Sprężyny tył, konieczna wymiana, problem z doborem

Auto
Alfa Romeo 159 JTD 130 KM 8v~155 KM
Witam,
Muszę wymienić sprężyny z tyłu w mojej alfie ale mam poważny problem. Auto stoi na 17 felgach a samo nadwozie na standardowej wysokości. Same sprężyny niestety nie są seryjne tzn. Auto stoi normalnie ale sprężyny są twardsze i mają więcej zwojów no i są czerwone. Szukałem wszędzie i jedyne co znalazłem to seryjne ale mam zupełnie inne. Za cholere nie idzie tego ogarnąć a nie uśmiecha mi się wymieniać całego kompletu bo te z przodu są ok. Porównywałem wysokosc do Ti ale moja stoi wyzej. Od nadkola do ziemi ok. 68cm...nigdzie nie ma wzmianki o twardych springach ale o normalnej wysokosci...

Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka

Tak to wyglada:
417.jpg

Może jednak jest obniżona...sam już nie wiem...

Sprężyny:
418.jpg

419.jpg

Jak na moje eibach -30mm. Tak jak u mnie.
420.jpg

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

To sa 17"? Jak tak to mozesz mi zmierzyc od nadkola do ziemi? I gdzie ewntualnie jest na nich oznaczenie

To sa 17"? Jak tak to mozesz mi zmierzyc od nadkola do ziemi? I gdzie ewntualnie jest na nich oznaczenie

Tak 17. Oznaczenie jak pamiętam to jest na dole tam gdzie te zwoje są ściśnięte. Jak będe miał auto na równym to Ci zmierzę. Aktualnie na podwórku nie stoi zbyt równo.

Od nadkola do ziemi mam 64cm z lewej a z prawej 65 ale jest auto przechylone na prawo. Co oznaczenie juz sam niepamiętam a zrobiłem teraz fotkę to wszystko upieprzone:)

426.jpg

Ok to super info bo juz mialem zakladac caly komplet seryjnych...

To kurcze u mnie stoi wyzej...bo 67,5 i i 68cm miezone od srodka nadkola

U mnie teź od środka. Ale na fotce widać jakby stały identycznie. Dlatego odrazu pomyślałem że eibach jak u mnie.

Ale tył?

Mierzyłem Ci tył. Ale ogólnie przód też jak u mnie.

A jaki masz profil opony?

To chyba jednak nie ta sprezyna chociaz wyglada identycznie...ja mam 67,5 i 68,5 ewidetnie widac ze u mnie stoi o 3cm wyzej...

To chyba jednak nie ta sprezyna chociaz wyglada identycznie...ja mam 67,5 i 68,5 ewidetnie widac ze u mnie stoi o 3cm wyzej...

No właśnie to mnie bardzo dziwi. Na fotce ewidentnie widać że jest obniżona a według wyliczeń nie:)

Nie widzialem 147 na 17 przy seryjnym zawiasie...moze to kwestia amorow

Nigdzie nie moge tez znalezc info czy byly w ogole sprezyny o normalnej wysokosci ale twardsze

Amortyzatory
Powrót