wymina, wyjecie czujnika ABS

kivi89

Nowy
Auto
159 1.9 8v
Witam. Może na wstępie opisze moja sytuacje.. Kupiłem jakiś czas temu 147 która miała zerwana śrubę koła w piaście.. odrazu wymieniłem całą zwrotnice ( wstawiłem od 156 gdyż miałem takową na stanie ) a jak wiadomo jest tam inny rozmiar łożyska. Po jakimś czasie łożysko padło i wymieniłem na typowo od 147 łącznie z piastą. I tu pojawił sie problem szalejący ABS.. po analizie doczytałem się ze czujnik abs od 156 ma inny wymiar niż od 147.. a wiec po zmianie łożyska pojawił sie problem - muszę wymienić czujnik na typowy od 147 mam używaną zwrotnice od 147 w okolicy za 20 zł z czujnikiem tylko z tego co wiem strasznie ciężko to wyjąć tak żeby nie uszkodzić..

Macie jakieś rady jak się do tego zabrać powoli wybijać czy może podgrzać ?

Ceny nowych są masakryczne jak za takie g...no a wiec wole pobawić sie z używką za 20 zł ;/

z góry dzięki za rady pozdrawiam !

Zamontuj tą używana zwrotnice w całości lub zmień łożysko na rozmiar od 156.
Pamiętaj też, że przegub od 147 i 156 ma inny rozmiar pierścienia uszczelniającego. Od 156 jest większy, ale i łożysko jest większe, za to czujnik abs jest krótszy, gdyż zostałby złamany przy przykręcaniu przegubu.
Przerabiałem to jak sprzedali mi w sklepie omyłkowo przegub od 156 do 147 i przy montażu uszkodziłem czujnik abs.
Teraz z lewej strony mam tak. Piasta z czujnikiem od 156 i przegub od 156. ABS działa w takiej konfiguracji bezproblemowo.

Nie kombinuj tylko kup noy czujnik. Stare są praktycznie nie demontowalne, łamie sie. W swojej 147 masz czujniki z czarną czy białą kostka u gory, przykielichu?

Mam żółtą wtyczkę :) zwrotnice mam w sumie jak za darmo wiec podejmę sie wyjecia mysalem żeby to podgrzać plastik sie lekko uplastyczni i moze wyjdzie tylko czy ten czujnik nie jest jakos wrażliwy na temperatury? Jutro bede się z tym bawił jak się nie uda to trudno pozostaje zamówi nowy..

Jeżeli zwrotnicy nie potrzebujesz uratować to zrób tak. Natnij kątówką zrwotnicę tak aby uwolnić czujnik. Pamietaj aby cały czas schładzać zwrotnicę wodą. Stary czujnik poprostu rozbij ,wyczyść dokładnie otwór na czujnik aby nowy wszedł bez oporów. Nie pchaj na siłę ponieważ może sie zaklinoiwać w połowie i "pozamiatane".

Podepnę się pod temat,
Otóż wyskoczył mi błąd ABS, podłączyłem pod FES i okazało się, że przedni lewy czujnik nie podaje prędkości (pozostałe 3 podają podobną) - wydaje się być padnięty.
Mam czujniki z białymi kostkami - i teraz mam pytanie, czy można kupić czujnik z czarną kostką i przelutować ją na białą? Pytam bo wydaje mi się że kiedyś czytałem tu na forum, że można tak zrobić, ale nie mogę teraz tego znaleźć.
Pytanie drugie to czy można w jakiś inny sposób sprawdzić, czy na 100% czujnik jest padnięty? zakładam że instalacja jest nie naruszona.
pozdrawiam

Ja też mam z białymi i kupiłem z czarnym gdyż jest wiele tańszy. Przelutowałem wtyczkę i jest ok.

zkit dzięki za odpowiedź, zamówiłem z czarną i mam nadzieję, że wszystko będzie grało :)

Witam ja uszkodzilem czujnik wymieniajac lozysko z przodu... Moim zdaniem nie wyciagniesz dobrego czujnika ....po uszkodzeniu rozwiercilem bodajze 6 i wstawilem nowy....ceny z kosmosuuu nowego okolice 300 zl ...uzywka okolo 100 wedlug mnie to duzo jak za kawaleczek magnesuu....

Ostatnia edycja:
zrobiłem jak pisał zkit, tzn kupiłem nowy czujnik z czarną wtyczką, przelutowałem na białą i wszystko działa poprawnie,
cena nowego z czarną wtyczką (Bosch) - nawet 85 zł, cena nowego z białą wtyczką - najtańszy za 250 zł znalazłem :)
także chyba warto się
pobawić w lutowanie :)

Amortyzatory
Powrót