Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Klocki trą o tarcze po wymianie

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Mondeo mk1

Domyślnie Klocki trą o tarcze po wymianie

Witam, mam mały problem albo panikuje, sam nie wiem.
    Miałem okropnie zjechane klocki na przodzie co spowodowało wyrobieniem się sporego rantu na tarczach. Padła decyzja o wymianie jednego i drugiego.
    Tarcze Febi a klocki ATE.
    Rozebrałem wszystko, tłoczek wcisnąłem ręcznie aby nie uszkodzić gumki, wyczyściłem prowadnice klocków, piasty oraz szyny na których pracuje zacisk chyba najlepiej jak się dało bez użycia maszyn. Tam gdzie trzeba dałem smaru miedzianego. Poskładałem wszystko do kupy niby fajnie niby pięknie ale klocek trze o tarczę, i słychać to w samochodzie podczas jazdy. Na podniesionych kołach bez problemu mogłem kręcić kołem jednak był słyszalny szym.
    I teraz pytanko coś źle zrobiłem czy właśnie tarcza z klockami się dociera a ja panikuje?

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Moze tloczek niepowraca skoro byly juz zajechane tarcze i klocki. Zobacz czy klocek nie zacina sie na sucho w jarzmie. Czasami bywa (szczególnie w motocyklach), ze za grubo jest farby na klockach przez co nie cofają sie.

A poza tym bym pojezdzil chwile, moze sie ulozy.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Klocek ma chodzić luźno w prowadnicy. Jak złapiesz za klocek ręką i szarpniesz w kierunkach góra-dół to powinien być wyczuwalny luz. Rzeczywiście często jest tak, że gruba warstwa farby powoduje, że klocek nie ma luzu i nie cofa się po zakończeniu hamowania. Najlepiej jest wtedy usunąć tę farbę z brzegów klocka i powinno być OK.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Mondeo mk1

Domyślnie

Dobra pany po 4 rozebraniu wszystkiego i złożenia do kupy, załapałem swój błąd. Tłoczek się nie cofał z tego powodu iż nie wylałem naddatku płynu hamulcowego. Płyn nie miał gdzie uciekać i tłoczek trzymał klocek w pozycji dość bliskiej w stosunku do tarczy. Po usunięciu nadmiaru płynu oraz delikatnemu naprostowaniu osłony tarczy, wszystko ok tarcze z klockami w ciszy się docierają. Dzięki za pomoc, temat do zamknięcia.