• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zaślepienie EGR/ żarówki/ podgrzewane fotele/ radio - kilka bug-ów :)

cichy_wpNs

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.9 115KM jtd Progression, 2001
Z uwagi iż zacząłem ogarniać zaległości w 147 1.9 JTD chciałem się was poradzić:

- Czy warto założyć zaślepkę EGR za/przeciw - odnalazłem tylko post z 2012 czy jakieś nowe spostrzeżenia opinie?

- chciałem postojówki LED zakupiłem CANBUS - lecz niestety migają jak choinka :D co polecanie?

- przestały działać podgrzewane fotele - niby teraz nie czas na ich działanie ale chciałem to zrobić - bezpieczniki/kostki przy fotelach OK- co sprawdzić jeszcze?

- radio - samo wyłącza się po ok, 15-20 minut czym może to być spowodowane

- brak klaksonu - kierownica z przyciskami czy to taśma ? ewentualnie jak sprawdzić żeby nie wystrzelił AIR

i na koniec okolice Krakowa/Nowy Sącz macie jakiegoś lakiernika/mechanika do polecenia by wiedzieć na zapas :)

Ja mam zaslepiony egr i autko jest żwawosze.

W podgrzewanych fotelach najczęściej padają same włączniki u mnie już oba dawno wyzioneły ducha. W środku stopiły się blaszki. Sprawdź to.

Co do klaksonu to w kierownicy za poduchą jest taka puszka połączeniowa w niej śniedzieją i przepalają się linie drukowane.

Wystukane z Galaxy S5 Neo

thx sprawdzę i ewentualnie wrzucę info lub jpeg do sprawdzenia, a jaka zaślepka do EGR całkowite zaślepienie czy częściowe ?

8v całkowite, 16v zaślepka z otworami

miałem zaślepke w 159 i nie miałem żadnych problemów z egr-em. Mam taką nową na sprzedaż, więc jesli jestes z Krakowa, to możesz podjechać...

Radio samo się wyłącza, ponieważ przechodzi w tryb oszczędzania energii na postoju. :)

[MENTION=46269]cichy_wpNs[/MENTION] a to radio uruchamia się po przekręceniu kluczyka czy musisz sam włączyć?

thx sprawdzę i ewentualnie wrzucę info lub jpeg do sprawdzenia, a jaka zaślepka do EGR całkowite zaślepienie czy częściowe ?

http://www.forum.alfaholicy.org/147_156_166_gt/ - zjedz na dół i miłej lektury :)

- - - Updated - - -

Skoro migają zakupione żarówki znaczy, że kupiłeś dziadostwo. Postaraj się i zakup coś lepszego. Masz wykaz, ja wg. tego kupowałem: http://www.forum.alfaholicy.org/147/96554-_147_oswietlenie_wnetrza_led.html?highlight=diody

- - - Updated - - -

Radio samo się wyłącza, gdyż nie przeczytałeś instrukcji. Ma się wyłączać by nie rozładować akumulatora, kiedy zapomnisz je wyłączyć i pójdziesz do domu.

- - - Updated - - -

Airbag się odkręca trzema śrubami imbusowymi (od tyłu kierownicy). Kiedy chcesz go wyjąć, nie wkładaj kluczyków do stacyjki, wtedy nie wybuchnie.

Podepnę sie pod temat czy dużo roboty jest ze zdjęciem kolektora dolotowego w 8v robił ktoś?

Ja z zaślepionym EGR jeździłem z 4 lata ... syfu w kolektorze było niesamowicie dużo, więc przed zaślepieniem jeszcze było czyszczenie. Użyłem zaślepki z dziurkami (by nie mieć ostrzeżenia na kompie).
Nic się z silnikiem nie działo, a auto szybciej reagowało na naciśnięcie pedału gazu :)

[MENTION=46269]cichy_wpNs[/MENTION] radio powinno uruchamiać się po przekręceniu kluczyka, nie dochodzi najwyraźniej tam zasilanie które za to odpowiada i jest tylko stałe +12v więc po 20 min się wyłącza bo myśli że działa bez odpalonego auta.

Ostatnia edycja:
No to EGR w częściach wyczyszczony, przewody posprawdzane, błąd nie zgasł wyskoczylem na autostra przepalic resztki alfa poszła do 5 tys obrotów polecialy dymy i znów turbina przestała częściowo działać obroty max do 3.2 tys choc odczucie mocy dużo wieksze niz przed czyszczeniem.

Dodatkowo znalazlem wyciek zał 1

Co do mojego nie działającego klaskonu znalazlem winnego :) zal.2 na srodku zasniedzialy kondensator od tego miejsca nie przekazuje prądu

- - - Updated - - -

20160709_113855.jpg plytka wyciągnięta z kierownicy

- - - Updated - - -

20160709_065053.jpg sorki za oddzielne posty 1 raz daje fotki za Pomocą tel.

Ostatnia edycja:
Ten silnik to trzeba umyć i założyć płytę pod spód. Nie obraź się ale straszny syf tam masz.

Co do wycieku to umyj dokładnie silnik, bo widać wiele zacieków po różnych płynach, a następnie szukaj miejsca z którego cieknie świeże. To co pokazałeś może równie dobrze okazać się czymś starym, bądź wodą cieknącą z układu chłodzenia itp.

Ten silnik to trzeba umyć i założyć płytę pod spód. Nie obraź się ale straszny syf tam masz.
Niestety prawda troche bylem nie na miejscu i teraz odrabiam winy :) w sb wrzuce foty po odpicowaniu silnika :)

Koks thx za info przelutowalem i jest ok dziala

Czym polecacie myc silnik? Specjalny plyn czy normalne?

[MENTION=11552]Koks[/MENTION] masz może schemat jak prawidłowo powinno zostać podpięte radio + jak wyciągnąć radio z gps ? próbowałem imbusami w 2 dziury ale nic nie ma szans wyciągnięcia

Dodatkowo mam takie 2 pytania:
do akumulatora + podpięty jest gruby kabel nie wiem dokładnie do czego on jest ale nagrzewa się do wysokiej temperatury (opalił naklejki na aku) czy to normalne?

I drugie pytanie wie ktoś jak się nazywa "profesjonalnie" gniazdo do postojówek ? mam ułamane zaczepy które nie trzymają żarówki chciałbym dokupić ale nie mogę tego znaleźć :) (prostymi słowami chodzi o czarny elemnt w którym osadzana jest postojów-ka a następnie wsuwana do lampy )

U mnie też bardzo ciężko wychodzi radio. Robię to w ten sposób że wykonuje koliste ruchy imbusami tak że całe radio "chodzi" i ciągnę do siebie. Schemat wrzucę jak wrócę z pracy lub możesz go znaleźć w elearn.

Amortyzatory
Powrót