konserwacja

lukas1993

Nowy
Auto
Alfa 147 1.6 16v twin spark
Czego można użyć do konserwacji profili zamkniętych ? co jest takie dobre co wchodzi w reakcje z rdzą? bo zaglądałem dzisiaj właśnie w progi od środka zdejmując tą listwe przy uszczelce co jest i tam są takie zaślepki i chodzi mi właśnie o te miejsca.
czy przez te otwory jest już dojście do dołu progów czy jeszcze są jakieś otwory ? Jak tak to gdzie się one znajdują?

Nie wiem jak jest w 147, ale zazwyczaj od spodu w progach są otwory zaślepione gumą. Ja robiłem konserwację profili zamkniętych oraz nadkola przód, tył i poprawki na podłodze preparatami Valvoline Tectyl ML i Bodysafe. Poszło po dwie puszki spray'ów.

Ostatnia edycja:
W progach od spodu jest cztery czy pięć (dokładnie nie pamiętam) otworów zakrytych gumowymi zaślepkami plus po jednym pod przednim i tylnym nadkolem. Do konserwacji profili najlepsze są gęste preparaty przystosowane do specjalnych pistoletów z giętką sondą, te w sprayu są za rzadkie i nie tworzą odpowiednio grubej warstwy zabezpieczającej. Ale nawet spray jest lepszy niż nic. Nawet najlepiej zabezpieczone auto i tak koroduje, zabezpieczenie tylko ten proces bardziej lub mniej spowalnia. Jeśli zabezpieczenie jest dobrze zrobione i co rok czy dwa uzupełniane to samochód powinien bez problemu przeżyć co najmniej dwadzieścia lat nie zmieniając się w wóz Flinstona.

Czego można użyć do konserwacji profili zamkniętych ? co jest takie dobre co wchodzi w reakcje z rdzą? bo zaglądałem dzisiaj właśnie w progi od środka zdejmując tą listwe przy uszczelce co jest i tam są takie zaślepki i chodzi mi właśnie o te miejsca.
czy przez te otwory jest już dojście do dołu progów czy jeszcze są jakieś otwory ? Jak tak to gdzie się one znajdują?

Trochę poszukaj o konserwacji na forum. Jest tam podane gdzie są zaślepki - trzeba też pamiętać o tych ze słupka przedniego.

Amortyzatory
Powrót