Problem z wrzuceniem biegów po rozgrzaniu

wilu934

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 FL 1.9 JTDm
Witam, w mojej Alfie 147 2001r 1.6 120 KM mam problem, że gdy silnik jest dobrze ROZGRZANY zaczynają ciężko wchodzić biegi, a w zasadzie najgorzej jest ze wstecznym który zgrzyta jak zarzynany. Reszta biegów (z jedynką na czele) wchodzą ciężej, ale już bez zgrzytu. Olej wymieniłem, i poprawiło się, ale wtedy kiedy jest zimny, czyli de facto kiedy i tak było dobrze. Co to może być, bo ciężko z tym wytrzymać? Gdzieniegdzie można znaleźć info o docisku, ale co ma docisk do rozgrzania?

Na rozgrzanym i zgaszonym silniku to samo ? Jak jest rozgrzany i wrzucisz jedynkę to auto ciągnie pomimo wciśniętego sprzęgła ? Pojawiają sie luzy pod pedałem ?

Wygląda lekko na wysprzegilk

Nie, na zgaszonym biegi wskakują bez problemu. Nie ciągnie, jednak w momencie gdy bieg się wbija, czuć szarpnięcie. Luz jest z 1 cm. Najgorzej jest gdy na dworze jest ciepło.

Ja bym strzelał w wyprzęglik albo pompe, próbowałeś odpowietrzać jeszcze ? Możesz to zrobić w dwie osoby, tylko trochę płynu musisz mieć na dolewke

Na 100% wysprzęglik ,sprawdź czy nie masz wycieków,bo takie objawy daje zapowietrzony układ,niestety trzeba zrzucać skrzynię ,część za grosze , a roboty masa:(

Tylko że przy padniętym wysprzęgliku ucieka płyn, tak? A u mnie go nie ubyło :/ Aha i mówimy tu o wysprzęgliku tym w skrzyni, a nie o pompie? Bo niektórzy potrafią i pompę przy pedale wysprzęglikiem nazywać :)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót