Witam. Na wstępie proszę darować sobie komentarze typu "po co chcesz wymieniać, nie wymienia się bo producent nie zaleca itp".
A więc chcę wymienić płyn wspomagania, od jakiegoś czasu przy skręcaniu w prawo coś sobie popiskuje delikatnie, a płyn mam dosłownie czarny. Możliwe że coś się przytkało. Płyn już kupiłem, dostałem wskazówki by odkręcić wężyk który odprowadza płyn ze wspomagania do zbiorniczka, wsadzić go do słoika i na zgaszonym silniku kręcić kierownicą w prawo i lewo jednocześnie dolewając delikatnie nowego płynu by się nie wybełtał ze starym(Taka metoda by nie zapowietrzyć układu). Dziś odkręciłem zbiorniczek i się zdziwiłem bo te dwa przewody pod zbiorniczkiem są tak krótkie że jak mam je wsadzić do słoiczka jak one są na styk do zbiorniczka? Jak w ogóle ściągnąć te przewody? Który z nich odprowadza płyn DO zbiorniczka, stojąc przed autem ten z lewej czy z prawej strony?? Jakieś wskazówki jak najłatwiej wymienić ten płyn ??
Pacjent to AR 147 1.9 16v FL
Pozdrawiam
Edit- no to już wiem że wężyk z prawej strony wraca do zbiorniczka a lewym ucieka. Pytanie kolejne zauważyłem coś w rodzaju przedzialki po środku, czy to jest tylko jakaś dziurkowana ścianka czy szczelna? Bo jeśli szczelna, to mogę szczykawka odsysac płyn który wraca na prawą stronę zbiorniczka, a po lewej stronie wlewac nowy plyn i gdy po prawej stronie pojawi się nowy plyn to znaczy że w całym układzie wymienił się płyn. Ktoś może coś się wypowiedzieć na ten temat?![]()