• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wibracje silnika-problem.

Piotrek_eM

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 2.0 T.S.
Witam, ostatnio przy dolewaniu płynu do spryskiwaczy zauważyłem, że silnik wibruje. Silnik jest po kapitalnym remoncie, mocy nie stracił, błędów FES też nie pokazał. Przy kontroli wszelkich płynów (jest wszystko OK) zaobserwowałem, że jak wyjme bagnet albo odkrece wlew oleju problem ustaje. Jak by nie patrzeć irytuje mnie to strasznie :) Jak bym nie dolewał płynu to nie miał bym bólu głowy. :) Czekam na propozycje.
Pozdrawiam :)

Odmy? Czy odme? W sensie jest cos jeszcze? Jak ją sprawdzić? Ogólnie to już sprawdzałem co się dzieje w tej rurce przed przepustnica i była bardzo delikatnie zabrudzona olejem/mazią.

Oleju Ci ubywa ? Odmy to te dwa węże co wychodzą z pokrywy zaworów, potrafią sie zapchac przy krótkich niedogrzanych trasach, tez czasem tak mam, ze mi buja silnikiem na zimnym, ale dam mu lekko gazu, albo zrobie wieksza trase i przestaje.

@@edit
attachment.php

Załączniki

• DSC_0084 (2).jpg
    DSC_0084 (2).jpg
    97.8 KB · Wyświetleń: 344
Ostatnia edycja:
Oleju ani grama mi nie ubyło. Jutro zobacze ten drugi przewód. Jeśli bedą drożne to gdzie szukac przyczyny. Dzieki za szybko odpowiedz.

W sumie znowu sie pospieszylem jak ostatnio z panewkami... :D Powiedz jeszcze JAK bardzo go telepie, tak ze czujezs to w srodku, rzuca obrotami ? Mi sie akurat tak czasem działo, bez przyczyny, czy po prostu na zimnym sobie lekko wibruje ? Na zimnym ma prawo.

Teraz auta prawie tydzien nie odpalam, to moge jutro go przepalic i Ci nagrac jak mój buja to porównasz ;d

Nie czuje tego w środku, w sumie to tylko to widac po odkręceniu korka oleju czy wyjęciu bagnetu. Może dramatyzuje-jestem przeczulony na pukcie tej zabawki. Może na siłe szukam problemu :p Jeździłem poł godziny temu i nic się nie działo. Ten drugi wężyk gdzie szukać bo szczerze mówiąc nie widze go :) (nie wytrzymałem i poszedłem do garażu) :)

Okej dopiero edycja Twojego posta mi się załadowała. Jutro bede badał bo to już wieksza zabawa widze jest. :)

musisz sciagnac ta plastikową obudowe... Jezeli nie czujesz tego w srodku i oleju nie ubywa to jest git

Witam, dzisiaj znów zaczął wibrować mi silnik. Tak jak kolega pisał wcześniej okazało się, że jest to wina odmy. Po ściśnięciu tego wężyka który jest przed przepustnicą silnik pracuje normalnie. Jak zabrać się za to gdyż jestem totalnie ciemny jeśli chodzi o działanie tej odmy. Zrobie to sam czy mechanik potrzebny do takich rzeczy? Dodam, że sam wężyk jest czysty.

Po pierwsze nadal nie wiemy jaki jest to "stopień trzęsienia" tym silnikiem. Masz tutaj filmik ode mnie, co prawda nagrany kalkulatorem, ale myśle, że widac na nim. Silnik odpalany po prawie tygodniu stania, widać delikatne wibracje + przykładam telefon do obudowy i wtedy widac, że wibruje sobie naokragło. To nie są czasy starego BMW, gdzie było tak idealny wyważenie, że można było położyć pieniążek na kancie i odpalić :D Te czasy mineły.

U Ciebie można powiedzieć, że nie ma w ogole efektu drgania. U mnie juz nawet na kierownicy czuć. Pod maska jak sie patrzy na silnik to ma odhyły prawie takie same jak przy samym odpalaniu silnika. Do tego zauważyłem wyższe spalanie o około 2-3 litry benzyny.

Oleju nadal ani gram ? Przestaje telepac jak która odme przyciskasz ? Pali na wszystkie gary ? Obroty skacza ?

@@edit
LPG JEST ?

Ostatnia edycja:
Oleju nic, a nic nie ubywa. Płyn chłodniczy też ok, tak jak było. Obroty na poziomie 850-860 (tak pokazuje FES). Gaz jest, ale jeździłem przez ostatnie 2 tygodnie tylko na benzynie. Pali na wszystkie gary. Przestaje telepać jak przyciskam ta odme przy rurze od filtra powietrza. Teraz jeździłem i telepie ale mniej. Wiec jak by nie patrzec problem nadal istnieje.

Tak, na gazie jak i na benzynie jest ten sam objaw. Sto procent cos z tą odma jest nie tak. Tylko jak to czyscic/udrożnic badz co kolwiek zrobic by było ok?

Odłącz przepływomierz i zobacz co się stanie. Tzn sam kabel

@@edit
Nie pytałem w sumie, też glupi. Podpinales pod kompa, jakies bledy ?

Ostatnia edycja:
Podpinałem pod kompa, błedów brak. Odłączyłem przepływomierz i w sumie żadnej różnicy w pracy silnika nie zauważyłem. Jutro nagram filmik jak to wszystko wygląda.

Musze to przeanalizowac ;d

@@edit

Podsumowując,

- auto zbiera się dobrze, nie ma problemów z mocą
- nie ma dziury w odmie, dobrze siedzi przed przepustnicą
- nie ma żadnej dziury w dolocie
- efekt telepania jest na gazie i benzynie
- jest większe spalanie
- zero błędów
- obroty nie skaczą na biegu jałowym, ale telepie

Kontynuując
1. Przepustnica jest CZYSTA i działa dobrze ?
2. Korek oleju, który odkręcasz, odkręć go całego i połóż denkiem na wlewie i powiedz, czy się przysysa.
3. Jak odłączyłeś przepływomierz nie zmieniło się nic, kompletnie ? Ani się nie zająknął, ani check engine !? Odłączałeś jak miał te telepania ?
4. Gazu też wali więcej, czy tylko benzyny ?
5. Telepie go tylko na zimnym i nie ustaje, czy np. przegazujesz go i ustaje ?
6. Jak zaczyna się telepać nie słychać tez buczenie/strzelanie z wydechu ?
7. Obydwie odmy są czyste ?

@@edit
Może silniczek krokowy, ale obroty sa wporzo, tylko telepie, poduszki też raczej nie, bo zciszkasz odmę i przestaje... Lejący wtrysk, ale co ma wtrysk do odmy i odpowietrzenia, a może jednak ? Błędów nie ma... Oleju nie bierze, odma jest czysta i drożna.... Przeplywomierz mówisz, ze dobry ale z drugiej strony mowisz, ze zero reakcji, po odlaczeniu z sprawnym przeplywomierzem "cos" powinno sie zmienic, jakies zająkniecie, check itd.

Kurwa nie wiem.....

Ciężki temat na odległość :D Mógłby tu jeszcze ktoś pomóc

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót