Alfa 147 jak podłączyć niefabryczne radio

romanezg

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1,9 JTD 2003r.
Witam wszystkich,
kupiłem niedawno radio Pioneer MVH AV280BT, radio wyposażone zostało w kostkę ISO schemat podłączenia pinów w kostce A wygląda tak:
piny 1,2,3 - puste
pin 4 - kabelek żółty podtrzymanie
pin 5 - niebieski
pin 6 - pomarańczowy podświetlenie
pin 7 - czerwony +12
pin 8 - czarny masa

natomiast schemat pinów w alfie wygląda tak radio blaupunkt z cd:
pin 1 - can b
pin 2 - booster in cd
pin 3 - can a
pin 4 pusty
pin 5 - sterowanie anteny
pin 6 pusty
pin 7 +12 stałe
pin 8 - masa

Co zrobić, jak podłączyć radio aby działało? Czy trzeba podpiąć się pod zasilanie z zapalniczki, stacyjki?

Pozdrawiam

Posiadasz system bose? Jak tak musisz dac 12v na zasilenie wzmaka, które pojawia się po przekreceniu stacyjki. Sam podpinałem nieoryginalne radio i nie potrzebowałem żadnej przejściówki. Musiałem zrobić jedynie mostek w jedym miejscu bo radio zapalało się tylko po przekreceniu stacyjki.
Edit.
_____
Musiałem dać mostek między stałym 12v z pinu podajże 7 i z podtrzymania z pinu 4 by tam ciągle było 12v

Ostatnia edycja:
Tak mam bose, czyli najprościej 4 i 7 razem podpiąć do 7, dobrze rozumiem? Jestem laikiem w tej kwestii dlatego tak dopytuje żeby radio na tym nie ucierpiało.
Jeszcze zapomniałem o jednym, co z tą siecią CAN? Czy trzeba to jakoś obejść?

Ostatnia edycja:
Tak mam bose, czyli najprościej 4 i 7 razem podpiąć do 7, dobrze rozumiem?
Ja mam tak to rozwiązane u siebie ponieważ u mnie radio było można włączyć dopiero po przekręceniu stacyjki i teraz jest ok. Zobacz gdzie pojawia Ci się 12v po włączeniu radia i pod to podepnij tą mniejszą kostkę z jednym przewodem- ono steruje załączeniem wzmacniacza i to już powinno być wszystko czym musisz się zająć. Sam to przerabiałem w swojej 147.

Dzięki za odpowiedź tego właśnie potrzebowałem :) idę zaraz to sprawdzić

Amortyzatory
Powrót