Siłowniki klapy bagażnika

ziellony01

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.9 JTDm
Witam koledzy,

Jak w temacie mam pytanie dotyczące siłowników klapy bagażnika. Zauważyłem, że ostatnio gdy chcę otworzyć klapę, to od 1\3 do ok 2\3 wysokości klapa się zatrzymuje, lub idzie jakby "chciała a nie mogła". Dopiero gdy jej lekko pomogę, otwiera się do końca. Zaczyna mnie to trochę denerwować, bo czasem mam ręce pełne zakupów i jeszcze się muszę męczyć z klapą. Poza tym przy zamykaniu, mam wrażenie, że dzieje się to zbyt gwałtownie. Czy to umierające powoli siłowniki, czy moje błędne odczucia?

Sedan czy sw ? W sedanie powinno isc od 1/3 juz w gore. Chyba ze silowniki nie mają juz siły. Nie wiem jak tam w sw...

Wysłane z mojego GT-I9060 przy użyciu Tapatalka

Umierają , zima uwydatnia objawy.
Wymontuj jeden i w sklepie motoryzacyjnym Ci dobiorą odpowiedni. Albo allegro - ja zakupiłem z Krosna, ale żebym je polecał, no tak średnio - na początku były zdecydowanie za silne - odpychały klapę (w dwóch 156sw je montowałem) b mocno i ciężko było ją zamknąć. Tak po pół roku gdzieś się unormowały (lub ja się przyzwyczaiłem ;) ) . Ale drugi raz już bym krajowego przemysłu chyba nie wspierał tylko chiński lub jakieś Magneti Marrelli bo to chyba oryginały.

Sedan czy sw ? W sedanie powinno isc od 1/3 juz w gore. Chyba ze silowniki nie mają juz siły. Nie wiem jak tam w sw...

Wysłane z mojego GT-I9060 przy użyciu Tapatalka
147 to hatchback [emoji4]

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Dokładnie tak jak Koks pisze - Alfa 147 hatchback :) Bo cały czas się zastanawiam, czy to moje subiektywne odczucie, bo tak ma być i nie ma sensu wymieniać na nowe, czy to objawy starości i ich koniec jest bliski.

Objaw starości.
Czy wymieniać - zależy od tego jak przeszkadza, ja wymieniłem jak już nie byłem pewien czy w pewnym momencie mi głowy nie utnie opadająca klapa :) Sama wymiana jest b prosta - śrubokręt wystarczy, siłowniki jakieś specjalnie drogie też nie są.
Nie kupuj używanych ! raz kupiłem do maski w 166tce (te same objawy) i takie same jak miałem się okazały. Udało się dopasować od VW polo czy czegoś podobnego . Ale do 147 pewnie masa na allegro będzie.

Prawdopodobnie pada Ci tylko jeden siłownik.Wymontuj i sprawdź.Ja dwa late temu wymieniałem jeden.Kupiłem KROSNO za jakieś małe pieniądze.Od tamtej pory jest ok.

Zweryfikuj wzrokowo czy nie jest któryś spuchnięty.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Może po prostu na mrozie olej zgęstniał ( bo zakładam że to olejowe siłowniki) u mnie też ostatnio nie domagały ale po ociepleniu wszystko wróciło do normy.

ja zakupiłem z Krosna, ale żebym je polecał, no tak średnio - na początku były zdecydowanie za silne - odpychały klapę (w dwóch 156sw je montowałem) b mocno i ciężko było ją zamknąć. Tak po pół roku gdzieś się unormowały (lub ja się przyzwyczaiłem ;) ) . Ale drugi raz już bym krajowego przemysłu chyba nie wspierał tylko chiński lub jakieś Magneti Marrelli bo to chyba oryginały.
Magneti Marelli to również zamienniki i niestety działały w identyczny sposób. Skończyło się na kupnie oryginałów - Stabilus. Te do tylnej klapy w 147 mają numer 022929.

Założyłem Krosno. Klapa waliła przy otwieraniu, że o mało zawiasów nie pogięło - lato czy zima to bez różnicy. Jeden z kolegów powiedział by zamontować je odwrotnie jak były zamontowane oryginały... rewelka - klapa nie wali tylko przy końcu otwierania hamuje, lżej się zamyka. Na Krosnach jak byk jest znaczek jak mają być montowane, nie popatrzyłem, założyłem odwrotnie i narzekałem.

A sam kupiłeś Stabilus? Bo na wielu stronach z częściami nie jest on już dostępny. Można kupić tylko te z Krosna, Magneti, Bilstein itd.

Amortyzatory
Powrót