Wahacz dolny monroe?

• Autor wątku Autor wątku ard0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

ard0

Nowy
Auto
ALFA ROMEO 147 1,9 JTDM 150KM 2005r. 5d.
Dzisiaj odstawiłem auto na przegląd olej filtry rozrząd i przy okazji wyszły wahacze dolne ( które trochę było już słychać ).
Mechanik zamówił mi monroe - nie wiem czy to do końca dobry wybór wiem że wszyscy polecacie TRW ale nikt nie pisze o opiniach monroe? Jeździł ktoś na tym ? jak to się sprawuje?

Mało opinii na forum o tej marce więc pewnie i trudno powiedzieć, na allegro też za wiele tego nie ma.
Ogólnie jak napisałeś na przód dla spokoju najlepiej wrzucać TRW, z tyłu ewentualne zamienniki typu VEMA itp.
Sam jestem ciekaw jak będzie się to sprawować :)
Poza tym na allegro ten Monroe kosztuje prawie 350 zł a za TRW trzeba dać raptem parę zł więcej - warto oszczędzać?

Dolne wahacze nie muszą być TRW. One dłużej wytrzymują. Najgorzej jest z górnymi. Na tych nie warto oszczędzać.
Najczęściej na forum pojawia się opinia: "na górę - TRW, na dół - coś taniego".

Ja do siebie załozyłem na górę TRW na dół FAST-a. 1500 km zrobione, na razie cisza.

Pozdrawiam, Prowik

Ja na dół kupiłem 4 lata temu Fasty i szczerze wytrzymały prawie 50tys km.

Ja mam z przodu oryginalne zawieszenie jeszcze... A przelatane 200tys ;d Z tyłu mam amortyzatory FAST i wahacze VEMA od 20tyś i spokój.

Co do monroe, czytałem o nich, że są dość dobre, raczej nie było o nich cudeniek jak z Fastami, ze niektorym po 5tys zaczelo stukac. Ale jak wyżej było mówione, ze w porównaniu z TRW to kilka zł różnicy, chyba, że Twój mechanik ma po prostu dojście do jakiegoś zbytu, gdzie ceny wyglądają taniej i zrobi sobie na tym dodatkowy profit.

Ja mam z przodu oryginalne zawieszenie jeszcze... A przelatane 200tys ;d Z tyłu mam amortyzatory FAST i wahacze VEMA od 20tyś i spokój.

Co do monroe, czytałem o nich, że są dość dobre, raczej nie było o nich cudeniek jak z Fastami, ze niektorym po 5tys zaczelo stukac. Ale jak wyżej było mówione, ze w porównaniu z TRW to kilka zł różnicy, chyba, że Twój mechanik ma po prostu dojście do jakiegoś zbytu, gdzie ceny wyglądają taniej i zrobi sobie na tym dodatkowy profit.

Kolego nie wiem ale polecam bardzo dobry mechanik mam do niego pełne zaufanie - co do wahaczy to już "po ptakach" - mechanik nie pytając mnie zamówił monroe - przynajmniej jako pierwszy na forum powiem wam jak się spisują za jakieś 15-20tyś km czyli za 1,5 roku. Pozdrawiam :)

W hurtowniach, sa drogie czesci. Poniewaz oni musza zarobic na wyplaty, transporty, oplaty pomieszczen itp wiec maja nieraz przebitki nawet 100%. Dobrze jest znalesc kogos kto ma czesci prosto od producenta. Wtedy wychodzi DUZO taniej :)

Producent chyba nie sprzedaje części - tylko przez hurtownie towar idzie prawda? Czyli albo zakup bez marzy albo prosto z tira.

Ostatnia edycja:
Mi w 147 każdy wahacz na górze wytrzymywał ok 15tys...TRW 25....trudno ocenić

Amortyzatory
Powrót