• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Błąd P0238 Czujnik Ciśnienia powietrza

• Autor wątku Autor wątku ard0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

ard0

Nowy
Auto
ALFA ROMEO 147 1,9 JTDM 150KM 2005r. 5d.
Witam
Posiadam swoją alfe od prawie roku jest to 147 1,9JTDm 150KM z 2005r.
2 razy pojawił mi się błąd chwilowy ( zazwyczaj przy niskich temp. na zewnątrz gdy silnik był nie zagrzany) P0238 gdzie po skasowaniu był spokój. Przy drugim razie poza błędem samochód naglę zjadł 3 kreski oleju ze wskaźnika poziomu oleju na kokpicie. Dolałem olej skasowałem błąd u mechanika i był spokój na 2 miesiące. Niestety wczoraj nie włączało mi się turbo ale po wyłączeniu i włączeniu silnika turbo ożyło. Dzisiaj znowu zaświecił mi się check engine (podejżewam że to ten sam błąd ale nie byłem jeszcze u mechanika) i znowu zjadł mi olej tak 2 kreski - ale turbina normalnie ciągnie nie czuć spadku mocy. Co to może być ? czy turbo do regeneracji :(.......
Pozdrawiam

Podepnij komputer i przeczytaj podwieszony temat o MCSFie

mam ten sam problem, dziś mnie zaskoczył... podejrzewam zawaloy EGR i przewody, na weekend przeczyszcze i zobaczymy co to będzie

Witam
Posiadam swoją alfe od prawie roku jest to 147 1,9JTDm 150KM z 2005r.
2 razy pojawił mi się błąd chwilowy ( zazwyczaj przy niskich temp. na zewnątrz gdy silnik był nie zagrzany) P0238 gdzie po skasowaniu był spokój. Przy drugim razie poza błędem samochód naglę zjadł 3 kreski oleju ze wskaźnika poziomu oleju na kokpicie. Dolałem olej skasowałem błąd u mechanika i był spokój na 2 miesiące. Niestety wczoraj nie włączało mi się turbo ale po wyłączeniu i włączeniu silnika turbo ożyło. Dzisiaj znowu zaświecił mi się check engine (podejżewam że to ten sam błąd ale nie byłem jeszcze u mechanika) i znowu zjadł mi olej tak 2 kreski - ale turbina normalnie ciągnie nie czuć spadku mocy. Co to może być ? czy turbo do regeneracji :(.......
Pozdrawiam

Ale faktycznie silnik olej bierze czy sugerujesz się jak nowoczesny człowiek tylko wyświetlaczem?

Właśnie też się zastanawiam nad tym olejem bo nie mogę sobie tego wyobrazić żeby nagle znikło 3 kreski ( to połowa oleju silnikowego musiałby wywalić ze 2 litry) bo jak by to turbina nagle pociągła to zrobiłbyś za sobą łunę jak paląca opona.

Witam
Z tego co ja się orientuje to między minimum a maximum na bagnecie jest ok 1 litr. na wskaźniku poziomu oleju jest tak samo (przynajmniej z moich obserwacji). Dolałem wczoraj wieczorem olej pod max patrząc na bagnet i weszło 200ml. Wcześniej przed tym wydażeniem był prawie max zakładam że brakowało no może 100ml.
Jednak dziwne jest to że przed błędem zawsze pokazuje mi ten wskażnik max olej lub jeżeli włączam go zpowrotem po wyłączeniu wtedy wszystkie kreski a w momencie tylko w momencie wywalenia błędy coś mu ubędzie. Dodam jeszcze że atuto mam krótko bo ok 1 roku i przejechane mam ok 10tyś km w tym czasie i tylko 2 razy musiałem dolewać olej. 2 razy po błędzie P0238 i zawsze było to 180 - 200 ml.

P0238, to typowy błąd przeładowania. Można domniemać, że coś złego dzieje się z turbiną. Na ogół jest to sterowanie geometrią. Jeśli jednak ubywa nagle oleju, to sprawa jest co najmniej dziwna. Gdyby problemem była sama turbina, to po nagłym zniknięciu oleju za sobą zobaczyłbyś chmurę dymu i to byłby koniec twojej jazdy. Być może tutaj jest to zbieg okoliczności. Na pewno musisz sprawdzić co powoduje fizyczne ubytki oleju. Czyli sprawdzić czy nie ma oleju w kolektorze dolotowym. Tylko nie filmu olejowego ale większej ilości oleju. Oglądnij silnik dokładnie, a w szczególności okolice turbiny. Domniemam, że po stronie gorącej nic się nie dzieje, bo już byś tu wręcz krzyczał, że dymisz jak Batory. Kolejna rzecz, to komputer i pomiar, a właściwie logowanie doładowania oraz powietrza.

Witam po wizycie u mechanika zglupialem błąd który wyskoczył to P1238 przepływ powietrza co to może być ?mechanik sugeruje przepływomierz ale po moich niepewnosciach zdecydowaliśmy się na czyszczenie przeplywki i czujnika doładowania oraz sprawdzenie zmiennej geometrii turbiny . Na robotę umówiliśmy się na przyszłą środę jak coś będę wiedział napiszę a co wy o tym myślicie

To błędna diagnoza mechanika. Opis błędu chociaż jest właściwy, to jest mylący P1238 to wina zacinającego się EGR.

Dzisiaj z rana znowu zapaliła się lampka check przy ruszaniu na obrotach około 1500-1700. Przesunołem termin wizyty u mechanika na jutro. Jedno co jeszcze zauważyłem to że jest samochód słabszy na niższych obrotach zanim zzałączy się turbo.

p0238 i p1238 występujące razem to nie koniecznie egr. p1238 to za duży pomiar na przepływce podczas bardzo dużych przeładowań (p0238) co jest z godne z fizyką :)

Ale oczywiście do EGRa też warto zajrzeć.

Miałem ten sam problem. Turbina się nie włączała odpowiednio szybko. Przy turbinie jest takie cięgno, które ją uruchamia. Sprawdź czy chodzi luźno (delikatnie poruszaj ok 0,5cm góra i dół). Jak nie to chyba turbina do czyszczenia. Ja to miałem na 4 - 5 biegu przy lekkim obciążeniu silnika np. przy wyprzedzaniu. Koszt ok 500zł z robotą.

Masakra ile płacicie za czyszczenie turbawki. Wierzyć mi się nie chce. Zapłaciłem stówę w stolicy za jej zdjęcie i założenie, sam wyczyściłem z polerką zmiennej. Banalna robota.
Widzisz tylko ja mieszkam w bloku i nie mam nawet narzędzi do takich robótek. Co mogę robię sam. Bardziej jestem zdolny bawić się elektryką i elektroniką.

A co do tych czujników u mnie też dawało na nim znać, ale to była kwestia przeczyszczenia czujnika przy egr. Też się strachu najadłem. I z tego, co wiem niedrożny czujnik może źle sterować turbiną.

Co do mojej naprawy nie było aż tak różowo, ale całej regenerować nie musiałem. DO tego jeszcze poduszka, czujnik, uszczelki przy wydechu i jakieś drobnostki i się w sumie uzbierało. Niestety nie mieszkam w stolicy.

Też mieszkam w bloku a do mechanika mam prawie 20 km :P

Teraz by znowu nie zamulić turbiny od czasu do czasu dawaj ostro w gaz podczas jazdy. Ciągłe zamulanie i jazda eko powoduje szybkie zabrudzenie sterowania. Niech się przedmucha czasami porządnie ukł. wydechowy :)

To od czasu do czasu do krakowa jeżdżę po autostradzie ;) cały silnik po godzinie na wyższych obrotach pracuje ciszej, mniej pali i jazda jest płynniejsza. Chyba w każdym dizlu :P

p0238 i p1238 występujące razem to nie koniecznie egr. p1238 to za duży pomiar na przepływce podczas bardzo dużych przeładowań (p0238) co jest z godne z fizyką :)

Ale oczywiście do EGRa też warto zajrzeć.

Tak, oczywiście. Ja zrozumiałem, że finalnie wystąpił nie P0238 + P1238 ale sam P1238

mam ten sam błąd przepływka daje połowę powietrza niż potrzebuje silnik a spalanie zwala z nóg no bo czymś trzeba nadrobić braki w mieszance, czyszczenie nic nie dało.

Ale sam P1238 ? Bo już mi się miesza :)
Jeśli tak, to zaślep dla testu EGR i nie przejmuj się błędem. Powinno pomóc.

Ale sam P1238 ? Bo już mi się miesza :)
Jeśli tak, to zaślep dla testu EGR i nie przejmuj się błędem. Powinno pomóc.

A właśnie że to zaślepiony EGR powoduje ten błąd, przed chwilą doszedłem końca z tym problemem.
Błąd po wykasowaniu pokazywał się na niskich obrotach (wtedy jak EGR ma być otwarty) wyczyściłem przepływkę czujnik doładowania i wszystko po drodze co było a błąd dalej się pokazuje.

Mierzona masa powietrza na luzie wynosiła 560 a powinna 250 (coś około nie pamiętam dokładnie) a na wysokich obrotach powinna być 1200 a była max 800, komputer był w trybie serwisowym i przyją właśnie to 560 i powierał więcej jak się dawało gazu ale nie tyle ile powinien. Po wyczyszczeniu i odślepieniu EGR wartości się ładnie pokrywają i błędu już nie ma, no i spalanie spadło bo mieszanka nie jest już tak bogata, nie brakuje silnikowi powietrza.

Amortyzatory
Powrót