuj na innym komplecie. Jeśli to nie pomoże odpuść temat, bo może Cię to kosztować sporo czasu i pieniędzy, a z tego co piszesz problem nie jest zbyt wielki.

Szczerze to nie mysle ze to amortyzator zwlaszcza ze mam wydruk z geometri ktory sam ewidentnie pokazuje problem.

Amortyzatory
Powrót