• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Jakie głośniki do oryginalnego radia 147

ice_cube

Nowy
Auto
AR 147 1.9 JTD 140KM
Witam
Chciałbym wrzucić lepsze głośniki do alfy ale do oryginalnego radia. Nie mam nagłośnienia BOSE i jakość dźwięku nie jest zadowalająca. Jakie głośniki mogę podpiać do oryginalnego radia żeby go nie spalić? Audiofilem nie jestem ale chciałbym uzyskać możliwie czysty dźwięk, muzyki słucham z oryginalnych płyt CD. Dodam, że nie mam zamiaru wrzucać żadnej tuby do bagażnika, ew może jedynie wzmacniacz ale kompletnie nie znam się na nagłośnieniu i nie wiem od czego zacząć.
Może ktoś poleci jakieś głosniki dobre które nadadzą sie pod oryginalne radio z Alfy 147 z roku 2003.

Na początek zacznij od wygłuszenia drzwi i posłuchaj może Ci wystarczy. Jeżeli nie to możesz zmienić głośniki. Pod fabryczne radio polecane są zestawy odseparowane Helixa i Hertza do 300 zł. Ja jednak polecam Ci zmianę radia na używane np. JVC model exad 551 ( sam taki mam). Świetnie gra i dość dobrze pasuję do deski Alfy. Do tego głośniki u dimension el comp 6. Taki zestaw gra bardzo ładnie i nie kosztuje majątku. Radio umożliwia też łatwą rozbudowę audio o wzmacniacz i suba w przyszłości. Pozdrawiam.

Wielkie dzięki za odpowiedź. Drzwi wygłuszę na pewno przy zmianie głośników, mimo wszystko chcę zmienić. Radio chciałęm zostawić w oryginale bo dobrze to wygląda. Czyli wiem jakich głośników szukać, dzięki :)

Jeśli to ma być pod radio to przede wszystkim zwracaj uwagę na skuteczność- 90 i więcej.
Druga kwestia... patrz z czego jest zrobiona membrana tweetera. W najtańszych zestawach, np Hertz DSK, membrany są z plastiku. Gra to gorzej jak 80% głośników fabrycznych.

Czyli jednak te Hertzy odpadają, ciekawe jak Helix ale cena ta sama więc podejrzewam że membrana tez plastik

EDIT
Poczytałem i pod fabryczne radio poleca się te głośniki http://allegro.pl/kultowe-helix-b-62c-dystanse-mdf-lub-maty-i4872328623.html . Więc wybór prawdopodobnie padł, bo radia zmieniać nie chcę.
Do tego ile muszę kupić maty wygłuszającej (czy czegoś innego) żeby wygłuszyć drzwi przednie L+P?
I czy istnieje mozliwość podpięcia subwoofera blaupunkta od alfy 147 z oryginalnym radiem BOSE? Podłączyć da rade, ale czy ma to sens w moim przypadku?

Ostatnia edycja:
Nie wiem jak w 147 ale generalnie jest tak, że każda fabryka gra za 300-400zł.
Do passata B5 dla przykładu, jak sobie wrzucisz takie Helixy, to sobie pogorszysz sprawę.

Weż pod uwagę to że, zdecydowana większość ludzi którzy polecają ten zestaw, robi to w połączeniu z wytłumieniem drzwi.
I w tym momencie to wytłumienie głównie poprawia granie a nie zmiana głośników.

Zestawy za 300zł kupujesz wtedy kiedy twoje fabryczne są zepsute albo nie masz nic a chcesz na "czymś" słuchać wiadomości.
Helix B62, Hertz DSK itp to bardzo mierne produkty.

Ostatnia edycja:
Im bardziej zagłębiam się w tym temacie tym więcej mam problemów. Nie jestem audiofilem, ale uważam, że gra to słabo (np w porównaniu do seata leona 1, gdzie różnica to niebo a ziemia). Ci którzy wygłuszali drzwi mówią że efekty są nieodczuwalne, inni piszą że te głośniki helix + wygłuszenie i gra duzo lepiej niż oryginał. Jeszcze inni piszą że zmiana samego radia bardzo pomaga i dźwięk jest lepszy. Pogubiłem się.
Jest ktoś kto zna się na rzeczy i powie co zrobić krok po kroku żeby dźwięk był czysty i żeby dobrze to grało? Nie musi być głośno, chodzi mi bardziej o czystość dźwięku.

Każdy mówi , nie jestem audiofilem, nie musi grać głośno, tylko czysto, lepiej od serii. I w duchu oczekuje gotowej recepty za 200 zł. Tak sie nie da. Chcesz lepiej? Radio z rozbudowanyni filtrami, bosko by było ze zwrotnicami, wygłuszane porządnie drzwi matami BUTYLOWYMI, tak wiem drogie, wzmacniacz i jeśli bez suba głośniki z przedziału 600-1000 zł. Poprawny solidny montaż i dopiero to zagra wyraźnie lepiej od seri, w każdym aspekcie. Inaczej to lizanie przez papierek i wmawianie sobie na siłę super poprawy.

j.w.
Jak chcesz dobre audio to bez 3-4 tysi nie podchodż do tematu.
I od razu uprzedzę- audiofilizm zaczyna się od 20tysi w górę. Bo to też jeden z moich ulubionych tekstów.
- dobre w sensie poprawne, takie które gra "czysto"- cokolwiek to znaczy, bo czysto to znaczy bez zniekształceń. A jak chcesz bez zniekształceń to bez wzmacniacza się nie obejdzie.

Głośnik jest przetwornikiem. On przetwarzana sygnał, który dostaje. To charakterystyczne charczenie przy głośniejszym graniu robi radio, które się nie wyrabia z braku mocy.
Ludziska myślą sobie... wymienię głośniki i będzie miód malina. Bzdura.... fabryczne głośniki legitymują się mocą rzędu 15-25w. Jakie kolwiek niefabryczne będą miały najmarniej 50, bardziej 80, co powoduje że radio jeszcze bardziej się poci.

To tak jak byś założył szersze kapcie i oczekiwał że auto szybciej pojedzie.
A tym czasem pojedzie wolniej i spali więcej paliwa.

Ostatnia edycja:
Dobre radio, wygłuszenie drzwi, podłączenie subwoofera pod seryjne głośniki. Będzie lepiej? Potrzebny do tego wzmacniacz?

Czy przy budżecie 1000zl dać sobie z tym spokój?

Dobre radio, wygłuszenie drzwi, podłączenie subwoofera pod seryjne głośniki. Będzie lepiej? Potrzebny do tego wzmacniacz?

Czy przy budżecie 1000zl dać sobie z tym spokój?

Wyżej Ci podpowiedziałem że radyjko z niefabrycznymi 16tkami juz się będzie pocić.
A Ty pytasz czy do suba będzie potrzebny wzm....

1000zł to Ci starczy na dobre (używane) radio i dobre maty.

A to o co Ty pytasz to i tak tylko sprzęt i materiały. Jeszcze trzeba wiedzieć co nieco o akustyce samochodowej.
To nie jest HA, że sobie kupisz kolumny, piecyk, podpinasz i to hula.

Z twoim podejściem i wiedzą proponuję dać sobie siana z tym tematem albo oddać do zakładu.

Tak gościu się pyta jak sobie trochę poprawić audio a ty wyjeżdżasz od razu z drogim sprzętem wartym pół tej alfy, masakra.. Zejdźmy lepiej na ziemie, masz fabryczne radio i do niego nie ma sensu pchać lepszych głośników bo różnicy praktycznie nie zauważysz i będą się marnować nawet te za 300-400zł, nie ukrywajmy ale radio nie jest mega mocne, jak ma 4x10w to jest dobrze, więc nowe głośniki mało dadzą, zmień najpierw radio, nawet nowe za 400zł (lub trochę lepsze ale używane za 400zł) dużo lepiej już zagra nawet z fabrycznymi głośnikami, jeszcze jak wygłuszysz to będzie lepiej, później możesz sobie dołożyć wzmacniacz i subwoofer i będzie jeszcze ładniej grało :)

To było do mnie?
Jak tak to czytamy jeszcze raz moje wpisy ze zrozumieniem.

Ostatnia edycja:
Kolego mat147, właśnie wyjazd z takimi kwotami to odpowiedź na poprawę grania. Jeszcze raz napiszę, bez kompleksowego podejścia się nie da. Co to znaczy "kup radio za 400 i zagra dużo lepiej", czyli jak ? Troszkę głośniej, więcej kręcenia equalizerem, z pendriva. Stara prawda mówi o najsłabszym ogniwie więc co z niedoborem niskich tonów, rezonansami w drzwiach, piskliwych wysokich tonach, podbiciem na średnicy przez dwa głośniki grające wspólnym pasmem (brak zwrotnicy).
Ok, kupi radio, potem dołoży maty, wymieni głośniki, dołoży wzmacniacz, subwoffer i może doczeka się poprawy brzmienia. Tylko że dobije do tej połowy wartości auta. No i ile się naczeka na tą poprawę ;) a ile to razy będzie wnętrze pruł :) Normalnie sama radość słuchania ulubionej muzyki.
Poprostu pewnych prawidłowości się nie przeskoczy, także rady jak najbardziej na miejscu.

Byłem w podobnej sytuacji co autor tematu. Na początek też chciałem zostawić oryginalne radio bo najlepiej pasuje do deski. Kupiłem głośniki u-dimension el comp 6, wzmacniacz crunch 1000.4 i subwoofer firmy hifisonic oraz wygłuszyłem przednie drzwi. Nadszedł czas na odsłuch i było tak sobie ewidentnie radio było słabiutkie. Postanowiłem poszukać radia w kolorze srebrnym żeby pasowało i też grało lepiej. Znalazłem w idealnym stanie JVC exad 551. Po podłączeniu wszystkiego do tego radia i ustawieniu wszystkiego gra to naprawdę bardzo ładnie na tyle, że zacząłem wolniej jeździć:). Podsumowując broniłem się przed zmianą oryginalnego radia ale jest niestety wąskim gardłem, które należy zmienić. Wydałem na wszystko koło 1200 zł ale było warto. Pozdrawiam.

Czyli nie trzeba wydawać 4 tysięcy żeby grało lepiej niż oryginał. I o to mi chodzi, bo przesadzacie z tym wszystkim. Dajmy porównanie, samochód na stalowkach wygląda okropnie, dokupujesz felgi za 1500zl i jest o niebo lepiej, możesz też wrzucić felgi z górnej półki za 30tyś i wtedy będzie juz w ogóle zajebiście. Tylko po co jak może być dobrze również za 1500zl?
Poprawa ma być, ale nie koniecznie aż tak olbrzymia.
W serwisie car audio powiedzieli mi że samo radio zrobi różnicę na pewno. I znalazłem fajną uzywkę KENWOOD KDC-6051U z czerwonym podświetleniem. Teraz mam pytanie do znawców czy da radę to zintegrować ze zmieniarka blaupunkta i sterowaniem radia z kierownicy?
Wrzuce link do radia http://www.kenwood-electronics.co.uk/car/rec/usb/KDC-6051U/

Złe porównanie z tymi felgami. Bardziej pasuje silnik i moc, nie widać a czuć, adekwatnie do wydanych pieniędzy na tuning. Ale ma podstawową wadę, właśnie nie widać, więc lans słaby. No nic, kup te przysłowiowe fele za 1500 i git, powodzenia i zadowolenia .

A ja dołożyłem subwofer z wzmacniaczem do oryginalnego radia.....Nie było Bose ale teraz zabijam bose każdym dzwiękiem.Na radiu basy mam na -4 subwofer nadrabia reszte.W radiu ustawiłem korektor pod siebie i kolega z systemem bose nie może się nadziwic...A ciekawostka....DLaczego Bose nie ma żadnych głośników wysokotonowych natomiast seria posiada aż 4?

Co do zmieniarki to nie wiem czy zadziała. Sterowanie z kierownicy będzie działać jak dokupisz odpowiedni adapter. Napisz do piloty pl jakoś tak koszt 140 zł z przesyłką. Co do radia polecam poszukać używek, za nie duże pieniądze zagrają znakomicie. Pozdrawiam.

Amortyzatory
Powrót