Klamka zewnętrzna - problem

Auto
Alfa Romeo 147 1.6 ts 120KM
Witam, dzisiaj wystąpił irytujący mnie problem, otóż zewnętrzna klamka - na załączniku widać który element podczas pociągania ( otwierania drzwi wypada z tego zawiasu który jest pod nią :/ nie wiem już co robić, strasznie irytujące )

czy ktoś wie jak można sobie z tym poradzić?

Załączniki

• klamka.jpg
    klamka.jpg
    34.9 KB · Wyświetleń: 104
Zawias do wymiany. Temat już poruszamy zarówno na forum jak i na grupie na fb. Poszukaj

Wyryte rantem felgi

W teorii cała klamka. W praktyce pasuje zawias od Fiata 500, chyba od Fiata Marei też. Tyle że to z delikatnymi przeróbkami. ale to już musisz znaleźć temat, bo tam było wszystko opisane

Wyryte rantem felgi

Chyba nie ma znaczenia rok marei. Problem w tym, że nikt nie mówi wprost czy do 147 po lift pasuje w 100%. Do przed lift pasuje.

Powtarzam na tym forum po raz któryś... jak masz po FL a na to wskazuje avatar, to znajdujesz nr części zawiasu od fiata 500 (podawałem na forum wejdź na mój profil i przejrzyj wypowiedzi) i zamawiasz go w ASO, koszt ok 30-40 zł, ew może jakiś dobry sklep motoryzacyjny Ci to ściągnie. Pasuje bez jakichkolwiek przeróbek. Jest identyczny, a jak masz sprawne dłonie to uda się wymienić bez wyciągania szyby/klamki, wystarczy zdjąć boczek i dobrać się do śruby mocującej zawias.

Do plastikowej klamki pasuje zawias z fiata 500, wymieniałem z 2 stron, koszt w ASO to około 30 zł, dostępność na zamówienie, nr części chyba ten: 51964555. Jak ktoś poradzi sobie z zdjęciem boczka drzwi poradzi sobie z wymianą zawiasu, klamki nie trzeba demontować
wink.png

Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/gt/69699-klamka_zewnetrzna_do_alfy_gt_porada-10.html#ixzz3r1NqsjpA

Nasadowa 10 na przedłużce i już masz pół zawiasu wykręcone, bez zdejmowania szyby i innych rzeczy, drugą część zawiasu tą z klamki wykręcałem za pomocą samego bitu krzyżakowego bo nic więcej się nie zmieści po odgięciu klamki. Bit okręcałem takimi zakrzywionymi kombinerkami. Montaż zawiasu najpierw do klamki, trzeba odgiąć klamkę na tyle mocno żeby szło przykręcić nie rysując lakieru zawiasem(dobrze jest okleić drzwi taśmą malarską obok i pod klamką). pierwszy raz zeszło mi z 40 min, za drugim razem może 20 na gotowo
wink.png

Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/gt/69699-klamka_zewnetrzna_do_alfy_gt_porada-10.html#ixzz3r1O81la3

Proszę bardzo

Ostatnia edycja:
panowie bardzo dziękuję za pomoc, zamówię część i albo spróbuję sam ( ale raczej nie będę ryzykował ) lub poszukam kogoś w okolicy co miał podobny problem :D

osobiście bym wymienił na nową koszt klamki z tego co pamiętam około 200zł. Mam od zeszłej zimy podobny problem, podczas mrozu zerwałem ten zawias który jest w tej części klamki. To moja pierwsza alfa nie wiedziałem że klamki są wrażliwe na działanie siły, nawet niewielkiej . Oczywiście można bez problemu jej używać jeśli jest jeden kierowca i chwyta ją w odpowiedni a jednocześnie bardzo prosty sposób aby siłę rozkładać na część klamki przy wkładce zamka tam gdzie ona się łamie w celu otwarcia drzwi. Można kupić sam zawias ale drogi, więc lepiej oryginał klamki i już później uważać.

Zapytałem się w ASO o cenę klamki, powiedzieli mi 550 zł do przedlifta.

nie, to jakaś bzdura, zadzwoń w Poznaniu na chyba to było Auto Centrum ale są oryginały w sklepach internetowych , ktoś pamiętam także mi taką cenę kiedyś podał, właściwa cena to chyba 250zł dokładnie nie pamiętam jak wspomniałem

Kupiłem klamkę od Fiata Bravy za niecałe 40 zł. Cały zawias od Fiata 500 kosztuje tyle samo. :)

Amortyzatory
Powrót