Tuleje PU

sixtus

Nowy
Auto
147 1.9 jtd 115
zrobiłem górne wahacze PU i się zastanawiam które się opłaca jeszcze bo słyszałem że dolne nie ma sensu mam parę lat temu zmienione po wjechaniu mi innego samochodu w koło i jest ok jak narazie mam też pu w perzotanie 106 i smaruje jak zmieniam koła smarownicą i nic nie piszczy wiec jakie są wasze opinie bo wymiana tuleji na pu to jakieś 3 papierosy czasu
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php

Załączniki

• DSCN0347.jpg
    DSCN0347.jpg
    56.4 KB · Wyświetleń: 389
  • DSCN0348.jpg
    DSCN0348.jpg
    56.8 KB · Wyświetleń: 377
  • DSCN0349.jpg
    DSCN0349.jpg
    49.8 KB · Wyświetleń: 377
  • DSCN0350.jpg
    DSCN0350.jpg
    39.3 KB · Wyświetleń: 374
  • DSCN0351.jpg
    DSCN0351.jpg
    58.1 KB · Wyświetleń: 376
  • DSCN0352.jpg
    DSCN0352.jpg
    56.9 KB · Wyświetleń: 378
Opłaca się jeszcze wymienić na PU gumy stabilizatora, ale z tym jest już trochę więcej zabawy.

Jesli można wiedzieć to skąd kupowales?
Do założenia ich jest potrzebny jakiś konkretny sprzęt?
A ten smar to zwykły czy teflonowy czy może jakiś inny?
Jak smarowac, w którym miejscu? Zewnętrznie czy do środka?
Sorki za może proste pytania ale wole wiedzieć....

Tuleje najłatwiej dostać od Strongflexa. Do założenia w górne wahacze nie trzeba specjalnych narzędzi. Z dolnymi jest gorzej, bo przydatna jest prasa do demontażu starych tulei. Smar właściwie dowolny, ale w tych miejscach najlepiej chyba się sprawdzi molibdenowy. Smarować trzeba obficie wewnątrz podczas montażu, bo smarowanie po wierzchu nic nie daje i tuleje mogą skrzypieć.

Ostatnia edycja:
tuleje strongflexa smarujemy tylko tuleje pływająca nie gumę najlepiej na prasie ja mam 16 ton i bez problemu równo wchodzą po przeżyciach z fordem nie wiem czy bym się bawił z imadłem do smarowniczek wiertło 5 mm w gwintownik 2 kreski 6 mm rozmiar smarowniczek 6 wiercimy po za gwintowaniu mniejszym wiertłem przez gumę resztki aluminium resztki z wiercenia w wewnętrznej ściance z wahacza wyrównać mikro-szlifierką

Też ostatnio poważnie zastanawiam się nad tulejami. Tłucze mi tuleja w prawym górnym wahaczu, więc i tak muszę coś z tym zrobić. @sixtus Ty wymieniałeś tylko górne? Jak pojeździsz to daj znać jak sie auto zachowuje i czy czuć jakąś różnicę ;)

Też ostatnio poważnie zastanawiam się nad tulejami. Tłucze mi tuleja w prawym górnym wahaczu, więc i tak muszę coś z tym zrobić. @sixtus Ty wymieniałeś tylko górne? Jak pojeździsz to daj znać jak sie auto zachowuje i czy czuć jakąś różnicę ;)

Ja wymieniałem komplet tulei w całym przednim zawieszeniu i gumy stabilizatora ponad trzy lata i 50 tys. km temu. Od tamtej pory zero luzów i samochód jeździ świetnie. Założyłem czerwone tuleje, zawieszenie jest może ciut sztywniejsze niż na gumie, ale niewiele. Tuleje były obficie nasmarowane podczas montażu i do dzisiaj nic nie skrzypi nawet w mrozy, a oryginalne gumy skrzypiały jak stara wersalka. Tyłu na razie nie ruszam, bo jest ok., ale jak coś się posypie to też wymienię cały komplet.

z tymi gumami stabilizatora to jest dużo roboty bo jak na tą chwile działają .

z tymi gumami stabilizatora to jest dużo roboty bo jak na tą chwile działają .
Trzeba demontować wydech i opuszczać sanki. Roboty dużo, bez kanału raczej niewykonalne. Podobno jest to możliwe bez opuszczenia sanek, ale chyba dla Copperfielda albo innego Houdiniego.:)

Wysłane z mojego Tornado 348 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
narazie na mikołaja mi dzisiaj przegub padł to sobie odpuszczę dopóki działają

kurde, też założył bym w swoim to poliuretany na górne wahacze ale nie mam odpowiedniego sprzetu :/

kurde, też założył bym w swoim to poliuretany na górne wahacze ale nie mam odpowiedniego sprzetu :/
Do górnych nie trzeba nic specjalnego. Podstawowe klucze i ewentualnie młotek.

Wysłane z mojego Tornado 348 przy użyciu Tapatalka

Tuleje stabilizatora z przodu można zrobić bez ściągania sanek. Trochę kombinatoryki bo baaaardzo mało miejsca ale jest to wykonalne. 3x w swojej robiłem bez ściągania i nie ma problemu z tym. W dziale warsztat był kiedyś opis na jak nie ma daj znać to opisze co i jak:)

Tuleje stabilizatora z przodu można zrobić bez ściągania sanek. Trochę kombinatoryki bo baaaardzo mało miejsca ale jest to wykonalne. 3x w swojej robiłem bez ściągania i nie ma problemu z tym. W dziale warsztat był kiedyś opis na jak nie ma daj znać to opisze co i jak:)

Dobrze by było gdybyś krok po kroku opisał co i jak, z góry dziękuję...

od założenia szaleje u mnie po górach i jest ok bez zgrzytów więc się opłacało teraz jak coś padnie odrazu będę zmieniał na pu opłaca się a koszt prasy to 16 ton ok 350 zł zrobiłem już parę samochodów na niej więc i tak i tak się zwraca.

[MENTION=34583]BellaMia[/MENTION] do weekendu postaram sie napisać o wzruszyć na forum

nie do wszystkich samochodów i do wszystkich tuleji np jak w ford cougar w imadle dolne to jest masakra da się zrobić ale jak się zatrzyma imadło to jest problem w fieście podobnie ogólnie to nie mam jednego samochodu więc prasa się opłaca a z tego co widzę z dolnymi wahaczami też raczej w imadle łatwo nie pójdzie a większe imadło też kosztuje ja akurat mam a zerwać śrubę i naprawiać je w kółko to
też nie interes. ale jak narazie dolne nie padają więc jest ok a zestaw pu kosztuje 500 zł na promocji przód to też d nie urywa w porównaniu z cenami trw niby oryginalnych na allegro zdartych przy produkcji bez nr formy wbitego oraz zużycia formy czyli tych kropek tek jasne wieże a poza tym w przypadku pu płacimy głównie za sworzeń więc na niego zwracamy uwagę przy kupnie wahacza.

Manual

Dobrze by było gdybyś krok po kroku opisał co i jak, z góry dziękuję...
Manual dodany do zrób to sam ale admin musi jeszcze zatwerdzić
dodaje w formie załącznika.
W razie niejasności PW - zeby nie zaśmiecać wątka

Załączniki

Manual dodany do zrób to sam ale admin musi jeszcze zatwerdzić
dodaje w formie załącznika.
W razie niejasności PW - zeby nie zaśmiecać wątka

Witaj
Bardzo dziękuję...
I wszystko jasne!!!! Przy następnej wymianie będę stosował się do instrukcji...
Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót