• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Opony Alfa 147 225/50/17

Piotrek_eM

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 2.0 T.S.
Witam, domyslam sie, ze taki temat jest poruszony, ale na moim zastepczym telefonie jaki dostałem typu galaxy gio czy cos nie da sie obslugiwac forum, a zalezy mi na informacji. Moja Alfa obnizona jest o 40mm i pytanie teraz czy opony 225/50/17 wejdą czy będzie ciasno? Trafiły mi sie michelin eagle f1 za smieszna cene i zal zmarnowac taka okazje.

Na moje nawet jeśli wejdą to tył na każdym wyboju będzie ocierał o nadkole a z przodu będziesz miał problem przy skręcaniu. Przy tej szerokości profil 45 robi minimalnie większą średnicę całego koła niż największe zalecane. A profil 50 jeszcze trochę dołoży

Wyryte rantem felgi

Na moje nawet jeśli wejdą to tył na każdym wyboju będzie ocierał o nadkole a z przodu będziesz miał problem przy skręcaniu. Przy tej szerokości profil 45 robi minimalnie większą średnicę całego koła niż największe zalecane. A profil 50 jeszcze trochę dołoży

Wyryte rantem felgi

Największe zalecane (instrukcja) to właśnie 215/45 17. Tyle, że instrukcja nie uwzględnia obniżenia zawieszenia ;)

Dokładnie. A 225/45/17 dają radę ale to bez żadnego obniżenia

Wyryte rantem felgi

Z obniżeniem też dają radę...Przykład - pakiet TI i taki właśnie rozmiar opon. Mam, jeżdżę i nie narzekam:)

Raz, że po "ptokach" teraz, dwa TI nie siedzi tak nisko jak moja.

Na lato mam oponę 225/45/17 felga oryginalna Alfy i obniżone zawieszenie o 20lub 30mm (juz nie pamiętam) i nic mi nie obciera :-)

Wysłane z mojego C5303 przy użyciu Tapatalka

W drodze są własnie 225/45/17. Będą własnie siedzieć na Tristar`ach. Zobaczymy co się będzie działo. Obniżony wózek o 40mm-najwyżej go podniose o 10mm-w końcu na coś przyda się gwint :D

Słuchajcie, żeby nie tworzyć nowego tematu. Szukam opon 17, chce kupić używane, ale w książkowym rozmiarze (215/45 R17) jest to trudne. Tak, więc zastanawiam się nad alternatywnymi rozmiarami. Alfa ma stockowe zawieszenie.
Rozważałem 205/45, albo 215/50 (chociaż wolałbym profilu nie podnosić, do 40 schodzić również nie)

Jaki wpływ będzie miała np ta delikatnie węższa opona? Obecnie jeżdże na 195/60 15, więc na moje nie powinno być problemu z 205. ani 215/50

Ale bierzesz pod uwagę, że jeździsz na 15" a chcesz mieć 17"? Masz kalkulator opon do takich obliczeń:

http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/

Nie rozumiem pytania. Jak to czy biorę pod uwagę? Czy będę na tą samą felgę naciągał, czy jak? :D

Książka mówi, że fabrycznie alfy 147 wyjeżdżały na 15" 16" i 17". Przy 17" domyślnym rozmiarem jest 215/45, skoro tak jest podane, to pewnie jest w tym jakiś sens (konstrukcyjny?) stąd moje pytanie czy jeśli wrzucę 205/45 to np. odczuje różnice np w prowadzeniu na niekorzyść w stosunku do 215.

Dzięki za linka - żeby było śmieszniej w zamiennikach nie podaje rozmiaru, który podaje instrukcja ;P

Ja założyłem własnie 225/45/17 i w porownaniu do 205/50 nie odczułem, żadnej zmiany. Nic nie obciera/przyciera a obnizony samochód mam o 40mm.

Ja założyłem własnie 225/45/17 i w porownaniu do 205/50 nie odczułem, żadnej zmiany. Nic nie obciera/przyciera a obnizony samochód mam o 40mm.
Zarzuć fotkę, chcę zobaczyć jak wygląda takie koło przy takim obniżeniu

Wyryte rantem felgi

Nie rozumiem pytania. Jak to czy biorę pod uwagę? Czy będę na tą samą felgę naciągał, czy jak?

O takim czymś nawet nie pomyślałem. A chodziło o to:

Obecnie jeżdże na 195/60 15, więc na moje nie powinno być problemu z 205. ani 215/50

To ze wchodzi 195/60 15 nie znaczy w rządem sposób ze wejdzie 215/50 17 i dlatego wklejam kalkulator opon byś porównał średnice.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót