Dziwny kluczyk do AR 147

evica

Nowy
Auto
AR 156 2.0 T.S., Fiat Stilo 1.9 jtd, jest: AR 147 1.9 jtdm Costume National
Witam. Nie dawno zakupiłam 147 i dopiero teraz przyjrzałam się, że drugi kluczyk, a raczej obudowa pilota wygląda nieco inaczej. Nie ma przycisków.Okazało się, że nie można otworzyć też nim drzwi :-/ Wygląda mi to na jakąś atrapę i oszustwo sprzedającego... Myślę co teraz? Oczywiście zadzwonię do gościa i zobaczę co powie. Ale co mi z takiego kluczyka??? Ile kosztuje ewentualne dorobienie drugiego kluczyka?

To nie sprawdzałaś kluczyków przy zakupie auta?! Kluczyki bez przycisków to norma (zazwyczaj jako trzeci fabryczny) ale skoro nie otwiera auta to nie jest od tego samochodu. Dorobienie grota to około 40 zł. Do tego kupujesz używany kluczyk (30-50 zł) i masz opcję otworzenia auta. Dorobienie całkiem sprawnego kluczyka to trochę inna i bardziej skomplikowana sprawa.

Jak masz alarm fabryczny to dorobienie samego grota mija sie z celem...
Zresztą po co sam kluczyk jak nie odpalisz silnika...potrzebny jest kompletny z imo.

Ostatnia edycja:
Drugi kluczyk nie ma przycisków. Jeśli scyzoryk nie otwiera drzwi to porównaj na oko groty. Jeśli się znacznie różnią to poszedł jakiś wałek sprzedajacego i najpierw do niego kulturalnie wyjaśnić (niech schodzi z ceny) a jak nie to policja i zgłosić oszustwo z art. 286 kk.
Tylko dobrze porównaj groty bo może się okazać że jest tylko wyszczerbiony albo uszkodzony i dlatego nie chce otworzyć.

Odnośnie dorobienia kluczyka zależy czy masz kartę kodów. Jak nie to na dzień dobry około 200-300zl w ASO za wydanie nowej. Samo dorobienie też raczej w aso bo trzeba zaprogramować (w wersji z przyciskami) i immo ogarnąć. Koszty jak dobrze pamiętam z czytania forum to poniżej 1000zl. Jeśli się machnąłem to mnie poprawcie.

Wyryte rantem felgi

No niestety nie sprawdziłam... :( był spakowany razem z dokumentami, na pierwszy rzut oka wyglądał identycznie, kluczyk to kluczyk... Do tego długa wyprawa dała mi się we znaki :( A tu teraz taka "niespodzianka" ... Jak będę w domu porównam i wypróbuję jeszcze oba kluczyki.

Karty kodów są, resztę sprawdzę później...

Zresztą po co sam kluczyk jak nie odpalisz silnika...potrzebny jest kompletny z imo.

Chociażby po to, żeby auto otworzyć po zatrzaśnięciu jedynego kluczyka lub odpalić awaryjnie...

Otwierasz bagażnik, zamykasz auto, kładziesz kluczyk w bagażniku, zamykasz bagażnik, voila ;)

Wyryte rantem felgi

Za ok 500-600 mozna dorobic bez karty kodow...gdzieś w krakowie

Gdzieś w Krakowie to podobno smoka widziano...
Jest co najmniej kilkanaście firm w Polsce, które potrafią dopisać nowy transponder, który w połączeniu z nowym grotem odpali auto. Do tego kupujemy używany kluczyk i dopisujemy go np za pomocą ALFAOBD lub FES/MES i wszystko działa, jak fabryczny z pilotem. Koszt programowania transpondera w mojej okolicy to 260 zł (z dorobieniem grota).

Ostatnia edycja:
Wybacz..ale trzeba mieć talent...po otwarciu bagaznika po co zamykac auto z pilota ? Mając dalej otwarty bagaznik?

Możesz iść do auta tylko po coś z bagażnika. Otwierasz sam bagażnik i zostawiasz klucz w środku. Różnie w życiu bywa a nie takie rzeczy ludzie robili w pośpiechu albo przez roztargnienie ;)

Wyryte rantem felgi

Wybacz..ale trzeba mieć talent...po otwarciu bagaznika po co zamykac auto z pilota ? Mając dalej otwarty bagaznik?

Masz zamknięte auto, otwierasz z kluczyka sam bagażnik (drzwi są nadal zamknięte), sięgasz po coś do bagażnika, wypada Ci niechcący kluczyk (np z kieszeni w koszuli), zamykasz klapę i gotowe... Nie tak trudno o taki scenariusz. Sam kiedyś znajomej 156 po takim zabiegu otwierałem.

Gdzieś w Krakowie to podobno smoka widziano...
Jest co najmniej kilkanaście firm w Polsce, które potrafią dopisać nowy transponder, który w połączeniu z nowym grotem odpali auto. Do tego kupujemy używany kluczyk i dopisujemy go np za pomocą ALFAOBD lub FES/MES i laptopa z kablem. Koszt w mojej okolicy to 260 zł już z dorobieniem grota.

KRAKÓW

ul. Radzikowskiego 155 (Ojcowska/Pasternik)

Kolego, możesz zrobić tak:
- Kup sobie na allegro surowy kluczyk (35zł)
- Wytnij w nim grot u najbliższego klucznika (30-40zł)
- Wyjmij transponder z działającego kluczyka i przyklej go w okolicach antenki IMMO, pod osłoną kolumny kierownicy/stacyjki

Teraz masz 2 klucze do odpalania auta. Alfy i tak nikt nie kradnie więc nie przejmowałbym się immobilajserem
Poza tym. Jeśli już ktoś kradnie auta, to obejście IMMO to dla takiego delikwenta żaden problem

Masz zamknięte auto, otwierasz z kluczyka sam bagażnik (drzwi są nadal zamknięte), sięgasz po coś do bagażnika, wypada Ci niechcący kluczyk (np z kieszeni w koszuli), zamykasz klapę i gotowe... Nie tak trudno o taki scenariusz. Sam kiedyś znajomej 156 po takim zabiegu otwierałem.

dwa razy przerabialem w gt
raz ok 1km od domu
drugi raz jakies 25km od domu
:p

Zapytam tutaj, ile kosztuje dorobienie drugiego kluczyka z przyciskami? Raczej chodzi mi o oryginalny. Kartę kodów mam.

Yghymm... Panowie muszę przerwać dyskusję nt.zatrzaśniętych kluczyków ;)
Więc u mnie sprawa wygląda następująco: zapasowy kluczyk niczym nie różni się od oryginalnego, no poza tym, że nie ma przycisków... Odpala równieź samochód. W czym problem? Okazało się, że obydwa kluczyki nie otwierają drzwi... z zamykaniem bez problemu. Więc może to coś z zamkiem będzie? hmmm....

Amortyzatory
Powrót