Alfa Romeo 147 2.0 TS problem ze skrzynią Selespeed

Jakubbo244

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147
Witam serdecznie otóż mam problem ze swoją 147 z 2002 roku
W ubiegłym tygodniu zakupiłem wymarzoną Alfę wszystko grało pięknie do wczoraj gdy jadąc na manualu zredukowałem kolejno 5-4-3-2 zawracam i jadę dalej ku mojemu zaskoczeniu nie mogłem wbić wyższego biegu
zjechałem na pobocze wyłączyłem silnik myśląc że to przejściowe. Gdy uruchomiłem ponownie silnik nie mogę wbić żadnego biegu +gdy się zatrzymywałem zredukował się ładnie z 2 biegu na neutral.
Resetowałem komputer odłączając akumulator,bez skutku.
Cóż pozostało mi zadzwonić po znajomego aby mnie scholował do domu.
Po około godzinie zauważyłem iż nagle w zbiorniczku na olej do skrzyni poziom wzrósł,olej sie wylewał
Również po otwarciu drzwi pompka nie działa.
Zauważyłem iż przewód w okolicach pompki jest nie naturalnie zgięty pod około 90^ do tego na opaskach z obu stron tego przewodu widać zaśniedzienie w kolorze oleju.
Ps.Znajomy powiadomił mnie że około miesiąca wcześniej również przydarzyła mu się taka sytuacja wtedy po 2 dniach postoju jak gdyby nigdy nic skrzynia działała perfekcyjnie
Co o tym myślicie?
oraz czy mógłby ktoś wrzucić mapę przekaźników wraz z opisem do ów Alfy gdyż nigdzie nie mogę znaleźć.
Z góry dzięki za komentarze ;)

Szukaj na forum ,dziesiądki razy opisywany był SS

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

Wiesz co ja o tym sądze... Wystarczy wpisać 2.0 TS z skrzynia SS. Morze, ocean opinii, jak bardzo, jak dosłownie jak nie wiem, gówna unikać skrzyni SS. Nie, ktoś na ślepo kupi i znowu płacz... Co z tym zrobić ? Rozebrac w pizdu, pewnie wyregulować (nie tak łatwo), przyokazji zobaczyć może i tak coś poszło więcej, co nie zrobisz, to i tak wróci... Rzekłbym, że tej wersji silnikowo-skrzyniowej Alfa zawdzięcza swoją stereotypową opinie... Każda inna wersje śmiga, że aż żal gasić silnik ;)

Przepraszam, że tak dosadnie, ale taka jest prawda. Skrzyni SS w Alfie należy unikać jak ognia, czy reno laguny. Szkoda, że taki Twoj pierwszy post na forum, bo gdybys przed zakupem dał tu link z tym autem, lub poczytał o tym samochodzie to jestem w 101% pewien, że byś tego nie kupił, na taczkach byś wyjechał jakbyś napisał, że kupujesz samochód z tą skrzynia :D

Ostatnia edycja:
Okej nabyłem już sporo wiedzy na ten temat przeczytałem multum postów.
Mam ostatnie pytanie i możemy zamykać temat.
Dlaczego wylewa mi się olej ze zbiorniczka skoro pompka sie nie załącza(przynajmniej nie słychać jej przy otwieraniu drzwi)?
+Co do samochodu racja mówiłem kolegom iż to najgorszy silnik z jeszcze gorszą skrzynią,jednak się nie zrażam i nadal myślę nad zakupem 159 w JTD po wakacjach ;)
jednak cena mnie skusiła a samochód był na chodzie do tego z sekwencją :D
Jeżeli mi się nie uda naprawić/sprzedać zacznę się zastanawiać nad swapem na manuala bo silnik igła
a samochód w miarę zadbany i z genialnym wyposażeniem ;)

Wiesz co ja o tym sądze... Wystarczy wpisać 2.0 TS z skrzynia SS. Morze, ocean opinii, jak bardzo, jak dosłownie jak nie wiem, gówna unikać skrzyni SS. Nie, ktoś na ślepo kupi i znowu płacz... Co z tym zrobić ? Rozebrac w pizdu, pewnie wyregulować (nie tak łatwo), przyokazji zobaczyć może i tak coś poszło więcej, co nie zrobisz, to i tak wróci... Rzekłbym, że tej wersji silnikowo-skrzyniowej Alfa zawdzięcza swoją stereotypową opinie... Każda inna wersje śmiga, że aż żal gasić silnik

Przepraszam, że tak dosadnie, ale taka jest prawda. Skrzyni SS w Alfie należy unikać jak ognia, czy reno laguny. Szkoda, że taki Twoj pierwszy post na forum, bo gdybys przed zakupem dał tu link z tym autem, lub poczytał o tym samochodzie to jestem w 101% pewien, że byś tego nie kupił, na taczkach byś wyjechał jakbyś napisał, że kupujesz samochód z tą skrzynia

Prawdę mówi, polać mu ;)

No nie jest tak źle jak myślałem znajomy na własny koszt ma dzisiaj sprowadzić mechanika a wrazie czego montujemy manuala na jego koszt ;)
+oddał mi pieniądze do czasu aż nie przywróci samochodu do stanu używalności

Nie byłbym tak negatywnie nastawiony do Selespeeda. Wersje w 147 FL są naprawdę dużo mniej awaryjne, nie wspominając o tych w 147 i 156 GTA, które posiadają zupełnie inny aktywator. Mnie Selespeed tak się spodobał (mam w 147 z 2005 roku), że teraz szukam wozu z podobnym rozwiązaniem. Niestety Giulietty z TCT są jeszcze cholernie drogie, a 159 z Selespeedem jest jak na lekarstwo.

Mechanika nie było lecz dogłębnie sprawdziłem
wyszło na to że pompa hydrauliczna jest na wykończeniu w przyszłym tygodniu zmieniam.
Nie pozostało nic tylko wymienić pompę.
Z manuala rezygnuję gdyż wpakowałbym się w bagno z takimi przeróbkami ;)

Gdybyś szukal pompy to mam zdrową na zbyciu.
A nawet cały aktywator ze skrzynia ??????
Pzdr

- - - Updated - - -

Gdybyś szukal pompy to mam zdrową na zbyciu.
A nawet cały aktywator ze skrzynia

Z nieba mi spadłeś jak możesz to wyślij mi swój numer telefonu na PW.
A tak pozatym bo nie mogę znaleźć jaka jest cena nowej pompy ;)

dzień później oddałem moją Bellę do mechanika
naprawił pompę i wszystko ładnie jak do dzisiaj śmiga

Amortyzatory
Powrót