Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Temat: Ubywający płyn chłodniczy i problem z ogrzewaniem

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9jtd 140KM

Domyślnie Ubywający płyn chłodniczy i problem z ogrzewaniem

Witam wszystkich. Wiem, że już były poruszane tutaj podobne tematy, ale napisze jeszcze raz. Otóż od pewnego czasu w moje (a raczej żony ) pojawił się problem z ubywającym płynem chłodniczym. Generalnie zaczęło się od tego, że ok. rok temu po przejechaniu 10 km momentalnie wzrosła mi temp. płynu i zaświeciła kontrolka ostrzeżenia. Zatrzymałem od razu auro. Po chwili wskazówka spadła do poziomu 60-70 st. Pomyślałem, że pewnie czujnik chwilowo zwariował i pojechałem dalej. Przez następną część trasy było ok. Nie jechałem daleko, bo jeszcze ok 10 km. Później zanim odpaliłem auto jak już miałem wracać do domu pomyślałem, że sprawdzę stan płynu w chłodnicy. Moim oczom ukazał się pusty zbiornik. Dolałem wtedy prawie 3 l płynu i pojechałem. Było wszystko ok. Nauczony tą sytuacją zacząłem sprawdzać stan płynu częściej niż wcześniej. Okazuje się, ze co jaki czas ubywa mi płynu. Z tym, że czasami nie dolewam przez miesiąc a czasami muszę to robić nawet dwa razy w tygodniu. I są to różne ilości. Raz dolewam litr a innym razem wystarcza 200 ml i stan podnosi się do normalnej pozycji. Wczoraj do tego wszystkiego doszedł jeszcze jeden problem. Mianowicie słabe ogrzewanie a praktycznie jego brak. Z nawiewów leciało letnie powietrze przy nastawionej przeze mnie temp 25 st. Do tego temp płynu zaczęła falować. Jest 70 st a za chwilę wzrasta na 90 żeby po chwili znowu wrócić do poziomu 70 i tak w kółko. Po przeglądając forum znalazłem informację o możliwych usterkach ( chłodnica, węże chłodnicy, termostat, nagrzewnica). Jaka jest najbardziej prawdopodobna przyczyna tych problemów? Gdzie zacząć poszukiwania? I może koś ma jakiś tutorial jak dostać się do nagrzewnicy? Będę wdzięczny za każdą poradę. Pozdrawiam i przy okazji WSZYSTKIEGO DOBREGO W NOWYM ROKU dla wszystkich.

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Zacznij od sprawdzenia czy nie masz wycieku, następnie sprawdź kolor płynu w zbiorniczku czy nie robi się brunatny, i ilość oleju w misce czy nie przybywa na miarce a jak będzie OK to zmień korek od zbiorniczka na nowy.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Karol147
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6

Domyślnie

Z tym płynem to są raczej tylko dwie opcje, albo gdzieś wycieka na zewnątrz albo do silnika... Ja długo miałem podobny problem, płynu ubywało, raz dolewałem więcej a raz mniej, różnie to było. Wykluczyłem uszczelkę pod głowicą, ale też żadnego wycieku nie mogłem zlokalizować. Dopiero kiedy po nocy zaczęły się pojawiać plamy płynu chłodniczego pod samochodem udało się zlokalizować usterkę - ciekło z chłodnicy, jej wymiana wyeliminowała problem. Musisz sprawdzić dokładnie wszystko czy nigdzie nie ma wycieku i sprawdź też czy w płynie chłodniczym nie ma oleju i na odwrót.
    A co do wskazówki temperatury płynu chłodniczego to zauważyłem, że w 147 przy większych mrozach potrafi ona właśnie tak falować. Wczoraj miałem to samo, tzn kilka razy po osiągnięciu już 90 stopni wskazówka opadła trochę a potem wracała na 90. Z tym, że u mnie po kilku takich wahnięciach już ładnie trzymała 90 stopni.

Ale, wg mnie najbardziej prawdopodobna przyczyna Twoich problemów to uszczelka pod głowicą, u mojej siostry w samochodzie były identyczne objawy i okazała się uszczelka. Też się właśnie zaczęło od tego, że temperatura wzrosła, później okazało się, że zbiorniczek pusty, później ciągłe dolewanie, falowanie temperatury..

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

Właśnie wrocilem z garażu. Stan płynu w zbiorniczku na poziomie max więc tak jak powinno być, kolor niebieski jak to płyn chlodniczy, poziom oleju taki jak powinien być bez śladów płynu w oleju. Odpaliłem auto żeby go zagrzac i sprawdzić jak to wygląda z temperaturą. A uto pracowało na wolnych obrotach prawie 15 min i temp wcale sie nie podnosila. Pomyślalem, że wyjade i pkrecę się troche po miescie. Generalnie pojezdziłem ponad pół godz i temp podniosła sie max do 60 st, ale od razu wskazówka spadała na 50. Z nawiewów leciało ledwie setnie powietrze. Wrociłem do garazu, podniosłem maskę i sprawdziłem węże od chłodnicy. Oba węże miękkie i zimne. Wygląda na to, że to jednak termostart nawalił i przez niego tak to wszystko świruje. Czy to mozliwe?

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    mercedes 300 SE, Fiat MW 2,0 20v

Domyślnie

Cytat Napisał lysy13 Zobacz post
    termostart nawalił i przez niego tak to wszystko świruje. Czy to mozliwe?
    Jeśli termostat zawiesił się w pozycji "otwarty", to grzejesz pełny obieg płynu i przy obecnych temperaturach, w trakcie jazdy nie masz szans nagrzać wozu. Jedynie stojąc w korku, przy pracującym silniku, temperatura silnika będzie wzrastać. Wymień termostat, bo silnik będzie palił jak smok (ssanie), a jazdy w kurtce, czapce i dwoma parami kaleson pod spodniami, komfortem trudno nazwać.

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

Jutro jade do zaprzyjaznionego warsztatu żeby potwierdzić diagnoze i na wymianę. Zobaczymy czy to rozwiąze problem. mam nadzieję, że tak będzie. Dam znać co z tego wszystkiego wyszlo

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtd

Domyślnie

Cytat Napisał lysy13 Zobacz post
    Jutro jade do zaprzyjaznionego warsztatu żeby potwierdzić diagnoze i na wymianę. Zobaczymy czy to rozwiąze problem. mam nadzieję, że tak będzie. Dam znać co z tego wszystkiego wyszlo
    Daj znać daj, mam podobny problem z tym, że w kabinie auto się fajnie nagrzewa ale wskaźnik świruje między 90 a 60 stopni (rzadko dochodzi do 90 stopni, przeważnie dochodzi do 80 albo trochę wyżej po czym spada do 70-60). Płynu też mi ubywa ale nie w takich ilościach, za każdym razem jak doleje płynu to po pewnym czasie stan jest delikatnie poniżej minimum i więcej nie ubywa. Zastanawiam się nad wypowiedzią jednego z użytkowników o wymianie korka, kto wie?
    Ostatnio edytowane przez Piotrek86 ; 05-01-2016 o 20:48

Użytkownik Alfa i Omega Avatar blandor
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie
    Auto
    BYŁA ALFA ROMEO 147 2.0 TS 2002r JEST TOLEDO 2 2.3 v5

Domyślnie

uszkodzony termostat

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

Witam ponownie. Tak wiec wczoraj oddałem autko do warsztatu. Po dluższej obserwcji i sprawdzaniu przyczyn występujacych dolegliwości zostala podjęta decyzja: uszkodzony termostat. Część wymieniona i zostało mi tylko sprawdzić czy wszystko działa jak należy. Ale wszystko wygląda na to, że to on był przyczyną usterki. Niestety dzisiaj nie mialem czasu żeby to zrobić. Jutro jak wróce z pracy zabiorę sie za test. Ale mam nadzieję, że wymiana termostatu rozwiązuje problem. Jutro napiszę czy temp. w aucie jest taka jak należy. Pozdrawiam.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Arbeldes
    Mieszka w
    Rawicz
    Auto
    147 '07 FL 1.9 150KM/ 159 TI 2.0 JTDM Berlina

Domyślnie

Cytat Napisał Piotrek86 Zobacz post
    Daj znać daj, mam podobny problem z tym, że w kabinie auto się fajnie nagrzewa ale wskaźnik świruje między 90 a 60 stopni (rzadko dochodzi do 90 stopni, przeważnie dochodzi do 80 albo trochę wyżej po czym spada do 70-60). Płynu też mi ubywa ale nie w takich ilościach, za każdym razem jak doleje płynu to po pewnym czasie stan jest delikatnie poniżej minimum i więcej nie ubywa. Zastanawiam się nad wypowiedzią jednego z użytkowników o wymianie korka, kto wie?
    Mam to samo, korek wymieniony i nic się nie zmienia.
    Przymierzam się do wymiany termostatu, ale nie wiem czy to dobry trop