Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: ALFA 147 - pomoc przy układzie zapłonowym

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    alfa romeo 147

Domyślnie ALFA 147 - pomoc przy układzie zapłonowym

Witam, posiadam Alfe 147 1.6 TS 120 KM. kupiłem świece NGK, wymienilem, a podczas jazdy okazało się że jedna świeca jest wadliwa i spaliło mi cewkę oraz 2 fajki zapłonowe. Stopiło mi również plastiki (osłony?) przy cewkach, fajkach zapłonowych... Czy ktoś się zna i mógłby mi podać nazwy plastików które znajdują się przy tych wszystkich cewkach ? Wiem ze pytanie nie jest fachowo doprecyzowane, ale jesli znalbym nazwy tych czesci to wyszukalbym je po prostu w internecie i zamowil Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	73a850edb8a6d898.jpg
Wyświetleń:	19
Rozmiar:	105.6 KB
ID:	211440

Z góry dziękuję za pomoc

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ŁÓDŹ
    Auto
    LANCIA KAPPA 2,4 JTD, ALFA ROMEO 166 2,4 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał sodzinho Zobacz post
    Witam, posiadam Alfe 147 1.6 TS 120 KM. kupiłem świece NGK, wymienilem, a podczas jazdy okazało się że jedna świeca jest wadliwa i spaliło mi cewkę oraz 2 fajki zapłonowe. Stopiło mi również plastiki (osłony?) przy cewkach, fajkach zapłonowych... Czy ktoś się zna i mógłby mi podać nazwy plastików które znajdują się przy tych wszystkich cewkach ? Wiem ze pytanie nie jest fachowo doprecyzowane, ale jesli znalbym nazwy tych czesci to wyszukalbym je po prostu w internecie i zamowil Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	73a850edb8a6d898.jpg
Wyświetleń:	19
Rozmiar:	105.6 KB
ID:	211440

Z góry dziękuję za pomoc
    Mnie się wydaje ze ten plastyk to integralna część pokrywy zaworów,
    tak przynajmniej wynika z rysunków (osobiście tego nie rozbierałem więc mogę nie mieć racji ).

Zdjęcie robi wrażenie, jak na efekt po uszkodzonej świecy .
    Platynowe założyłeś ? Może za mocne były ? ;P
    -------
    Autosklep24 zaprasza na zakupy. Dla Forum rabat 10% na hasło "alfaholicy".

W przypadku nagłej potrzeby rozmowy ze sprzedawcą
    proszę dzwonić 792 465-368

<a href=http://autosklep24.pl target=_blank rel=nofollow>http://autosklep24.pl</a>

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

W sumie to masz szczęście w nieszczęściu, bo mogło spalić samochód.
    Masz całą pokrywę zaworów do wymiany, no i pewnie kable, cewki, świece, fajki.
    A skąd wiesz, że to wina świecy? Może to cewka tak narozrabiała.
    Po naprawie nie montuj ozdobnej pokrywy silnika, odpal silnik, ale nie jedź, tylko otwórz maskę i obserwuj, co się będzie działo.

Auto
    alfa romeo 147

Domyślnie

Dziekuje Panowie, czesci juz zamowione wiec Alfina mam nadzieje ze odzyje, bo jak stoi przed domem i nie mozna pojezdzic to serce w połowie Wlasnie problem byl w tym ze kupilem swiece NGK ale nie platynowe, G-Vline 26 a dopalające.. nie pamietam w tym momencie ale korzystalem z poradnika na tym forum jakie swiece dobrac. Wszystkie swiece wkrecilem tak samo, jak na pudelku doradzali, zadna nie walnela. Odpalilem silnik, chodzil rowno z 10 min, zgasilem i poszedlem spac. Rano odpalam, niby wszystko ok, przejechalem 1000m i zaczal klekotac jak traktor, smierdzialo topionym plastikiem to zgasilem i nie ruszalem. Rozebrałem spowrotem i okazalo sie ze swieca pekla i koncowka zostala w gwincie i od tego to wszystko... jeszcze czeka mnie wygrzebanie tej koncowki z gwintu jakims wykrętakiem. Reszta swiec w porzadku, tylko ta jedna musze dokupic. Cewki i Fajki wymienie wszystkie skoro juz i tak wymieniam. a kable od pradu w porzadku Dzieki jeszcze raz za pomoc

Użytkownik Świeżak Avatar szejker
    Mieszka w
    Strumień
    Auto
    Alfa Romeo 147 TI 1,6 120KM

Domyślnie

Do wymiany pokrywa zaworów, uszczelka pokrywy zaworów, a model świec do tego silnika to NKG BKR6EKPA + PMR7A.
    Ja ukręciłem małą przy wkręcaniu. Lekki opór i trach. Gwint udało mi się wykręcić płaskim śrubokrętem. Oczywiście reklamacja odrzucona, ukręcone jakby za dużo siły przy dokręcaniu.

Wysłane z mojego Xperia Z1 przy użyciu Tapatalka

Auto
    alfa romeo 147

Domyślnie

Najgorsze jest to ze rzeczywiscie trafilem na dobry egzemplarz, 01.04.2016 kupiony , zrobilem juz 12k przebiegu, a kupilem wylacznie z regeneracja rozrusznika bo byly szczotki do wymiany. Powymienialem filtry, olej.. no i przepływke i tak jezdzil, teraz zauwazylem ze skacze na obrotach to za wczasu wolalem wymienic swiece zeby wszystko tylko grało tak jak trzeba, a tu prosze psikus. No i jeszcze nie wiadomo co z tym skakaniem obrotow, bo jesli swiece nie pomoga to czytalem ze to moze byc silnik kroczkowy... chyba ze znowu przeplywka padla zobaczymy... dziekuje za pomoc

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Piastów
    Auto
    Alfka 147 120koników + LPG BRC

Domyślnie

jak dla mnie to nie wina świecy tylko usyfionych patyną (zielony nalot na miedzianych elementach) połączeń między cewką i fajką lub fajką i świecą. Radziłbym przejrzeć i przeczyścić pozostałe połączenia. Patyna jest izolatorem i prawie zawsze powoduje nadmierne grzanie się połączeń.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

Też kiedyś urwał mała świecę, ale przy dokręcaniu. Udało ją się wykręcić bez zdejmowania głowicy. Zakupiłem komplet BKR6EKPA oraz PMR7A. Kabli WN nie wymieniałem. Na patyne zawsze stosuje kontakt s

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka