• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Sprężyny przednie AR 147

• Autor wątku Autor wątku arko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

arko

Nowy
Auto
147
Witam Panie i Panowie,
od momentu kupna ZBYSZKA mam wrażenie, że przód "siedzi" zbyt nisko. Spoko to wygląda ale w praktyce jest to dość upierdliwe, ponieważ gdy jadę nawet na równiutkim asfalcie to w momencie hamowania przód auta tak mocno nurkuje, ze słyszę tarcie osłony silnika o nawierzchnie. Inne alfy mają przód wyżej niż moja. W związku z tym chodzi mi po głowie zmiana sprężyn przedniego zawieszenia. Myślę sobie założę sprężyny od diesla ale sprzedawca w sklepie powiedział, że do 147-emek w benzynie czy w dieslu są te same sprężyny. Teraz zastanawiam się nad kupnem sprężyn od 156 2,4 jtd. Co o tym sądzicie? zda to egzamin ? Przerabiał już ktoś z Was taka historie?
PS. dorzucam fotki jak sytuacjaIMG_20160921_112218.jpgIMG_20160921_112145.jpg wygląda :)
pozdrawiam arko

Sprężyny są różne. Inne do diesla i inne do benzyniaków. Kiedyś były różne nawet do 1.6 i 2.0 ale produkcyjnie sie pewnie nie opłacało. Z tego co pamietam do 147 1.9 sprężyny ma przód nowe na"stole" miały 41,5 cm a benzyniaki 1.6 37,5 cm. Co do nurkowania podczas hamowania - amortyzatory.

Jak nurkuje to amortyzatory. Polecam Bilsteina b4 plus sprężyny bilsteina na przód i pójdzie raz trochę wyżej, dwa nie będzie dobijania przodu.

amorki są nowe co prawda nie bilsteina tylko magneti marelli. Pisząć o sprężynkach myślisz o dedykowanych do TS czy JTD ?

Pokaż fotkę z profilu. Nie wyglądą na obniżoną . A dobijanie faktycznie amorki nie trzymają.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Na obniżoną nie wygląda. Fotki od boku dodam jutro bo muszę poszukać na kompie.
Osłona jest już dość zmęczona życiem, trzyma się na kilku wkrętach, nie powinna wisieć. Robi tylko takie wrażenie.
Na aukcjach znalazłem informację, że sprężyny do JTD są o 17 albo 18mm "wyższe" i mają srednice większą o 4mm (średnica drutu taka sama 12mm) Jest ktoś w stanie mi powiedzieć czy charakteryzują się one większą sztywnością?

Kolega Lutek ma rację . Ewidentnie osłona od strony pasażera jest niżej . Ja bym od tego zaczął . Prześwit wygląda ok , czyli na auto na seryjnym zawiasie .

Powiem tak, mam nowe sprężyny eibah problem przed wymianą był podobny po wymianie zero poprawy. Wywaliłem płytę bo już jechała po ziemi. Na razie jest ok, ale na parkingach ala ma problemy z dojechałem do krawężnika a alfa brata z przed liftu i benzyna daje radę. Więc pogodzie się z tym i da się ż.

Amortyzatory
Powrót