Gumy stabilizatora

garnek

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 jtd 8V 2001
Proponuje pierw zapoznać się z tematem poliuretanow... :)

Też planuje wsadzić do siebie poliuretany. Co masz na myśli zeby zapoznac sie z tematem poliuretanów ??

Średnicę sobie zmierz przed kupnem, stabilizator też się zużywa, a przy za dużej średnicy może piszczeć po wymianie tak samo jak przed (przerabiałem to;) )

Poliuretany podczas montażu trzeba dobrze nasmarować smarem (najlepiej molibdenowym), bo zmontowane na sucho będą skrzypieć, a późniejsze smarowanie po wierzchu też niewiele daje. Trzy lata temu wymieniłem wszystkie tuleje z przodu na poliuretan, zużyłem całą puszkę smaru, ale do dzisiaj nic nie skrzypi (ani w mrozy ani w upały) i zero luzów. Na stabilizator dawałem gumy o średnicy 1 mm mniejszej. Po dociśnięciu obejmami wszystko się pięknie dopasowało - jest ciasno, ale nie za ciasno.

Np u mnie byly poliuretany jak kupilem auto, po 2 dniach od zakupu przyszedl deszcz, i zaczelo skrzypiec. Wiec mechanik mi nasmarowal smarem do poliuretanow (sciagnal je i dobrze wysmarowal) po 1-2 tygodniach deszczach zaś skrzypiało. Nie wiem od czego to zalezy :) ALe jest na forum temat gdzie ludzie własnie poruszaja ten problem, dlatego założyłem komplet oryginalnych bo kosztują grosze, wiec mogę pozwolić sobie na wymiane ich nawet co 20tyś, chociaz juz przejechalem 22 i zero stukow czy skrzypien :)

Smar wezmę pod uwagę ale co z średnicą 21 mm będzie ok?

Smar wezmę pod uwagę ale co z średnicą 21 mm będzie ok?

Zmierz sobie po prostu. Nikt Ci nie powie jaką masz średnicę. Całkiem możliwe, że masz 24mm.

Kup Impergom, mają znaczek Alfy. Założysz poliuretany i będziesz miał o wiele większe ryzyko piszczenia.

garnek ja zakładałem rok temu w lipcu akron-malo od Geparda, koszt niewielki a zrobiłem 26tys km . Jak miałbym w tym czasie smarować PU 2 raz i szykować się na 3, to dziękuję. Do smarowania i tak trzeba zrobić sobie dostęp albo mieć dziecięce dłonie i dużo cierpliwości żeby to wykonać bez opuszczania sanek. Poduszki już skrzypią więc zamawiam następne, GUMOWE ;)

Albo macie ...ujowe poliuretany albo smar. Jak wcześniej pisałem mam poliuretany od trzech lat, smarowane były raz - przy montażu, przejechałem 50 tys. km i ani razu nic nie skrzypnęło. Mam cały zestaw na przód ze Strongflexa (czerwony). Fakt że jeżdżę raczej po dobrych drogach.

garnek ja zakładałem rok temu w lipcu akron-malo od Geparda, koszt niewielki a zrobiłem 26tys km . Jak miałbym w tym czasie smarować PU 2 raz i szykować się na 3, to dziękuję. Do smarowania i tak trzeba zrobić sobie dostęp albo mieć dziecięce dłonie i dużo cierpliwości żeby to wykonać bez opuszczania sanek. Poduszki już skrzypią więc zamawiam następne, GUMOWE ;)

Chyba masz rację, spędziłem trochę czasu na różnych forach i jest więcej osób narzekających na poliuretany niż na zwykłe gumki i dlatego zdecydowałem się na gumowe. Dziękuję wszystkim za pomoc.

W maju wyjmowałem stabilizator.U mnie średnica stabilizatora wynosi 24mm ale po dokładnym wyczyszczeniu i wypolerowaniu wyszło 23,5mm więc zamówiłem 23mm czerwone strongflexy. Ja używam smaru teflonowego LAGERMEISTER WHS 2002 bo mam do niego darmowy dostęp ;) . W zeszłym roku robiłem górne wahacze w nissanie P11 na żółtych strongflexach i też wszystko jest ok tzn cisza.

Amortyzatory
Powrót