Czujnik temperatury silnika.

• Autor wątku Autor wątku Nelther
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nelther

Guest
Witam. Pojawil mi sie komunikat Motor Control System Failed i udalo mi sie podpiac malenstwo pod komputer zamin blad zniknal. (zdazylo sie to juz kiedys). Blad dotyczyl czujnika temperatury silnika, komputer wyswietlil 91 stopni co w sumie zgadzalo by sie ze wskaznikiem na knsoli. Pytanie moje dotyczy umiejscowienia tego czujnika i czy mogl bym go sam wymienic. Dodam ze zamowilem juz nowy termostat bo w trasie temperatura nie podnisi sie ponad 60 pare stopni. Myslalem zeby wymienic juz wszystko na raz. Jaka jest wasza opinia?

Czujnik jest wkręcony w termostat - jak zamówiłeś Behra to będziesz miał komplet, jak Verneta to będzie bez czujnik i będziesz musiał go dokupic (kosztuje 60zł)

To bylo szybkie:) nie wiem jakiej marki bo zamawial znajomy ze sklepu z czesciami. Dzieki sredeczne.

Witam!
Mam takie pytanie czy termostat do JTD jest taki sam jak do JTDM?? Mam M-Jeta 140 konnego i nie wiem jaki termostat kupic bo chyba do wymiany mam, ponieważ temp. trochę wariuje. Czym szybciej jadę na wyższych biegach to bardziej spada i utrzymuje sie gdzies tak na 65-70 st. Znalazłem kilka na allegro ale nie ma napisane do jakich silników (o jakich mocach). Na którejś było napisane 1.9 JTD 136KM, błąd czy taki silnik jest?? Pzdr.

Witam!
Mam takie pytanie czy termostat do JTD jest taki sam jak do JTDM?? Mam M-Jeta 140 konnego i nie wiem jaki termostat kupic bo chyba do wymiany mam, ponieważ temp. trochę wariuje. Czym szybciej jadę na wyższych biegach to bardziej spada i utrzymuje sie gdzies tak na 65-70 st. Znalazłem kilka na allegro ale nie ma napisane do jakich silników (o jakich mocach). Na którejś było napisane 1.9 JTD 136KM, błąd czy taki silnik jest?? Pzdr.

Najpierw użyj opcji szukaj na forum zanim zmienisz całą armię termostatów. U mnie w obu JTD wskazywało około 70 stopni na zegarach, a po podłączeniu pod komputer zawsze jest między 85-87 stopni. To niestety częsta przypadłość tych samochodów. Jest taki silnik 136 KM. Są nawet 127 KM JTDM (sam taki mam). Sprawdź albo na egzaminerze, albo sondą przez zbiornik wyrównawczy. Jeśli rzeczywiście Ci termostat przepuszcza, to wtedy podaj numer nadwozia, w celu uniknięcia błędnego zakupu.

Ostatnia edycja:
Kolego do JTDM to raczej nie kupisz na allegro. Zamiennik Behra ( do dostania w ASO) kosztuje ok 380zł wiec warto zanim podejmiesz decyzje o wymianie podpiąc auto pod komputer i sprawdzić jaka masz temperaturę. Oryginalne fabryczne termostaty miały temperaturę otwarcia 78-82C, w I 2006 roku fiat wprowadził modyfikację termostatów do JTD (polegała na podwyższeniu ich temperatury otwarcia) i silniki z nowymi termostatami utrzymują wyzszą temperaturę.

Kolego do JTDM to raczej nie kupisz na allegro. Zamiennik Behra ( do dostania w ASO) kosztuje ok 380zł wiec warto zanim podejmiesz decyzje o wymianie podpiąc auto pod komputer i sprawdzić jaka masz temperaturę. Oryginalne fabryczne termostaty miały temperaturę otwarcia 78-82C, w I 2006 roku fiat wprowadził modyfikację termostatów do JTD (polegała na podwyższeniu ich temperatury otwarcia) i silniki z nowymi termostatami utrzymują wyzszą temperaturę.

Vernet w JTD CF3 8V miał temp. otwarcia 88*C. Jest to nawet na nich fabrycznie wyżłobione. Zresztą jak testowałem dwa identyczne w gorącej wodzie to termometr laboratoryjny wskazywał 87* w momencie ich otwarcia.

Kolego do JTDM to raczej nie kupisz na allegro. Zamiennik Behra ( do dostania w ASO) kosztuje ok 380zł

http://moto.allegro.pl/item823862482_termostat_alfa_147_1_9_jtd_16v_thesis_2_4_jtd_20v.html

Czyli jak mi tak temp. w trasie jest na poziomie ok70 st. to mam rozumieć że wszystko ok i te samochody tak mają? Dałem w tym tyg. auto do mechanika żeby wyczyścił Egr bo miałem takie objawy braku mocy przez chwilę i żeby sprawdził czy wszystko ok z temp. Powiedział że termostat jest uszkodzony ale chyba raczej nie podpinał pod komputer (tak się domyślam). Zapłaciłem 100zl za to. A podpięcie pod komputer i sprawdzenie czy aby na pewno tak jest będzie mnie kosztowało kolejne 70 (ASO) czyli 1/3 wartości całego termostatu.

http://moto.allegro.pl/item823862482_termostat_alfa_147_1_9_jtd_16v_thesis_2_4_jtd_20v.html

Czyli jak mi tak temp. w trasie jest na poziomie ok70 st. to mam rozumieć że wszystko ok i te samochody tak mają? Dałem w tym tyg. auto do mechanika żeby wyczyścił Egr bo miałem takie objawy braku mocy przez chwilę i żeby sprawdził czy wszystko ok z temp. Powiedział że termostat jest uszkodzony ale chyba raczej nie podpinał pod komputer (tak się domyślam). Zapłaciłem 100zl za to. A podpięcie pod komputer i sprawdzenie czy aby na pewno tak jest będzie mnie kosztowało kolejne 70 (ASO) czyli 1/3 wartości całego termostatu.

Jak zapalisz zimny silnik zobacz, czy rura idąca od termostatu też się nagrzewa od razu. Jeśli będzie zimna aż do całkowitego zagrzania się silnika tzn, że masz termostat ok i otwiera się przy odpowiedniej temp. Natomiast jeśli się będzie nagrzewać równo z silnikiem, to czeka Cię jego wymiana.

Przecież to nie jest rura idąca do termostatu bezpośrednio. Chodzi mi o tą grubą wychodzącą z niego w kierunku chłodnicy. Na obrazku Ci zaznaczyłem.

Nie mogłem tego sprawdzić teraz bo było ciemno już;) i też nie wiem jak tam za bardzo rękę włożyc:/ Ale moje wnioski po krótkiej przejażdżce. Więc silnik łapie temp. dość szybko po ok 1km jazdy i temp idzie w górę do ok 82 st. Utrzymuję się mniej więcej na tym samym poziomie na niższych biegach i co za tym idzie wyższych obrotach pow. 2500. Natomiast przy zmianie biegu na wyższy obr. ok 2000 temp spada do ok 74-75 st. ale po redukcji od razu idzie w górę (do 82st) i to od razu i płynnie. 90 nigdy mi się nie udało osiągnąć, może kiedyś przy zmianie biegów przy 4500 tys obr. ale też od razu spadała jak obr się zmniejszyły.
Drugie moje spostrzeżenie to takie że na postoju gdy dodam do pieca na maxa temp spada tez do ok 75 a jak na maxa zimno to 81-82.
Wyłączyłem wiec nawiew i zostawiłem samochód z włączonym silnikiem żeby złapał 90st ale czekałem parę min i ciągle było na 82 więc dodałem parę razy gazu i w końcu osiągnąłem 89-90 (kreska można powiedzieć że w poziomie) wyszedłem z alfy zeby sprawdzić czy chłodnica się załącza ale nic - cisza. poczekałem chwilę, temp spadała może o 1 st i dalej nie było słychać chłodnicy. Zgasiłem go i też nic.

Więc już sam nie wiem czy ten termostat mam walnięty czy dobry. Pojadę chyba jednak podpiąć pod kompa i może coś mi to powie. Ale z drugiej strony to jest 1/3 nowego termostatu. Chyba że po moim opisie można stwierdzić jak to z nim jest:P.
Pzdr.

To temat o czujniku temperatury. Tu macie panowie zebrane tematy o termostatach:
http://www.forum.alfaholicy.org/147...odnosnie_termostatow_silnikow_jtd_ts_i_v.html
Wszystko w nich zostało juz napisane.
Kolego nowy termostat do 1,9 16v kosztuje 380zł (i to już po rabacie bo bez ponad 400) zawsze możesz go wymienić i na 100% będziesz miał wyższą temperaturę silnika, bo termostaty, które były fabrycznie oryginalnie montowane do JTD juz nie są dostępne. Ja jednak na twoim miejscu radziłbym podpięcie pod komputer zanim wymienisz być może dobra część.

Amortyzatory
Powrót