cd error w radiu audio cd

Auto
Alfa Romeo 147 1.9JTD 2005r
od jakiegoś czes w ar nie chciały mi działac płyty audio cd (radio bez obsługi mp3 ) te które juz kiedys działały jednym słowem niektóre działają a niektóre nie (choc były tak samo nagrane) czego to moze byc wina laser w radiu juz sie sypie ? jest to naprawienie przez czyszczenie laseru płytka czyszczaca ? czy moze jakis inny sposob ?

attachment.php

Załączniki

• DSC_0156.JPG
    DSC_0156.JPG
    79.2 KB · Wyświetleń: 772
Wyjmij radio, zdejmij pokrywę i wyczyść soczewkę lasera wacikiem do uszu nasączonym spirytusem. U mnie po takim zabiegu czyta wszystko. Dobrze jest taką operację przeprowadzać co kilka miesięcy.

Wyjmij radio, zdejmij pokrywę i wyczyść soczewkę lasera wacikiem do uszu nasączonym spirytusem. U mnie po takim zabiegu czyta wszystko. Dobrze jest taką operację przeprowadzać co kilka miesięcy.

dobrze kolega pisze, miałam tak w tamtym roku, wywalało każdą :/ ale po wyczyszczeniu było i jest nawet cały czas OK :)

Soczewka wyczyszczona a u mnie dalej cd error... Jakieś propozycje co dalej? :-)

Żadnej płyty nie czyta? Nawet oryginalnych? Jeśli tak to laser prawdopodobnie wyzionął ducha. Z tego co się orientuję fabryczne radio na allegro lub olx można dostać czasem za 50 zł, więc naprawa raczej nieopłacalna (kod można ściągnąć ze strony http://www.radio-code.lt/), ale nie wiadomo ile pogra takie "nowe". Ja osobiście naprawiałbym swoje stare radio. Chyba że nie są ważne dla Ciebie względy estetyczne i wstawisz jakieś niefabryczne plus ramkę.

Żadnej płyty nie czyta? Nawet oryginalnych? Jeśli tak to laser prawdopodobnie wyzionął ducha. Z tego co się orientuję fabryczne radio na allegro lub olx można dostać czasem za 50 zł, więc naprawa raczej nieopłacalna (kod można ściągnąć ze strony http://www.radio-code.lt/), ale nie wiadomo ile pogra takie "nowe". Ja osobiście naprawiałbym swoje stare radio. Chyba że nie są ważne dla Ciebie względy estetyczne i wstawisz jakieś niefabryczne plus ramkę.

Nawet oryginalnych stąd wiem że raczej już po laserze. Nie chcę właśnie kupować radia z allegro bo za miesiąc może być to samo... A wkładanie niefabrycznego jakoś się ze mną kłóci :D Chciałbym naprawić oryginalne ale nie bardzo wiem jak się do tego zabrać... Można to samemu zrobić czy lepiej do elektryka się wybrać?

Oddaj radio do jakiegoś serwisu rtv. Samodzielnie można więcej zepsuć niż naprawić. Jeśli wymienią laser to powinni też dać jakąś gwarancję. Chyba że ktoś Ci poleci jakiegoś dobrego magika, który dorabia sobie po godzinach, ale jak jest dobry to też nie będzie zbyt tani:D.

Amortyzatory
Powrót