• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Remont 1.6 TS 105KM

Cześć wszystkim ponownie,

Niestety niespodzianek nadal nie brakuje. Wszystko poskładane i wyjeżdżam, żadnego błędu wszystko śmiga jak należy. Po 13 km wyskoczył check engine myślałem, że to z małej ilości płyny chłodniczego bo musze dolać po wymianie chłodnicy, ale niestety okazało się, że nie pojeździłem jeszcze trochę i otwarłem maskę patrzę na prawej części pokrywy rozrządu są małe kropki oleju więc odchylam pokrywę i patrzę w środku zarzygane olejem... To niestety Alfa ponownie na warsztat, pokrywa zdjęta i okazało się, ze olej cieknie z okolic wariatora (tutaj rodzi się pytanie czy to olej leci z wariatora czy ta uszczelka co jest między kołem a wariatorem może być hu... ?) W każdym bądź razie ta uszczelka idzie na pewno do wymiany, tylko czy z wariatora jest możliwość, że wycieka olej ? Bo on wygląda na bardzo soliną część... z której wg mnie nie ma gdzie ciec olej no ale czekam na wasze opinie, doświadczenia. No i kolejna rzecz podpinam kompa i wyskakuje błąd P0340 czyli znów czujnik Halla(wałka wydechowego), który został wymieniony, niestety po tym jak pod pokrywą znalazło się za dużo oleju znów wybiło ten błąd... czujnik przeczyściłem bo myślałem, że to wina olju na nim niestety po oczyszczeniu, ponownie wyskakuje błąd... jest to możliwe, żeby coś się stało czujnikowi poprzez zabrudzenie olejem ?

Dajcie znać co robić bo się zaczynam wkur... ciągle coś wyskakuje a chce już nią pojeździć.

Nie ma szans by olej wydostawał się z wariatora, musiałaby być pęknięta obudowa a to raczej mało prawdopodobne. Poszedł zapewne uszczelniacz wałka ssacego i pluje olejem. A co do czujnika, to zobacz jeszcze czy nie zabrudzona jest powierzchnia koła wałka wydechowego z którego szczytuje sygnał.

jest jeszcze szansa że zostały pomylone uszczelniacze bo tak się też zdarza ewentualnie uległ uszkodzeniu. Jeśli wymieniałeś to sprawdź czy wygląda identycznie jak ten stary. Może być tak że odrzutnik na oringu jest ułożony na zewnętrzną stronę i dlatego leci tam olej.

nie wiem czy poradziłeś sobie z problemem napinacza ale on działa w jedną stronę i jeżeli zakręcisz wałem w przeciwną stronę to zawsze znacznik napinacza wyleci poza zakres. przy gaszeniu silnika następuje pociągnięcie paska w drugą stronę.

- - - Updated - - -

Cześć wszystkim ponownie,

No i kolejna rzecz podpinam kompa i wyskakuje błąd P0340 czyli znów czujnik Halla(wałka wydechowego), który został wymieniony, niestety po tym jak pod pokrywą znalazło się za dużo oleju znów wybiło ten błąd... czujnik przeczyściłem bo myślałem, że to wina olju na nim niestety po oczyszczeniu, ponownie wyskakuje błąd... jest to możliwe, żeby coś się stało czujnikowi poprzez zabrudzenie olejem ?

Dajcie znać co robić bo się zaczynam wkur... ciągle coś wyskakuje a chce już nią pojeździć.

a przypadkiem nie przytrzasnąłeś przewodu czujnika obudową pompy wody. Przewód od czujnika idzie wzdłuż głowicy pod językiem na obudowie pompy wody i następnie pod podstawą zbiorniczka płynu wspomagania. Jeżeli wymieniałeś czujnik to przyczyną jest uszkodzenie przewodu lub brak kontaktu we wtyczce. Zalanie olejem raczej nie powinno powodować zakłóceń w działaniu tego czujnika
Olej przedostaje się przez uszczelniacz, przy zakładaniu aluminiowej obudowy potrafi się przemieścić w gnieździe.

Ostatnia edycja:
Cześć, faktycznie okazało się, że olej ciekł z uszczelki, wymieniłem na nową i pomogło :) co do czujnika, też wsadziłem nowy i błędu już nie wybija.

Amortyzatory
Powrót