Alfa 147 problem.

Vanitas

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.9 jtd 115 km
Dzień dobry,
chciałbym przedstawić swój problem z moim samochodem. A mianowicie czasami po postoju gdy odpalam samochód to odpali za pierwszym, ale przy gazowaniu na luzie nie wchodzi na obroty, przy próbie ruszania zgasł i później nie chciał odpalić wcale. Nawet rozrusznik nie kręcił. Działo się tak już dwa razy, lecz zawsze po dłuższej przerwie odpalił. Dzisiaj po którejś próbie zapalił się komunikat o dystansie do serwisu i ASR fail czy jakoś tak. W komputerze był tylko błąd z przepływomierzem. Proszę chociaż o nakierowanie co może być problemem.

Pompie CR? Przepraszam nie jestem obeznany w takich nazwach. Jeżeli to pompa paliwa to w komputerze było ciśnienie 301żądane i 301 dostarczane

Z drugiej strony skoro odpala, to pewnie nie pomp. Dziwne objawy, na początek powiedz w jakim stanie masz akumulator, bo skoro nie chce kręcić to pewnie słaby lub nie ma styku do masy.

Aktualnie jestem w pracy i nie jestem w stanie stwierdzić tego, ale możliwe że jest słaby, bo potem nawet szyby nie chciały się zamknąć i wyświetlacz przestał świecić. A z jazdą to mam taki problem, podobno od przepływomierza, że wolno się rozpędza, turbina normalnie dziala, a dopiero przyspiesza od 2.5 tysiąca a czasem wcale. Kupiłem już przepływomierz od Boscha do wymiany, jest możliwe że pomoże ten zabieg?

Na przyspieszanie raczej na pewno, odpalanie i błędy asr to raczej aku.

To sprawdzę ten akumulator. A mógł mieć on wpływ na znikome gazowanie po odpaleniu? Że wciskam do zera a tu wskazówka od onrotów wzrasta delikatnie i spada? Tylko dwa razy się tak stało

Dziwna sprawa, ale nie wykluczałbym winy słabego aku, sprawdź podłączenie klem i ładowanie. Może to też być od przepływki skoro już padaka. Możesz ją odpiąć i się przekonasz.

Ostatnia edycja:
I jeszcze dodam że na końcu tylko przy kręceniu kluczykiem było takie "tssss", bez rozrusznika. Czy takie próby odpalania mogą uszkodzić auto?

Raczej nie, ale wydaje mi się że twoje aku już tylko na złom się będzie nadawało. Nie wiem jakie TSS :P wydawało twoje auto, ale to pewnie przekaźniki.

A jaki akumulator będzie dobry dla mojego silnika?

Problemy z odpaleniem i błąd ASR to aku, nie wiem czy na złom - możliwe że np. ci nie ładuje, ale na pewno powinieneś zacząć od naładowania go. Ile lat ma aku?

Problemy z przyspieszaniem wskazuje na przepływomierz, możliwe też że jest jakaś dziura w dolocie. Spróbuj odpiąć przepływkę po naładowania aku i napisz czy będzie poprawa.

Dziura w dolocie, czyli tej dużej rurze od prawej strony silnika? Była dziurawa, ale wymieniłem już na nową dawno, pomogło niewiele

Jest jeszcze jedna rura turbo-Intercooler dostępna od spodu, ale by kopcił i trochę gwizdał...

Aku szukaj przynajmniej 72Ah

Ostatnia edycja:
Turbo-intercooler dawałoby inne objawy - świst odkurzacza przy dodawaniu gazu i raczej lekki tylko spadek mocy.

Raczej dziura w dolocie, albo np. zsunięta rura ze sprężarki. To oczywiście tylko przykład. Jeśli miałeś dziurę i rurę wymieniłeś, ale pomogło niewiele to możliwe jest też że przepływka Ci się zasyfiła, zależy ile z tym jeździłeś i gdzie była dziura. Tak czy inaczej wtedy powinna być wyraźna poprawa po odpięciu przepływomierza. Jeśli odpięcie pomoże, wyjmij go i przeczyść, najlepiej wyciągając czujnik z obudowy przepływomierza. Czujnik trzymają w obudowie nietypowe śruby, ja sobie z nimi poradziłem tak, że brzeszczotem naciąłem śrubę i odkręciłem zwykłym płaskim śrubokrętem. Jeśli po odpięciu wtyczki przepływomierza nie będzie poprawy to przepływkę zostaw w spokoju, bo to czułe i dość drogie urzadzenie, a wszelkie kombinacje przy nim niosą ryzyko uszkodzenia.

Już kupiłem przepływomierz do wymiany, firmy Bosch, więc tak czy tak muszę zmienić. Rzekomo będzie pasował

Warto w takich sytuacjach najpierw dobrze zdiagnozować, a później ewentualnie kupować i wymieniać części. Przepływomierz w takiej sytuacji to pierwszy typ, który można sprawdzić odpinając wtyczkę. Może się okazać, że po odpięciu wtyczki zmian w pracy silnika nie będzie, a wtedy trzeba bedzie szukać dalej, a 3 - 4 stówki wydane na przepływomierz będą leżeć na półce.

Daj znać jak przetestujesz.

Wymieniłem akumulator i nadal nie odpala :(, nie wiem co może być przyczyną

Zrób log z ciśnienia paliwa podczas odpalania na pompie paliwa i common rail. Ten nowy aku jest nowy czy z odzysku??

Ciężko będzie z logami, nie mam komputera na własność, samochód nie ruszy, a akumulator nowy, jakaś polska firma.

Amortyzatory
Powrót