Piszczy sprzęgło

Arbeldes

Nowy
Auto
147 '07 FL 1.9 150KM/ 159 TI 2.0 JTDM Berlina
Od jakiegoś miesiąca odzywało się w Belli łożysko oporowe, było słychać donośny klekot który znikał po wciśnięciu sprzęgła. Dziś przy ruszaniu po pracy auto szarpnęło i zgasło. Odpaliłem bez problemów i dojechałem do domu natomiast na parkingu zauważyłem że klekot jakby zniknął natomiast zaczęło się piszczenie sprzęgła przy jego wciskaniu i odpuszczaniu :/ dźwięk na bank pochodzi od skrzyni obok silnika a nie przy pedale. To kolejna faza sypiącego się łożyska czy muszę spodziewać się czegoś nowego?

Nie, auto jeździ normalnie jak wcześniej. Tylko to piszczenie/skrzypienie cholera...

Stawiam na dwumas. Może wydawać klekot jak rozlatująca SIĘ SKRZYNIA lub pisk jakby się coś podcierało. Wspomniany pisk mam u klienta w cytrynie c5 przy 1.6hdi.

Czyli bardziej czarny scenariusz niż sprzęgło :P
Ogólnie to jest niby pisk niby skrzypienie, występuje właśnie w momencie wciskania sprzęgła do max i odpuszczania pedału.
Cóż trzeba będzie zrzucić skrzynię i sprawdzić, innej opcji nie ma :/

A jaki masz przebieg? Było już wymieniane sprzęgło albo koło dwumasowe?

Licznikowe 95 tys, ale to pewnie nie realne :) za mojej kadencji nie, mam auto pół roku, a co było wcześniej ciężko powiedzieć niestety.

Nowe obserwacje - skrzypienie/piszczenie nie występuje zawsze i nie słychać go w kabinie. Dodatkowo auto zaczęło poszarpywać przy ruszaniu na zimnym silniku także coraz bardziej skłaniam się ku temu, że kończy się sprzęgło... Awaria sprzęgła wpływa jakoś na żywotność dwumasy?

Z tego co opisujesz odnośnie skrzypienia to na 80% obstawiałbym dolną tuleje wałka widełek, koszt niecałe 30 zł w ASO ale skrzynie trza zrzucić. A uszkodzenie sprzęgła oczywiście wpływa na żywotność dwumasy.

A tak zapytam jeszcze - jak masz wciśnięte sprzęgło to coś skrzypi czy nie ma zależności? Miałem trochę podobny problem, ale wszystkie oznaki ustępowały na wciściętym pedale sprzęgła. Dodam, że u mnie sprzęgło się w końcu rozleciało :P

Sprzęgło skrzypi tylko przy pracy pedałem sprzęgła. Jak jest wciśnięte na maxa to jest cisza. Milczy wtedy też łożysko oporowe które też wiem, że pomału się kończy. Czyli tak przy wciśniętym sprzęgle jest cisza :)

Amortyzatory
Powrót