Regeneracja Alternatora - wycena

• Autor wątku Autor wątku Szagi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Szagi

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.9 jtd 115KM
Witam,

Chciałbym poinformować się ile na oko powinna kosztować regeneracja alternatora Denso 105A - czy może ktoś już regenerował?
Oddałem samochód do mechanika, on wymontował alternator i oddał go do regeneracji i zamontował - za całość zapłaciłem 600 zł.. Teraz po fakcie zastanawiam się czy aby nie jest to zbyt wysoka cena?? ;/

Przepłaciłeś tak jak ja w zeszłym roku. We Wrocławiu zapłaciłem 480 zł, bo musiałem na szybko zrobić, podczas gdy serwis typowo fiatowski w którym serwisuje auto w okolicach Zgorzelca wycenił regenerację alternatora na 180- 200 zł.

wymiana łożysk i szczotek to koszt ok 150-180 zł ale największy problem to wyjęcie alternatora. w mojej ocenie koszt 600zł to lekka przesada

Regeneracja alternatora polega na wymianie szczotek i łożysk. Jeżeli uszkodzone jest co innego to nie opłaca się regenerować. Łożyska i szczotki kosztują w najgorszym razie 200zł. Alternator ciężko jest wyjąć ponieważ uszkodzona szczotka (ale nowa też!) może wpaść do środka generatora co spowoduje zwarcie i konieczność wymiany na nowy. Regenerację da się przeprowadzić samemu ale trzeba bardzo uważać na w/w szczotki. Co do wyceny to moim zdaniem max 300zł z robocizną

Ja płaciłem z kompletną regenerację 300zł z malowaniem proszkowym obudowy na czarno w cenie :D więc ostro przepłaciłeś..

Jako że w moim poleciał komutator a potrzebowałem jak najszybciej bellę brałem używkę nie bawiłem sie w regenerację z robocizną wyszło mi 220. 120 alternator i 100 robocizna.

Hej,

Wymiana łożysk, ślizgów, stojana - generalnie full opcja - 290zł Radom, ul. Małęczyńska. Mechanik za wyjęcie i wsadzenie z powrotem wziął 70zł. (z tym że to w 150km JTD, a tam jest chyba inny altek niż Ty masz)

Pozdr.
Mati

Często warto zadzwoni po jakiś szrotach. Ja swój kupiłem z za 100 zł i śmiga pięknie do tej pory

Nowy Alternator Denso 105A kosztuje ~650zł więc zdrowo przepłaciłeś

Amortyzatory
Powrót